Odszyfrowanie /home/User przed nową instalacją [SOLVED]

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
basi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odszyfrowanie /home/User przed nową instalacją [SOLVED]

Post autor: basi »

Naszła mnie ochota na przetestowanie Minta, a że przy ostatniej świeżej instalacji Ubuntu namordowałem się strasznie, żeby odszyfrować swoją partycję home, to teraz postanowiłem odszyfrować ją póki jeszcze mam fizyczny dostęp do danych. Jak to zrobić? Aktualnie nie mam żadnych nośników, na których mógłbym zrobić backup, dlatego wolałbym zostawić dane na partycji.

-- 12 lut 2012 00:57 --

edit:
Czy korzystając z płyty live jak utworzę nowy folder na partycji /home, a później skopiuję pliki już normalnie na zwykłym ubuntu do tego katalogu, to będą one "odszyfrowane" ? ;)

-- 12 lut 2012 11:08 --

edit2:
Zrobiłem tak: Utworzyłem nowy katalog na partycji /home (w liveCD), wyłączyłem system, włączyłem swój, skopiowałem do tego katalogu (/home/NowyKatalog) dane testowe, po czym znów uruchomiłem liveCD.
Katalog widzi, pliki w nim też są, ale wszystkie mają ograniczenia dostępu. Ma ktoś na to radę? Żeby nie było tak, że po zainstalowaniu Minta właścicielem plików będzie stary użytkownik i nie będę miał do nich dostępu...
Czy podczas wybierania partycji /home nie nadpisze mi tego katalogu innymi danymi?

-- 12 lut 2012 12:22 --

Edit3:
Skopiowałem wszystkie dane do tego /home/NowyKatalog i prawoklik - właściwości - uprawnienia, jako właściciela mogę wybrać tylko siebie, roota i kilka innych niezrozumiałych dla mnie ;), więc wybrałem siebie, ale odczyt i zapis dałem dla "Innych". Zagwarantuje mi to odczyt po nowej instalacji systemu?

BTW. Jest tu ktoś wogóle? ;)

-- 12 lut 2012 16:39 --

edit:

Ta metoda działa, więc uważam temat za wyczerpany ;)
lolek1234
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Odszyfrowanie /home/User przed nową instalacją [SOLVED]

Post autor: lolek1234 »

Witam
Przy instalacji aktualnie mint 12 lisa instalator zapytał mnie czy chcę zaszyfrować katalog domowy ... chciałbym go jednak teraz odszyfrować ... czy to naprawdę jest aż tak skomplikowane ?
Niema jakiegoś polecenia które by odszyfrowało partycję na sprawnie działającym systemie ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”