Witam
Moim założeniem jest zrobienie serwera z ubuntu 11.10 PL na pokładzie komputera
na początek chciałbym opisać sprzęt sieciowy w moim serwerze
- TP-LINK TL-WN951N (300Mbps) (wlan0)
- Realtek RTL-8139 (100Mbps) (eth1)
- Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet Controller (1000Mbps) (eth0)
teraz założenie co miałby robić ten serwer. Miałby działać jak router wi-fi, internet podłączony do serwera a z niego poprzez wlan0 na 3 laptopy i przez eth0 na telewizor. Na komputerze miałby być jeszcze serwer DHCP i nadawać komputerom, drukarce wi-fi i telewizorowi stałe adresy IP. Do tego jeszcze parę drobiazgów miałoby sie znajdować na tym serwerze a mianowicie:
- Serwer Apache2 + MySQL + PHP5 + phpmyadmin ----- ZROBIONE
- Serwer FTP glFTPd -------------------------------------------- ZROBIONE
- Serwer Multimediów Strumieniowych gnuMP3d --------- ZROBIONE
- DLNA miniDLNA ------------------------------------------------ NIE DZIAŁA - ale później sobie z tym poradzę
Do rzeczy:
1. w komputerze mam kartę sieci bezprzewodowej TP-LINKa, która miała udostępniać internet ale niestety nie działa w tej chwili nie wiem czemu bo jak ją podłączyłem to ubuntu od razu zainstalował wszystkie wymagane stery (od razu działała). Coś mnie skusiło i chciałem ręcznie poustawiać wszystko no i teraz karta jest w systemie widoczna ale w aplecie sieciowym jest komunikat "urządzenie nieobsługiwane" i to jest mój pierwszy problem.
2. prosiłbym o pomoc w konfiguracji komputera tak aby tworzył on sieć bezprzewodową z zabezpieczeniami WPA/WPA2
bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc
Router na Ubuntu z siecią Wi-Fi - problemy z konfiguracją