Skrypt służący do zgrywania strumieni kilku stacji radia internetowego
-
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Skrypt służący do zgrywania strumieni kilku stacji radia internetowego
Witam wszystkich użytkowników GNU/Linuxa zawitałam do was,bo mam taki problem: słyszałam,że jest jakiś skrypt do konsoli by można było zgrywać kilkanaście radii internetowych z jednej konsoli czy to prawda???? Ubuntu mam od roku,mógłby mi ktoś nakreślić krok po kroku jak taki skrypt zainstalować????? I mógłby mi ktoś pokazać jak taki skrypt działa ze srteamripperem na zrzucie ekranu?????? Byłabym wdzięczna za pomoc...
Napisałam do was na tym forum,bo sprawa jest taka,że chcę pozgrywać z 10-ciu stacji radiowych mp3 mojej kuzynce,bo ona nie ma neta,a rodzinie trza pomagać...Chcę zgrywać z 10-ciu stacji na raz przez tydzień non stop,bo za tydzień przyjeżdża moja kuzynka i chciałabym zrobić jej niespodziankę i dać jej sporo muzyki.... Będę wdzięczna za pomoc....
-- 21 lut 2012, o 20:34 --
Widzę,że nie ma chętnych do pomocy.......
Napisałam do was na tym forum,bo sprawa jest taka,że chcę pozgrywać z 10-ciu stacji radiowych mp3 mojej kuzynce,bo ona nie ma neta,a rodzinie trza pomagać...Chcę zgrywać z 10-ciu stacji na raz przez tydzień non stop,bo za tydzień przyjeżdża moja kuzynka i chciałabym zrobić jej niespodziankę i dać jej sporo muzyki.... Będę wdzięczna za pomoc....
-- 21 lut 2012, o 20:34 --
Widzę,że nie ma chętnych do pomocy.......
- woolf
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Re: Skrypt zgrywania kilku radi inetenetowych
Zainstaluj Streamtuner. Dodaj te stacje, które Cię interesują, potem klikasz przy każdej nagrywaj. Domyślnie jest chyba, że każdy kawałek z każdej stacji osobno się nagrywa, ale można też w jednym całym - wtedy wchodzisz w preferencje i tam gdzie jest "Nagraj strumień" dajesz .
-q - dodaje kolejny numer kawałkowi
-A - nagrywa w jednym dużym pliku
-a - tworzy się plik .cue w którym masz podział na kawałki
-o version - nie nadpisuje istniejącego pliku tylko tworzy nowy
Więcej możesz doczytać tutaj: http://pwet.fr/man/linux/commandes/streamripper
Kod: Zaznacz cały
xterm -e streamripper %q -d /home/ -q -a -A -o version
-q - dodaje kolejny numer kawałkowi
-A - nagrywa w jednym dużym pliku
-a - tworzy się plik .cue w którym masz podział na kawałki
-o version - nie nadpisuje istniejącego pliku tylko tworzy nowy
Więcej możesz doczytać tutaj: http://pwet.fr/man/linux/commandes/streamripper
-
- Wygnańcy
Wielkie Dzięki działa,a mam pytanie czy znacie może jakieś linki stacji typowo niemieckich,gdzie jest puszczana typowa niemiecka muzyka????? Chodzi mi o to żeby się dało zgrać streamripperem,bo próbowałam wkleić adres radia,ale nie da rady streamripper pokazuje error -10 [SR_ERROR_NO_RESPONSE_HEADER: Server is not a shoutcast stream]
bye..
To chyba jednak nie ten adres radia,zna ktoś adresy by można było jak w przypadku polskich stacji streamripperem zgrywać????????
bye..
To chyba jednak nie ten adres radia,zna ktoś adresy by można było jak w przypadku polskich stacji streamripperem zgrywać????????
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Masz wkleić bezpośredni link do odtwarzania streamu. Tutaj przykłady polskich stacji. I co rozumiesz poprzez typowo niemiecka muzyka? Jakieś konkretne gatunki w języku niemieckim, czy wiejskie nutki z bawarii? Nie polecam niemieckiej muzyki, szkodzi na uszy tak jak ten cały językktos24_90 pisze:Wielkie Dzięki działa,a mam pytanie czy znacie może jakieś linki stacji typowo niemieckich,gdzie jest puszczana typowa niemiecka muzyka????? Chodzi mi o to żeby się dało zgrać streamripperem,bo próbowałam wkleić adres radia,ale nie da rady streamripper pokazuje error -10 [SR_ERROR_NO_RESPONSE_HEADER: Server is not a shoutcast stream]
bye..

Swoją drogą, czy takie praktyki są legalne? Właśnie mieszkam na pograniczu Niemiec i Holandii, w kwestiach piractwa policja jest tu straasznie konsekwentna.. Ponagrywałbym sobie, ale to chyba piractwo

