Dzieki za odzew niestety pospieszylem sie i narobilem sobie niezlego bigosu

;doczytalem o o sudo i jak dopisac shutdown w sudoers tylko robilem to przez visudo wcesniej zrobiklem chmod tylko ze jak dopislem ze 3 linijki jak podawano na ktorej stronie to niechal mi wtym edytorze zapisac wiec otworzylem terminal Roota i midnigt commanderze zapsalem te linijki mimo ze byl jakis synaktyczny blad i wszytsko dzialalo pzryciski dzialaly i oki tylkoze teraz nie moge juz uzywac sudo ani zalogowac sie jako root nie moge instalowac z terminala .Pojawia sie zawsze cos takiego :staszek@staszek-ACTINA-SIERRA:~$ sudo
>>> /etc/sudoers: syntax error near line 28 <<<
>>> /etc/sudoers: syntax error near line 29 <<<
sudo: parse error in /etc/sudoers near line 28
sudo: no valid sudoers sources found, quitting
czy bym prubowal instalowac czy cokolwiek robic gzdie poztreba uzyc sudo ,moge edytowac sudourses pzrez nano ale nie moge zapsac odmowa dostepu

nie moge zalogowac sie jako root prubowalem z plytki strtowej i zamontowalem te partycje ale tez nie moge nic zrobic bo nie moge z plytki byc jako root ,teraz terminal roota nie dziala ,zrobilem taka plytke Ubuntu-Rescue-Remix ale poza uruchomieniem midnigt Comandera nic nie wynika nie wydzi tej partycji mimoze ja zamontowalem niewiem po prostu jak uzyc tej plytki a za dobry w te ,,kolcki,, nie ejstem najwyrazniej zachowalem sie jak idiota

szkoda mi przeinstalowywac system na nowo pzoa tym to ostatecznosc kwetsia tylko jak zalogowac sie np zplytki jako root ,pewneiz tego remiksu ratunkowego jest tak mzoliwosc bo pisza ,ze mozan nawet pliki odzyskiwac wiec nie problem zebym sobie te beldne linijki usunala ale nei wiem jak korzystac ztej plytki po satrcie pojawia sie tylko boot robi test pamieci i wiersz polecen to wszytsko a to co widzi mc to wlasciwie tylko plytke mimo ze montowalem partycje z plytki chyab porawnei skor zadnego komunikatu nie otrzymalem ,aha pzoa tym zdiweni bo nie dzial np cd - wpisuje cd/mnt/etc
i pokazuje blad jakzrobie /mnt to podaje ze to katalog itd
ale keidy prubuje pzrez nano edytowac sudourses to otwiera ale ten z plytki , hmm czuje sie jak idiota co prawda duzo sie nauczylem ale mnie nawet do przedszkola daleko co najwyzej zlobek

i teraz prosba jak zuywac tej plytki albo jak sie zalogowac jako root prubowalem z ctrl alt F2 F3 F4 nic nie dalo musze wpisac swoj login i haslo inaczej nie da sie nic zrobic ,nie wierze ,ze nei mzona tego zrobic tylko nie wiem po prostu jak

dzieki raz jeszce za odzew i mzoe pomozesz mi teraz rowneiz pozdrawiam serdecznie ..
-- 24 lut 2012, o 23:35 --
Przepraszam za błędy wysłałem zanim spojrzałem na pisownię