Prosty skrypt shutdown

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Malgatan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: Inna

Prosty skrypt shutdown

Post autor: Malgatan »

Witam .
Nie widze po raz 1 Linuxa na oczy ale pytanie ,ktore chce zadac jest zapewne przedszkolne : chce stworzyc prosty skrypt /dopiero sie ucze/ z shutddown i reboot zeby miec mozliowsc szybkiego wylaczenia i resetu i napisalem go tylko ,ze nie dziala :) czegos zabraklo ,plik ma uprawneinia do wykonania itp :
#!/bin/bash
reboot
prubowalem z sudo ale wola o haslo a nie o to mi chodzi :) ,moze ktos napisalby mi tu ten skrypt i pare slow gdzie robie blad , szukalem w googlach ale konkretnei nic nie znalazlem , lata temu pisalem baty pod dosa i windy ubuntu uzywam na slale od kilku mcy wiec sie dopiero ucze i mam sie za przedszkolaka :)
Pozdrawiam i licze na wyrozumialosc i pomoc
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Prosty skrypt shutdown

Post autor: marcin1982 »

Można to rozwiązać zezwalając na uruchamianie programów (shutdown, poweroff, halt) przy pomocy sudo bez hasła. Zajrzyj tutaj:
http://forum.linux.pl/viewtopic.php?pid=110481#p110481 .
Oczywiście część postu o Transmission Ciebie nie dotyczy. Zamiast skryptu możesz sobie zrobić na Pulpicie np. normalne piki *.desktop z ikonami, a w polu Exec= pliku *.desktop wpisać polecenie sudo halt (shutdown, reboot, poweroff itd.).
prubowalem z sudo ale wola o haslo a nie o to mi chodzi :) ,moze ktos napisalby mi tu ten skrypt i pare slow gdzie robie blad

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash
sudo reboot
Ostatnio zmieniony 23 lut 2012, 20:20 przez marcin1982, łącznie zmieniany 1 raz.
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: Dominbik »

możesz stworzyć grupę np. wylaczanie gdzie jej członkowie będą mieli możliwość wyłania komputera
nano /etc/sudoers

a tam;
%wylaczanie twój_hostname = NOPASSWD: /sbin/shutdown

i dodajesz grupę wylaczanie oraz userów
groupadd wylaczanie
gpasswd -a user wylaczanie

gdy jest tam xdmcp, nxserver czy jakieś logowanie w oknie/multiseat/ssh przydałoby się dodać do skryptu 'users' i wtedy gdy inni zalogowani prosi o hasło administratora. usuwasz sudo shutdown i wtedy cały skrypt jako root odpalasz (nadajesz mu prawa tylko root)
Malgatan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzieki za odzew niestety pospieszylem sie i narobilem sobie niezlego bigosu :) ;doczytalem o o sudo i jak dopisac shutdown w sudoers tylko robilem to przez visudo wcesniej zrobiklem chmod tylko ze jak dopislem ze 3 linijki jak podawano na ktorej stronie to niechal mi wtym edytorze zapisac wiec otworzylem terminal Roota i midnigt commanderze zapsalem te linijki mimo ze byl jakis synaktyczny blad i wszytsko dzialalo pzryciski dzialaly i oki tylkoze teraz nie moge juz uzywac sudo ani zalogowac sie jako root nie moge instalowac z terminala .Pojawia sie zawsze cos takiego :staszek@staszek-ACTINA-SIERRA:~$ sudo
>>> /etc/sudoers: syntax error near line 28 <<<
>>> /etc/sudoers: syntax error near line 29 <<<
sudo: parse error in /etc/sudoers near line 28
sudo: no valid sudoers sources found, quitting
czy bym prubowal instalowac czy cokolwiek robic gzdie poztreba uzyc sudo ,moge edytowac sudourses pzrez nano ale nie moge zapsac odmowa dostepu :) nie moge zalogowac sie jako root prubowalem z plytki strtowej i zamontowalem te partycje ale tez nie moge nic zrobic bo nie moge z plytki byc jako root ,teraz terminal roota nie dziala ,zrobilem taka plytke Ubuntu-Rescue-Remix ale poza uruchomieniem midnigt Comandera nic nie wynika nie wydzi tej partycji mimoze ja zamontowalem niewiem po prostu jak uzyc tej plytki a za dobry w te ,,kolcki,, nie ejstem najwyrazniej zachowalem sie jak idiota :) szkoda mi przeinstalowywac system na nowo pzoa tym to ostatecznosc kwetsia tylko jak zalogowac sie np zplytki jako root ,pewneiz tego remiksu ratunkowego jest tak mzoliwosc bo pisza ,ze mozan nawet pliki odzyskiwac wiec nie problem zebym sobie te beldne linijki usunala ale nei wiem jak korzystac ztej plytki po satrcie pojawia sie tylko boot robi test pamieci i wiersz polecen to wszytsko a to co widzi mc to wlasciwie tylko plytke mimo ze montowalem partycje z plytki chyab porawnei skor zadnego komunikatu nie otrzymalem ,aha pzoa tym zdiweni bo nie dzial np cd - wpisuje cd/mnt/etc
i pokazuje blad jakzrobie /mnt to podaje ze to katalog itd
ale keidy prubuje pzrez nano edytowac sudourses to otwiera ale ten z plytki , hmm czuje sie jak idiota co prawda duzo sie nauczylem ale mnie nawet do przedszkola daleko co najwyzej zlobek :) i teraz prosba jak zuywac tej plytki albo jak sie zalogowac jako root prubowalem z ctrl alt F2 F3 F4 nic nie dalo musze wpisac swoj login i haslo inaczej nie da sie nic zrobic ,nie wierze ,ze nei mzona tego zrobic tylko nie wiem po prostu jak :) dzieki raz jeszce za odzew i mzoe pomozesz mi teraz rowneiz pozdrawiam serdecznie ..

