instalacja ubuntu 10.10 przy win xp
-
- Piegowaty Guziec
instalacja ubuntu 10.10 przy win xp
Witam serdecznie,
z góry przepraszam jeśli trafiłam w złe miejsce z tym postem ale to mój pierwszy.
Chciałabym zainstalować ubuntu 10.10 obok win xp. mam płytę live cd, przechodzę do instalacji, ubuntu wykrywa zainstalowanego win xp. We wszystkich poradnikach na jakie trafiłam są 3 opcje instalacji: opcja zainstaluj zamiast xp, obok xp lub inny sposób. u mnie niestety nie wyświetla się "zainstaluj obok xp". próbowałam użyć opcji inny wybór ale tam trzeba ręcznie wszystko zrobić a jedyna aktywna opcja to "zmień" o ile dobrze rozumień będzie to dotyczyć całego dysku a zależy mi na tym aby został windows i przede wszystkim dane.
bardzo proszę o pomoc, co mam zrobić aby zainstalować ubuntu obok windowsa xp nie tracąc danych
z góry przepraszam jeśli trafiłam w złe miejsce z tym postem ale to mój pierwszy.
Chciałabym zainstalować ubuntu 10.10 obok win xp. mam płytę live cd, przechodzę do instalacji, ubuntu wykrywa zainstalowanego win xp. We wszystkich poradnikach na jakie trafiłam są 3 opcje instalacji: opcja zainstaluj zamiast xp, obok xp lub inny sposób. u mnie niestety nie wyświetla się "zainstaluj obok xp". próbowałam użyć opcji inny wybór ale tam trzeba ręcznie wszystko zrobić a jedyna aktywna opcja to "zmień" o ile dobrze rozumień będzie to dotyczyć całego dysku a zależy mi na tym aby został windows i przede wszystkim dane.
bardzo proszę o pomoc, co mam zrobić aby zainstalować ubuntu obok windowsa xp nie tracąc danych
Ostatnio zmieniony 04 mar 2012, 14:24 przez bieganosia, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: problem z instalacją ubuntu 10.10 przy win xp
Najpierw przygotuj na dysku twardym wolne miejsce, na którym zainstalujesz Ubuntu. Jeżeli nie chcesz zmieniać partycji na dysku to użyj "wubi", co pozwoli Ci na zainstalowanie Ubuntu na partycji systemu Windows (tak, jakbyś w windzie instalowała kolejny program).
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Architektura: x86
Witam jako nowy forumowicz.
Dołączam do problemu z instalką.
Co to znaczy użyj wubi.
Instalowałem z pendr. najnowszą wersje 11. . . .
Obok windy xp, jednak przerywa instalke i wykazuje błąd twardziela.
Z pendraiva chodzi jednak nie moge przeprowadzić pełnej instalki.
Dodam że ubuntu widzi dyski dobrze jako 80-ki a w windzie je po zmniejszło na 60 i 70.
Co poprawić.
Dołączam do problemu z instalką.
Co to znaczy użyj wubi.
Instalowałem z pendr. najnowszą wersje 11. . . .
Obok windy xp, jednak przerywa instalke i wykazuje błąd twardziela.
Z pendraiva chodzi jednak nie moge przeprowadzić pełnej instalki.
Dodam że ubuntu widzi dyski dobrze jako 80-ki a w windzie je po zmniejszło na 60 i 70.
Co poprawić.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
Tomfoc pisze:Najpierw przygotuj na dysku twardym wolne miejsce, na którym zainstalujesz Ubuntu. Jeżeli nie chcesz zmieniać partycji na dysku to użyj "wubi", co pozwoli Ci na zainstalowanie Ubuntu na partycji systemu Windows (tak, jakbyś w windzie instalowała kolejny program).
Czego nie rozumiesz - wyrazu "użyj", czy "wubi"? Jeżeli to drugie, to poczytaj tutaj http://www.dobreprogramy.pl/Wubi-latwy- ... ,6371.html U mnie google działa.audikom pisze:Co to znaczy użyj wubi.
- arthulus
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
@bieganosia
Nie instaluj 10.10 bo za miesiąc traci wsparcie jak już to 10.04 jeszcze rok ważności
Nie instaluj przez Wubi bo zamuli ci kompa, chyba
Na windzie defragmentuj dysk później za pomocą Gparted w livecd zmniejsz partycje z windą i ustaw nową na której zainstalujesz Ubuntu ręcznie.
Nie instaluj 10.10 bo za miesiąc traci wsparcie jak już to 10.04 jeszcze rok ważności
Nie instaluj przez Wubi bo zamuli ci kompa, chyba

Na windzie defragmentuj dysk później za pomocą Gparted w livecd zmniejsz partycje z windą i ustaw nową na której zainstalujesz Ubuntu ręcznie.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
Zawsze lepiej jest zainstalować Ubuntu na jego partycjach, a nie przez Wubi. Jeżeli jednak ktoś nie umie partycjonować dysku, to Wubi jest dobrym wyjściem. Zamulenie jest niemal niezauważalne.
-- 4 mar 2012, o 13:36 --
Ten link dotyczący Wubi dałem pierwszy lepszy, jaki mi google wypisał. To nie jest prawda, że przez wubi tylko angielską wersję można instalować. To na stronie Ubuntu http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/windows-installer
-- 4 mar 2012, o 13:36 --
Ten link dotyczący Wubi dałem pierwszy lepszy, jaki mi google wypisał. To nie jest prawda, że przez wubi tylko angielską wersję można instalować. To na stronie Ubuntu http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/windows-installer
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
Zmień tytuł tematu na zgodny z REGULAMINEM
Zwróć uwagę głównie na słowa, których używasz
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Zwróć uwagę głównie na słowa, których używasz
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post