2 mikrofony na osobnych kanałach

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
esiu_
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

2 mikrofony na osobnych kanałach

Post autor: esiu_ »

Witam wszystkich

Mam zapytanie odnośnie podłączenia 2 mikrofonów. Znalazłem fajny programik pod karaoke i kupiłem 2 mikrofony+ przejściówka usb. pod jeden mikrofon wszystko super. Program jest na winde więc używam wine. Oczywiście wszystko działa bez zarzutu. Jak jednak chcemy zagrać pojedynek tzn 2 osoby śpiewają na raz to wszystkie 4 mikrofony jakie mam podłączone pod kompa lecą na jeden kanał. Mam mikrofon w słuchawkach, kamerze i 2 świeżo zakupione na przelotke usb. każdy z osobna działa lecz ja potrzebuję kilku kanałów jednocześnie. Na początku próbowałem odpalić alsamixer i spróbować coś tam zmienić. Po wciśnięciu F6 dał mi do zrozumienia że nic nie mogę zrobić. Następnie grzebałem w ustawieniach wine. Normalnie pracuje na alsie ale spróbowałem odpalić na jack oss(tutaj była muzyka ale mikrofony nie działały w ogóle) oraz nas. Pulseaudio odpadło po długiej walce ze skype i została alsa. Zauważyłem również że jest takie coś jak kanały wejściowe w wine. W alsie mam 3 wejścia jedno defaultowe od karty jedno od kamery i jedno od usb(a nie 2 więc pewnie traktuje go jako mikrofon stereo) to nie zmienia faktu że wszystkie lecą na jeden port. Może ktoś zna jakąś metodę jak to zrobić, albo jak okiełznać oss aby usłyszeć dzwięk z mikrofonów? Czekam na propozycje
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”