Do Dominbik - obawiam się ,że nie bardzo rozumiesz o co chodzi . Dążenie do stosowania systemów 64bit do normalnej , niezbyt intensywnej eksploatacji jest nieuzasadnione praktycznie i często powiązane z kłopotami z instalacją oprogramowania i bibliotek - czasem trzeba wymuszać instalacje wersji 32bit bo innych jeszcze nie ma , co może powodować problemy . Gdyby to jeszcze skutkowało zauważalnym wzrostem wydajności - to proszę bardzo , ale tak być nie musi , szczególnie w przypadku codziennej zwykłej eksploatacji . Tyle co do wyższości Świąt ...itp. itd. ( czyli systemu 64bit nad 32bit , skoro tego nie zrozumiałeś)
Druga sprawa , której nie rozumiesz to zastosowanie technologi generic-pae . Pozwala ona na wykorzystanie ponad 4 GB RAM'u ( 8 , 16... )przez system 32bit z jednym zastrzeżeniem - do pojedynczej aplikacji (programu) nie da się zaadresować więcej niż 4GB RAM - tu jest wąskie gardło . Jednak jest coraz więcej komputerów (laptopów) , mających 4 lub więcej RAM'u i dzięki technologii generic-pae ten RAM nie musi się 'marnować' w systemach 32bit - nawet w Windows , jak słusznie zauważyłeś . Nota bene , jedyna słuszna Twoja uwaga .
P.S.
Co do wypowiedzi poniżej - myślę , że dalsza polemika mogła by być potraktowana jako nabijanie postów . W każdym bądź razie kolega będący tak gorącym orędownikiem systemów z rodziny 64bit , mnie nie przekonał - jak na razie , przy przeciętnej eksploatacji , niewarta skórka wyprawki (wiem , bo miałem wersje 64bit Ubuntu i Windows) .

P.S.
P.S.
Tak sobie jeszcze coś przypomniałem -
http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/download - czemu ci od Canonical'a przy wersjach 32bit wyraźnie zaznaczają "recommended" - mało postępowi jakoś , zacofani ?