-- 24 lut 2012, o 23:35 --

Przepraszam za błędy wysłałem zanim spojrzałem na pisownię :)
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: rom »

Przywróć oryginalny plik sudoers (post Shimmy'ego). Pod linkiem viewtopic.php?f=133&t=156000 w sekcji The Default Ubuntu Sudoers File jest zawartość domyślnego pliku z Ubuntu.
także = też
tak że = więc
Malgatan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

hmm w tym sęk,że nie mogę się teraz zalogować jako root i wszystkie operacje zwiazane z plikiem koncza sie odmowa moge go edytowac przez nano wiem co mam tam usunac ale nie moge zapisac ,prubowalem przez przywracanie kopi pliku i mam ja nawet ale zrobiona byla mc tez nie przywraca ,prubowalem z plytki ale nie widzi mi dysku nawet kiedy zamontuje i niby oki a montuje tak : mount -t/mnt/dev/sdb8 i niby oki ale nie widze zawartosci ani katalogow ani plikow kiedy prubuje edytowac pzrez sudo nano to owszem otwiera edytor ale tworzy nowy pusty plik , potzreba mi tylko mozliowsci zalogowania sie jako root i mozliowsci edycji pliku, teraz nawet synaptic mi nie dziala nie otwiera sie wogule o konsoli moge zapomniec :) chce to naprawic ,co do strony ktora mi dales wlasnie ztej strony robilem mozliowsc z shutdown i nano wykazywal mi bledna skladnie pewnei powinienem zamienic jedna linijke a ja tylko dodalem a ze nei chial zapisac wiec zrobilem to z mc jako root i narobilem sobie kichy i to powaznej kichy spac mi to nie daje ,duzo co prawda sie nauczylem przez te godziny spedzone tu ale nadal tkwie wtym samym punkcie ,byc mzoe zadzialaloby pzrywracanie kopi dgybym potrafil znalezc domyslny plik sudoers i podac wlasciwa sciezke tylko nie wiem gzdie i jak tego szukac ,moja stwozrona kopia nie nadaje sie oki Pozdrawiam i dziekuje moze jeszce cos komus przyjdzie do glowy a mzoe ktos wie jak uzywac tego remiksu ratunkowego mam go dla 11.04 i takie mam tez ubuntu moze nei wiem jak poszukac pliku po zamontowaniu dysku a moze go zle montuej chciaz nie wyrzuca komunikatu o bledzie ale mc tez go nie widzi kiedy uzylem find to czyta tylko plytke oki Pozdrawiam raz jeszce Wszytskich
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

potzreba mi tylko mozliowsci zalogowania sie jako root
Uruchom system w trybie ratunkowym - tam będziesz miał z menu do wyboru:
Przejdź do linii poleceń roota
Wtedy odblokuj konto roota:

passwd root [Enter]
Podaj dwa razy takie samo hasło. To wykluczy konieczność logowania na roota przez sudo. Na konto roota po restarcie i uruchomieniu systemu z dysku twardego zalogujesz się normalnie z konsoli poleceniem:

su root
Podasz hasło, które ustaliłeś dla roota i będziesz mógł zrobić porządek z plikiem /etc/sudoers.
=======
Jeśli z trybem ratunkowym będziesz miał problemy - skorzystaj ze środowiska chroot. Opis np. tutaj:
http://debian.linux.pl/threads/24705-Na ... post144063
Punkt I.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, 10:15 przez marcin1982, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: rom »

Ja bym do skutku próbował z Live CD. Niemożliwe, aby się nie dało podmienić pliku.
Zrób tak z płyty Live:
Stwórz tymczasowy katalog:

sudo mkdir /katalog
Zamontuj partycję z systemem z dysku:

sudo mount /dev/sdb8 /katalog
Otwórz nautilusa z prawami root i przejdż do katalogu /katalog/etc:

gksudo nautilus /katalog/etc
Wyszukaj plik i podmień co trzeba.
Następnym razem nie pisz takim słowotokiem, bi bardzo źle się czyta :)
także = też
tak że = więc
Malgatan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Oki zrobione :) a to bylo takie proste hahha otworzylem z plytki startowej ubuntu podlaczylem dysk otworzylem etc jako admin edytowalem dedit zmienilem i oki na wszelki wypadek zrobilem kopie zplytki ale zdial bez przywracania kurcze ile tzreba sie ,,nameczyc,, zeby w koncu zrobic najprostsza rzecz ale nie zaluje tego czasu i zdieki wszytskim za odzew pewnei ubaw co niektorzy mieli :)
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

kurcze ile tzreba sie ,,nameczyc,, zeby w koncu zrobic najprostsza rzecz ale nie zaluje tego czasu i zdieki wszytskim za odzew
Tu Ci już ktoś pisał o edytorach Vim i Nano. Jeśli edytujesz pliki systemowe np. w Nano, to najbezpieczniej jest to robić z opcją -w (bez łamania długich linii).
pewnei ubaw co niektorzy mieli
Ten tylko się nie myli, kto nic nie robi. Jak tylko ktoś chce się uczyć i nie boi się nowych rzeczy - to nie ma nic do "śmiania", bo każdy kiedyś zaczynał ;]
Malgatan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dziękuję za pomoc i naukę , bardzo się wszystkie informacje przydały i przepraszam za pisownię.
Pozdrawiam Wszystkich
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”