Skype się nie włącza

Jak się dogadać?
rakom111
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86_64

Skype się nie włącza

Post autor: rakom111 »

Witam,
Program Skype się nie chce włączyć z "przechowywanie aktywatora".
Jeżeli przejdę do plików systemowych i uruchamiam to odtwarza taki błąd:
Wykonanie procesu potomnego "skype-wrapper" (Nie ma takiego pliku ani katalogu) się nie powiodło.
oraz taki sam błąd mam w programie 7Zip

Mam nadzieje, że znajdzie się jakieś lekarstwo na to :)

Awatar użytkownika
kordys
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Unity

Re: Skype sie nie włacza

Post autor: kordys »

Witam.
Opisz procedurę instalacji i wprowadzenia skype do indicatora. Dzięki temu będziemy mogli przeanalizować gdzie popełniłeś błąd.
Jeżeli korzystałeś z opisu instalacji to podrzuć link.
rakom111
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Skype sie nie włacza

Post autor: rakom111 »

A wiec całą instalacje zrobił "Centrum oprogramowania Ubuntu" ze ściągniętej najnowszej wersji z Skype.com,
lecz gdy miałem Ubuntu przy Windowsie wszystko grało.
Można wyjaśnić pojecie indicator?

-- 12 sty 2012, o 15:11 --

Problem został rozwiązany
sara
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.04
Środowisko graficzne: Blackbox

Re: Skype się nie włącza

Post autor: sara »

Mam problem bo nie słyszę komunikatu, serwis na Skypie. Nie działa też mikrofon. Xubuntu11.10. Zrobiłam wszystkie możliwe kombinacje i nic. Jeżeli można pomóc to bardzo proszę, ale tak łopatologicznie. Mam identyczny komunikat jak; Wykonanie procesu potomnego "skype-wrapper" (Nie ma takiego pliku ani katalogu) się nie powiodło.
Awatar użytkownika
Kamuisan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: Kamuisan »

@rakom: Jeżeli skype ściągnąłeś ze strony skype to zrób tak:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get purge skype
sudo apt-get install skype
Pierwsza komenda wyrzuca Ci skype a druga instaluje go z repo...Też ostatnio miałem taki problem jak ściągnąłem najnowszego skypa ze strony producenta, jakiś dziwny bug.
@sara: Wejdź w managera dźwięku (znaczek głośnika na górnej belce), później kliknij w Preferencje dźwięku, potem w Wybierz elementy sterujące a potem znajdź i zaznacz swój mikrofon i kliknij ok. Potem suwakiem podgłośnij mikrofon - standardowo jest wyciszony:)
Powodzenia:)
Awatar użytkownika
kordys
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: kordys »

Faktycznie Skype instalowany ze strony producenta zachowuje się "nie dbale". Czyżby zespół developerów z Redmont zaczął po przejęciu komunikatora utrudniam życie linuxowym userom?
sara
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.04
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: sara »

Może opiszę co znalazłam, Master front podgłośniony, Jak włączę headhphone, to mi wyciszą mikrofon. więc wyłączony, Dalej, PCM wyłączony Front włączony.Front mic włączony, Center włączony, LFE włączony. Wejście i Rear MIK włączony.
Teraz Przechwytywanie: Front Mic Boost włączony, Mic Boost włączony, Nagrywanie włącziny.
Przełączniki: Smart 5.1 i Input Source : Stereo MiXer, rear Mic, ten jest włączony, i dalej Front Mic i Line. Tak wygląda sprawa a ja zupełnie nie wiem który to jest mikrofon i co mamdalej robić? W tej ostatniej pozycji Input Source to próbowałam wszystkich ustawień ale nie zawsze odbierałam dżwięk z klipów lub Yuo tuba. Bardzo proszę mi pomóc. Pozdrawiam. Aha przez włączony rozumiem że łańcuszek jest złączony i tło ma szary kolor nie biały. ale może się mylę.

-- 13 sty 2012 09:16 --

Nie potrafię wstawić ikony, Miksera dżwięku i może dlatego nie wiadomo o co chodzi. Ja po prostu nie wiem gdzie szukać mikrofonu i który jest mój.
Mikser dźwięku HDA Intel ( Alsa mikser) Pozdrawiam i proszę o pomoc, bo bujam się z tym już od miesiąca, i nic.

-- 13 sty 2012 17:21 --

Znalazłam w opcjach Skypa jaki jest mój zestaw mikrofonu i głośników, to jest Pulse Audio. poprawiłam na Plybek: wewnętrzny dżwiek analogowe stereo. Elementy sterujące Master. Skype działa o tyle tylko, że słyszę dżwięki, uruchamiające skypa, więc głośniki są w porządku. Mnie doskonale słyszy rozmówca, więc mój mikrofon też jest w porządku. Niestety ja nie słyszę nikogo, ani wiadomości serwisu. Zrobiłam wszystko co umiałam . więcej nie wiem proszę o pomoc. Pozdrawiam.

-- 10 lut 2012 08:52 --

Problem rozwiązany. Doinstalowałam pavucontrol /podpowiedż skypa/ i podgłośniłam skypa. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”