Uprawnienia dostepu do drukarki

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
misior77
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Uprawnienia dostepu do drukarki

Post autor: misior77 »

Witam

W obłędnej próbie uruchomienia drukarki Canon IP1500 (rozpoznana, zainstalowana i nie drukuje) przez przypadek usunąłem siebie z listy użytkowników uprawnionych do używania tej drukarki. Wszedłem w "Drukarki" w "Ustawieniach Systemu" , zaznaczyłem IP1500 i kliknąłem Opcje. Potem wpisałem na listę "Zezwoleni użytkownicy" swoją nazwę jako użytkownika ale coś musiało iść źle, bo drukarka zniknęła z pól wyboru przy drukowaniu i tu w ustawieniach. Odłączanie i podłączanie nic nie zmienia, podobnie jak restart systemu. Przy próbie dodania jej jako nowej drukarki, jest wykrywana, a po zainstalowaniu znika.
Jak mogę edytować uprawnienia dostępu do drukarki?

Kwestia tego, że mimo sterwników ona nie drukuje to temat na inny wątek.
Powoli wymiękam z tym linuxem. To moje czwarte podejście do tego systemu (8, potem wersja 9 dwa razy - ciągle coś nie działało i teraz 11) i to niestety ostra przeprawa. Jestem o krok od kolejnego powrotu do XP. Pomóżcie proszę.

-- 04 lut 2012 10:39 --

Sam sobie odpowiem, bo udało mi się to zrobić. Może ktoś skorzysta.
Utworzyłem nowe konto z uprawnieniami administratora, zalogowałem się na to konto. Drukarka była widoczna. Przy próbie usunięcia zablokowanego użytkownika, system pytał o użytkownika i hasło ale żadne z haseł nie działało. Wymagane było by wpisać root i hasło.
W konsoli ustawiłem nowe hasło roota i potem mogłem uwierzytelnić się by dokonać usunięcia wpisu w tabelce z użytkownikami z blokowanym dostępem do drukarki. Na razie trwam w Ubuntu mimo, że drukarka nie działa. Amen.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”