Dziękuję za szybką odpowiedź.
Co do chipsetu karty, podam jego dane jutro, bo komputera nie mam teraz przy sobie. Prawdę mówiąc nie mam nawet jak sprawdzić logów, bo z LiveCD nie mam skąd ich wziąć a dysk był wymieniony. Ew. jutro zainstaluję Ubuntu na nowo (bez karty) a potem odpalę go z kartą. Wówczas coś powinienem mieć.
O tej opcji w GRUBie nie wiedziałem, bo - jak pisałem - dopiero zaczynam przygodę z Linuksem i wieeeeeelu rzeczy jeszcze nie znam

. Dzięki, też wypróbuję. Tryb recovery też wiesza komputer jak tylko siedzi karta w slocie. Kartę muszę mieć, bo nie mam fizycznej możliwości podłączenia się do netu kablem; tylko WiFi wchodzi w grę.
Ok, jutro dam odpowiedź co do danych chipsetu karty.
Aha, wsadzę tą kartę WiFi do innego komputera (płyta ABIT NF7S + AthlonXP 2200+) i dam znać czy ten komputer ruszył.
-- 1 lut 2012, o 08:36 --
1. Karta jest na chipsecie RTL-8185L.
2. Włożyłem kartę do drugiego komputera i za drugim razem ruszył.
3. Przełożyłem kartę z powrotem do tego HP i odpaliłem instalkę Linuksa z opcją
irqpoll i... ruszyła

. Teraz robię trochę luzu na dysku i zainstaluję system. Dalej dam znać co i jak.
PS: gdzie (do jakiego pliku) dopisać na stałe tą opcję
irqpoll do zainstalowanego systemu na dysku?
-- 1 lut 2012, o 11:06 --
No i nie jest jednak tak kolorowo

. Poprzesuwałem partycje, zrobiłem sobie wolne miejsce, odpalam instalkę i znów zwiecha. Nie pomaga nic póki siedzi w środku karta. Poprzednie uruchomienie było chyba (?) czystym przypadkiem. Raz (ale tylko raz) ruszyła instalka gdy podpiąłem inny dysk; inny w znaczeniu inny egzemplarz, bo oba dyski są identyczne. Ale potem znów kicha.
Nie mogę wrzucić logów bo ich nie mam. Poza tym jak komputer się zawiesi, to tylko power-off pomaga. Chyba że zrobię zdjęcie ekranu jak się zachowuje i w którym miejscu staje ładowanie systemu; choć i tu nie ma reguły bo zatrzymuje się w różnych miejscach ale głównie przy działaniach z siecią.
-- 1 lut 2012, o 11:28 --
Wstawiam fotki:

- start tak jak jest z płyty.

- start z opcja
irqpoll.
Z reguły wiesza się w tym miejscu, czasami przejdzie dalej. I to na tyle