Unity konfiguracja - ukrycie na stałe paska bocznego

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
adamtg
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Unity konfiguracja - ukrycie na stałe paska bocznego

Post autor: adamtg »

Jestem z Ubuntu dopiero od dzisiaj rana w sumie i chociaż jestem zachwycony tym systemem, to chciałbym dokonać kilku zmian w wyglądzie graficznym. Zainstalowałem sobie Cairo Docka i chiałbym się pozbyć bocznego paska Uninty, jednocześnie zachowując górny. Czy jest taka możliwość? A może wybrać inne środowisko graficzne? Jakie? Żeby mieć i docka i górna belkę z zegarkiem, głośnością , sieciami itd. Próbowałem już MyUnity, ale niestety nie ma takiej opcji, zaś CompizConfig mnie przeraża, bo już raz poś popaprałem i okna nie działały.

Będę wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
PawelBDS
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Unity konfiguracja - ukrycie na stałe paska bocznego

Post autor: PawelBDS »

Wyłączyć paska bocznego się nie da ale możesz w ustawieniach zwolnić tak jego wysuwanie że prawie nigdy się nie pojawi (w 12.04).

Sam używam CD i za miast dodawać go do unity polecam używać go jako "osobnego środowiska" górny panel można stworzyć dodając w CD nowy o wyglądzie panelu z odpowiednimi na twoje potrzeby ikonkami.
-------------> www.facebook.com/fundacjaogony.net <---------------------

Wejdź, kliknij "Lubię", Pomóż budować PIERWSZE w Polsce schronisko dla małych zwierząt.
Malgatan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: Inna

Re: Unity konfiguracja - ukrycie na stałe paska bocznego

Post autor: Malgatan »

Możesz zmienić srodowisko w Ustawieniach systemu - ekran logowania masz wybor np na klasyczne ubuntu bez efektow , wtedy nie bedzie tkzw tochpeda /paska bocznego/ i mzoesz dodawac panele doki jak sobie zazyczysz bez tochpeda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”