Witam, od jakiegoś czasu zamierzam zmienić system, tzn przesiąść się z windowsa na linuxa, a konkretnie na ubuntu. Jako że już wcześniej trochę na nim pracowałem, wydaje mi się że będzie to całkiem rozsądny wybór dla mnie.. Przejdę do moich pytań. Wraz z przesiadką, stracił bym możliwość grania w kilka gier, w które lubię od czasu do czasu zagrać, dla zabicia czasu czy zrelaksowania się. Pomyślałem że mogę albo odpalić je w wine, albo zainstalować windowsa na ubuntu. Oto problemy z jakimi wydaje mi się, mógłbym się borykać i chciałbym rozwiać swoje wątpliwości:
- jak by wyglądała wydajność takich gier, w wirtualizowanym widnowsie?
- jak ze sterownikami?
Posiadam radeona 5850 toxic, i o ile na windowsie gry chodzą w miarę, nawet te nowsze, tak nie wiem jak mogą one chodzić na takim wrtualizowanym windowsie. Zamierzam się przesiąść na inny system z prostego powodu. Od ponad roku dość sporo pracuję na dwóch monitorach, zarówno w pracy jak i w domu, a windows nie szczególnie mi tą prace umila. Mam jeden pasek zadań, za każdym razem muszę jechać myszką z jednego monitora do drugiego. Przy maksymalizacji i minimalizacji okienek jest tak samo. Otworzenie jakichś programów, w trybie pełno ekranowym (np przeglądarki) i kliknięcie gdzieś na drugim monitorze, od razu minimalizuje otwartą na cały ekran aplikacje. Takich bolączek jest dużo dużo więcej, a z tego co pamiętam, dużo starsze linuxy z wieloma monitorami, czy pulpitami wirtualnymi, radziły sobie dużo lepiej. Programy jakich używam, są dostępne i na linuxa (sprawdzałem), co prawda nie wszystkie, ale nie ma problemu żeby zmienić winampa, na co kolwiek innego.
Zostaje tylko kwestia tych gier, jak by to mogło wyglądać na windowise który jest odpalony w ubuntu. Ilością ram się nie przejmuje, ponieważ posiadam 16gb, martwi mnie jedynie kwestia sterowników. Tzn jak mam odpalonego ubuntu i w nim odpalę windowsa, czy windows wówczas będzie mógł zarządzać kartą graficzną, czy jedynie dostaje jakieś ochłapy z zasobów tej karty graficznej? No i jak wygląda kwestia dostępności sterowników na moją kartę graficzną?
Dzięki z góry za wszelkie możliwie pomocne sugestie, bądź pełne odpowiedzi.
Wirtualizacja windowsa a wymagające gry
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Re: Zmiana środowiska
Zostaw Windows dla samego grania. Gra się i tak na jednym monitorze. Te kilka GB miejsca na dysku nie robi większej różnicy.
Na Wine może być różnie. Zależy od samej gry ale też od wersji Wine. To znaczy nigdy nie można być pewnym, dopóki się samemu nie spróbuje. Karta graficzna i sterowniki do niej też są istotne.
Wiele osób ma właśnie taki podział: Windows do grania, Linux do pracy. Czasem są problemy trudne do obejścia na Linuksie, wtedy Windows ratuje sytuację.
Na Wine może być różnie. Zależy od samej gry ale też od wersji Wine. To znaczy nigdy nie można być pewnym, dopóki się samemu nie spróbuje. Karta graficzna i sterowniki do niej też są istotne.
Wiele osób ma właśnie taki podział: Windows do grania, Linux do pracy. Czasem są problemy trudne do obejścia na Linuksie, wtedy Windows ratuje sytuację.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
Re: Zmiana środowiska
Tak tak, rozumiem. Tyle że wolałbym nie restartować komputera, tylko po to żeby odpalić sobie chociażby call of duty 4, które na wine chodzi średnio (sprawdzałem jakiś czas temu i jest wiele braków, chociażby w teksturach, które są wykrywane przez serwer i można zarobić bana) i chciałbym móc mieć możliwość odpalenia sobie jednego okienka, w nim odpalenia windowsa, a następnie jakiejś gry. Przy czym na drugim monitorze mogę mieć odpaloną przeglądarkę, czy inne pierdoły, jak chociażby komunikator jakiś.
Próbowałem już grać na windowsie w gry w oknie. Tyle że tam to jest na prawdę problematyczne. Żeby wyjść kursorem poza okno z otwartą grą, muszę np wcisnąć okno windows. Pewnie podobnie byłoby w przypadku wine, czy odpalonego windowsa na linuxie, tyle że na windowsie, wystarczy w niektórych grać dać kilka razy okno windows, i gra potrafi się zawiesić, czy też złapać crasha. Nie wspominając o przełączaniu się stylów windowsa, z aero na ten mniej wymagający..
Chyba zrobię sobie któregoś dnia obraz wszystkich partycji, wrzucę na dysk sieciowy i spróbuje się samemu pobawić.. Myślałem że ktoś może wykorzystuje podobną kombinacje, jaką ja bym chciał wykorzystać i jest w stanie podzielić się wrażeniami
Próbowałem już grać na windowsie w gry w oknie. Tyle że tam to jest na prawdę problematyczne. Żeby wyjść kursorem poza okno z otwartą grą, muszę np wcisnąć okno windows. Pewnie podobnie byłoby w przypadku wine, czy odpalonego windowsa na linuxie, tyle że na windowsie, wystarczy w niektórych grać dać kilka razy okno windows, i gra potrafi się zawiesić, czy też złapać crasha. Nie wspominając o przełączaniu się stylów windowsa, z aero na ten mniej wymagający..
Chyba zrobię sobie któregoś dnia obraz wszystkich partycji, wrzucę na dysk sieciowy i spróbuje się samemu pobawić.. Myślałem że ktoś może wykorzystuje podobną kombinacje, jaką ja bym chciał wykorzystać i jest w stanie podzielić się wrażeniami