ATI Radeon 54xx Mobile - wysoka temperatura karty i głosny wentylator.

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
FiR3WaLL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

ATI Radeon 54xx Mobile - wysoka temperatura karty i głosny wentylator.

Post autor: FiR3WaLL »

Witam :)

Świeżo co zainstalowałem Ubuntu 11.10 na moim Dellu Inspirion 17.64 i mam problem z temperaturą - karta ATI Radeon (z serii 54xx Mobile) ma na dzień dobry 70 stopni i taka temperatura utrzymuje się przez całą jej pracę (wentylator chodzi jak szalony).

Przeszukałem Googla znalazłem dużo informacji o tym, żeby wywalić sterowniki fglrx i zainstalować te od ATI - tak zrobiłem wygenerowałem sobie paczki .deb i wrzuciłem najnowsze sterowniki Catalyst dla Linuxa ze strony ATI. Jednak to nie rozwiązało problemu.

Takie rzeczy jak cpufreq oczywiście funkcjonują w systemie, problemem jest temperatura karty graficznej - wiem, że sterowniki ATI na Linucha nie są pierwszej klasy, ale czy ktoś zna jakiś sposób jak to naprawić ? Dodam, że na Archu taki problem nie występował - karta miała tam 40-50 stopni i pracowała o niebo lepiej.
anthrax
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: [Laptop] Karta ATI daje do pieca

Post autor: anthrax »

Sterowniki od ATI to właśnie fglrx. Te w repozytorium nie różnią się niczym tylko sposobem dystrybucji (są w postaci paczek deb). Do kart ATI jest także otwarty sterownik radeon (domyślny). Jak usuniesz fglrx to system powinien się właśnie na nim uruchomić. Jeżeli chodzi o przegrzewanie to problem może być gdzie indziej. Laptopy mają przeważnie jeden wentylator (na procesorze). Wysokie obroty mogą być spowodowane złym działaniem modułu zarządzającym wentylatorem albo wyłączonym skalowaniem częstotliwości procesora.
FiR3WaLL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Kontakt:

Re: [Laptop] Karta ATI daje do pieca

Post autor: FiR3WaLL »

Czyli te sterowniki fglrx (własnościowe które wykrywa mi system) to w gruncie rzeczy to samo co ściągnę sobie sam ze strony ATI ?

Jak napisałem mam odpalonego cpufreq, który działa w trybie ondemand - procesa praktycznie cały czas ma 1.2 GHz a jego temperatura to ok 50 stopni, czytałem na gooogle o tym problemie bo to raczej nie jest normalnie, że karta nic nie robiąc ma 70 stopni
fk4mil
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: ATI Radeon 54xx Mobile - wysoka temperatura karty i głosny wentylator.

Post autor: fk4mil »

Witaj. Mam ten sam problem. Wejdź w dodatkowe sterowniki i pobierz własnościowy dla ATI (nie te post-update) i to rozwiąże Twój problem. Gdybyś jednak zainstalowałem sterowniki z pliku .run ze strony ATI to przy aktualizacji systemu wywali Ci X-serwer i system nie wstanie trzeba na nowo instalować z pliku .run, a i tak to czasami nie pomaga :cry:

A i jeszcze jedno po zainstalowaniu driverów nie działa GNOME 3 są kolorowe krzaczki (znany problem) ...
Ale niestety albo gnome3 albo cicha, chłodna i wygodna praca na laptopie.
lukaskier
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Re: ATI Radeon 54xx Mobile - wysoka temperatura karty i głosny wentylator.

Post autor: lukaskier »

Podczepie się się pod temat mój radeon 4870 też osiąga masakryczne temperatury a przy instalacji sterowników ze strony ati mam czarny ekran po restarcie. Pomocy bo już nie wiem co mam zrobić. Które to są te sterowniki własnościowe "nie te post-update"
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”