-
- Wygnańcy
Chodzi o muzykę typowo niemiecka,nie ma znaczenia jaki rodzaj,ważne by były śpiewane po niemiecku...
Co do zgrywania z radia internetowego wygląda to tak: Można zgrywać ile się chce muzyki na własnego kompa,ale już udostępnienie jej w necie z kompa jest piractwem. chodzi mi tu o p2p..Za zgrywanie mp3 z radii nikt nic ci nie zrobi.... Czytałam o tym na forum wypowiadał się jakiś znany adwokat odnośnie właśnie piractwa...
Chciałabym linki do niemieckich stacji puszczających niemiecką muzykę,nie ma znaczenia jakiej,ważne by była...
Przy zgrywaniu z radia zgrywasz muzykę,ale jej nie udostępniasz przy ripowaniu,więc nie jesteś piratem...
Mój kolega 4 lata temu zgrywał 35GB dziennie muzyki z radii internetowych,nie chciał mi powiedzieć jak to zrobić.Muzykę zgrywał non stop przez dwa miesiące.Raz w tygodniu jeździł tam gdzieś na duże osiedle wrzucał tam na sieć osiedlową bodajże chyba DC czy jakoś tak jak pamiętam.Po prostu upatrzył sobie zgrywanie i to robił jeździł do swego kumpla i z jego kompa ludzie pobierali 245GB muzyki.....
Ja potrzebuje niemiecką muzykę,bo u mnie w rodzinie słuchają takich właśnie...
Co do zgrywania z radia internetowego wygląda to tak: Można zgrywać ile się chce muzyki na własnego kompa,ale już udostępnienie jej w necie z kompa jest piractwem. chodzi mi tu o p2p..Za zgrywanie mp3 z radii nikt nic ci nie zrobi.... Czytałam o tym na forum wypowiadał się jakiś znany adwokat odnośnie właśnie piractwa...
Chciałabym linki do niemieckich stacji puszczających niemiecką muzykę,nie ma znaczenia jakiej,ważne by była...
Przy zgrywaniu z radia zgrywasz muzykę,ale jej nie udostępniasz przy ripowaniu,więc nie jesteś piratem...
Mój kolega 4 lata temu zgrywał 35GB dziennie muzyki z radii internetowych,nie chciał mi powiedzieć jak to zrobić.Muzykę zgrywał non stop przez dwa miesiące.Raz w tygodniu jeździł tam gdzieś na duże osiedle wrzucał tam na sieć osiedlową bodajże chyba DC czy jakoś tak jak pamiętam.Po prostu upatrzył sobie zgrywanie i to robił jeździł do swego kumpla i z jego kompa ludzie pobierali 245GB muzyki.....
Ja potrzebuje niemiecką muzykę,bo u mnie w rodzinie słuchają takich właśnie...
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
Cwaniaczek z tego kolegi 
Ale niemiecką, jaką niemiecką.. Ja lubię posłuchać EinsLive (rock alternatywny głównie, czasem rap) i cóż, tak jak w Polskim radiu jest sporo kawałków po angielsku i są po niemiecku. Tak naprawdę, nie trafisz publicznego radia które będzie nadawać muzykę tylko po niemiecku. Chociaż może WDR, posłuchaj kilka minut i oceń czy o to Ci chodzi a później ripuj

Ale niemiecką, jaką niemiecką.. Ja lubię posłuchać EinsLive (rock alternatywny głównie, czasem rap) i cóż, tak jak w Polskim radiu jest sporo kawałków po angielsku i są po niemiecku. Tak naprawdę, nie trafisz publicznego radia które będzie nadawać muzykę tylko po niemiecku. Chociaż może WDR, posłuchaj kilka minut i oceń czy o to Ci chodzi a później ripuj

-
- Wygnańcy
Chodzi mi tylko o niemieckie kawałki pop,dance,house,bawarskie podśpiewki itd... Posłucham co proponujesz a jednocześnie znalazłam http://pl.delicast.com/radio/niemiecki/ ... matmelodie może komuś się przyda jak tu zajrzy....Dzięki za pomoc....
- andreasa
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 20.04
Też lubię język Rammsteina i Goethe'go.
http://www.listenlive.eu/germany.html
coś sobie wybierz.
Jak chcesz adres do streamrippera, to np w
Radio Heimatmelodie Munich MP3 128 Kbps Volksmusik
najeżdzasz kursorem na "128 Kbps" i wtedy w lewym dolnym rogu minitora wyświetla ci adres do wpisania w streamripperze.
To jest najprymitywniejszy sposób ale prawie zawsze działa. Są bardziej usprawnione, ale nie zawsze działają.
Pewnie nie wszystkie są aktywne, ale część na pewno pojedzie. Gdyby nie skutkowało, to zawsze możesz przez VLC odtwarzać i nagrać przez "rejestrator dźwięku" do pobrania z repo, ale zapisuje w .ogg i nie dzieli na utwory.
Na takich utworach fajnie uczy się języka.
-- 03 kwi 2013 15:49 --
W streamtuner2 dostępnym w repo jest w MyOggRadio dużo stacji, w tym również niemieckie, nie rozgryzłem tylko jeszcze jak dodawać URL nowych stacji, w stremtunerze było to proste, a w dwójce znalazłem tylko wzór w pytonie do wpisania, ale szukam gotowca.
http://www.listenlive.eu/germany.html
coś sobie wybierz.
Jak chcesz adres do streamrippera, to np w
Radio Heimatmelodie Munich MP3 128 Kbps Volksmusik
najeżdzasz kursorem na "128 Kbps" i wtedy w lewym dolnym rogu minitora wyświetla ci adres do wpisania w streamripperze.
To jest najprymitywniejszy sposób ale prawie zawsze działa. Są bardziej usprawnione, ale nie zawsze działają.
Pewnie nie wszystkie są aktywne, ale część na pewno pojedzie. Gdyby nie skutkowało, to zawsze możesz przez VLC odtwarzać i nagrać przez "rejestrator dźwięku" do pobrania z repo, ale zapisuje w .ogg i nie dzieli na utwory.
Na takich utworach fajnie uczy się języka.
-- 03 kwi 2013 15:49 --
W streamtuner2 dostępnym w repo jest w MyOggRadio dużo stacji, w tym również niemieckie, nie rozgryzłem tylko jeszcze jak dodawać URL nowych stacji, w stremtunerze było to proste, a w dwójce znalazłem tylko wzór w pytonie do wpisania, ale szukam gotowca.