Czarny ekran śmierci podczas instalacji Niebiańskiej Nify
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Brak
Czarny ekran śmierci podczas instalacji Niebiańskiej Nify
Witam! Chciałem zainstalować "Niebiańską Nimfę" ale po załadowaniu bootowalnego menu z CD i wybraniu instalacji lub uruchomienia bez instalacji pojawia się tylko czarny ekran z migającym kursorem w lewym g. rogu. Domyślam się, że to grafika ale podobno wersja ta miała być wzbogacona o różne dodatki i stery. Zresztą wersja podstawowa robi mi to samo. Mój komp: płyta g. - Asrock ALiveNF5SLI-1394, proc - Athlon 64 X2 4000+, karta g. - Palit GF 9600GT. czyli kata raczej popularna. Mandriva 11 w trybie bez instalacji działa, ale znów zainstalować się nie da, ładuje się tak samo jak bez instalowania. Kiedyś próbowałem Mandrivę 2008 na tym kompie proces instalacyjny przebiegał normalnie tzn wybrałem partycje itp. i po instalacji działało prawie wszystko, nie mogłem zainstalować dźwięku więc wywaliłem. Jeśli ktoś miał taki problem i to jakoś rozwiązał będę wdzięczny.
- arthulus
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Czarny ekran śmierci podczas instalacji Niebiańskiej Nify
Zaznacz pod klawiszem F6 ACPI=OFF albo NOMODESET
-
- Piegowaty Guziec
OK! Instalacja poszła ale po instalacji mam czarny ekran śmierci z artefaktami. Może ktoś coś poradzić?
- arthulus
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Przy wyborze systemu w Grubie naciśnij "e" i w linijce gdzie pisze mędzy innymi "splash" dopisz "acpi=off" lub komendę którą dałeś podczas instalacji.
-
- Piegowaty Guziec
Trybi!!
Dzięks!!

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Witam
Podobny problem na laptopie ACER ASPIRE 7650 z kartą Radeon 6870.
W momencie wejścia w tryb graficzny ekran wyłącza się i na tym koniec.
Niestety ani NOMODESET ani ACPI=OFF, ani tryb zgodności nie pomaga. Poza 11.10 dotyczt to 4 innych distro LiveCD: Arch, Fedora, Mint, Gentoo
Pozdrawiam
J.
Podobny problem na laptopie ACER ASPIRE 7650 z kartą Radeon 6870.
W momencie wejścia w tryb graficzny ekran wyłącza się i na tym koniec.
Niestety ani NOMODESET ani ACPI=OFF, ani tryb zgodności nie pomaga. Poza 11.10 dotyczt to 4 innych distro LiveCD: Arch, Fedora, Mint, Gentoo
Pozdrawiam
J.
- arthulus
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Sprawdziłeś md5sum, ustawienia w biosie? Nagraj obraz innym programem, do poczytania http://wiki.debian.org/DebianAcerOne
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Nie dotyczy to procesorów Atom tylko problemów z kartą graficzną. MDSUM i bios nie mają tu nic do rzeczy.
Tak, to wszystko zrobiłem, przyczyna jest inna znalazłem na forum.ubuntu.com. Niestety ten laptop ze nie jest obsługiwany przez wersje jądra niższe niż 3.2.1 i tyle w temacie. Sprawdziłem Unbuntu 12.04, chodzi bez problemu. Za nowy sprzęt jak na linuxa. Chodzi o problem ze sterownikami graficznym wbudowanymi w jądro.
Oznacza to konieczność pozostania na windzie przynajmniej do bety.
Dzięki za zainteresowanie
Tak, to wszystko zrobiłem, przyczyna jest inna znalazłem na forum.ubuntu.com. Niestety ten laptop ze nie jest obsługiwany przez wersje jądra niższe niż 3.2.1 i tyle w temacie. Sprawdziłem Unbuntu 12.04, chodzi bez problemu. Za nowy sprzęt jak na linuxa. Chodzi o problem ze sterownikami graficznym wbudowanymi w jądro.
Oznacza to konieczność pozostania na windzie przynajmniej do bety.
Dzięki za zainteresowanie