Dynamiczny tunel ssh -D

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
pitmod
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Dynamiczny tunel ssh -D

Post autor: pitmod »

Cześć,
mam następujący problem. Mam 2 maszyny wirtualne z ubuntu (nazwijmy je ubuntu1 i ubuntu2). Na ubuntu 2 mam dostęp do internetu a na ubuntu1 nie. Próbuję zestawić dynamiczny tunel ssh z ubuntu1 na ubuntu2 aby po protokole SOCKs mieć dostęp z ubuntu1 do internetu:

# ssh -D 8080 user@ubuntu2

Po zestawieniu tunelu w ustawieniach przeglądarki na ubuntu1 wybieram proxy typu SOCKs jako: localhost:8080 i próbuję wejść na jakąś stronkę. Niestety to nie działa. Na ubuntu1 widzę, że nasłuchuje na porcie 8080. Ktoś ma jakiś pomysł co może być nie tak?

pz,
p
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86_64

Re: Dynamiczny tunel ssh -D

Post autor: Ubek308 »

Tak.
Czemu nie ustawisz socks na ubuntu2:8080 tylko na localhost i tunelowanie ?
Skoro robisz ssh to zakladam raczej komputery sie widza a przeciez to ubuntu2 ma zalatwiac sprawe transmisji informacji w obie strony.
Ewentualnie na ubuntu2 moze byc wlaczone forwardowanie pakietow. Wprawdzie samo proxy powinno zalatwic sprawe ale forwardowanie jak nie pomoze to nie zaszkodzi. Moze sie przydac do innych rzeczy.
Awatar użytkownika
kurzon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Dynamiczny tunel ssh -D

Post autor: kurzon »

też mam pytanie, natury prostej jednak jestem początkujący więc prosze o wyrozumiałość.
Załóżmy mam komputer lokalny i 2 konta shell i chciałbym zrobić połączenie runelowe przez PC ->shell1 -> shell2 i docelowo mieć ip w przeglądarce shell2

ok łącze się : ~ssh login@shell1 -D9999
shell1#: ssh login@shell2 -D9998

I co mam zrobić na pc aby się połączyć przez obydwa komputery?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”