laptop dla mnie ;)

Porady sprzętowo-handlowe
sazian
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

laptop dla mnie ;)

Post autor: sazian »

Witam,
rozglądam się za jakimś fajnym laptopem, niestety nie mogę znaleźć nic interesującego :oops:

moje wymagania:
matryca: 15" - 17" (mile widziana matowa)
procesor: mile widziany i5 lub i7 - lub porównywalne
karta graficzna: koniecznie NVIDIA
cena: około 3000zł

Przeznaczenie: Zajmuje się tworzeniem stron w php i to będzie jego główne zastosowanie, rzadziej dochodzą drobne poprawki graficzne w gimpie. Oczywiście zdarza mi się dosyć często korzystać z kombajnów pokroju NetBeans'a a on ciągnie tylko zasobów ile jest dostępnych :D
Sporadycznie laptop będzie służył do grania, ale nie w jakieś nowoczesne gry które wymagają promu kosmicznego, a nie komputera tylko gry pokroju settlers 2, anno 1602, a najbardziej wymagającą jak do tej pory jest minecraft.
Zadania jakie stawiam przed tym laptopem wydają się błahe ale jest dla mnie warze żeby to nie był ostatni złom i w razie potrzeby pokazał co potrafi ;) Również nie chciałbym żeby to nie był sprzęt typu "patrz na mnie, nie rusz mnie", ale coś bardziej wytrzymałego czego za dwa lata nie będzie trzeba zmieniać.

dodatkowo: oczywiście nie pogardzę dyskiem ssd lub możliwością zamontowania kieszeni zamiast cd-rom.

Osobiście myślałem nad jakimś lenovo albo asusem ale mam już taki mętlik w głowie że kompletnie nie wiem co wygrać :(

mam nadzieję że pomożecie coś wybrać, nie ukrywam że strasznie liczę na wszelką pomoc :)

Pozdrawiam,
Sazian

edit:
żeby nie było że zmuszam innych do pracy a sam próżnuje.
Zalazłem 4 dosyć ciekaw modele lenovo niestety wszystkie z czymś co próbuje być systemem operacyjnym ;(
G560 (59-050573) http://www.x-kom.pl/p/61962-notebook-la ... 7hp64.html
V570A (59-312356) http://www.sklep-notebooki.pl/-9332.html
Y570 (59-316627) http://www.elektronicznyswiat.pl/produk ... 16627.html
Y570 (59-314485) http://www.elektronicznyswiat.pl/produk ... ratis.html

czy ktoś może korzysta z którego z nich i może coś o nich powiedzieć ?

dzięki za wszelką pomoc :)
patrixon78
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Re: laptop dla mnie ;)

Post autor: patrixon78 »

Zajmuję się tym co Ty i wystarcza mi do tego Lenovo Thinkpad T61 i nie ma aplikacji czy systemu z którym by sobie nie poradził Był na nim testowany każdy Windows włącznie z 8-ką, Kilka dystrybucji Linuksa i Mac OS X (hackintosh), a jeżeli sobie chcesz pograć w najświeższe gry to inna bajka. Tyle, że Linuks to raczej system do pracy, a nie do gier. Jeżeli uzytkujesz ekstremalnie laptopa tak jak ja (w każdych warunkach, zabieram go wszędzie) to polecam Thinkpada. Najlepsze i nie do zdarcia są niestety starsze wersje T. Firmy, które powinieneś brać pod uwagę to Dell, Lenovo, ewntualnie Asus bo cała reszta to tylko "udaje" laptopy. Ze wszystkich, które podałeś (słabe procki, pamięć wolna, dyski wolne, grafika słaba), ewntualnie ten: http://www.elektronicznyswiat.pl/produk ... ratis.html
chociaż nie ma nic lepszego od Thinkpada :)
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

ja mogę polecić Della Vostro 3550 i 3555 co prawda masz tam grafikę ATI lub intela w zależności od modelu
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
patrixon78
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Grafiki Intela są wyśmienite pod Linuksa ;) AMD/ATI to raczej trzymam się z daleka, ale oczywiście znajdzie się 45.99% ludzi o odmiennej opini. ;)
sazian
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witam,
jeszcze kilka miesięcy temu pewnie też bym na równik wymienił Asusa'a, Della'a i Lenovo.
Ale jak zacząłem szukać to Dell strasznie mnie rozczarował, a szczególnie to że Delle mogą działać jako przenośne grzejniki oraz to że wiele osób skarży się na wadliwe płyty główne. Utwierdził mnie w tym przekonaniu jeden z moich kolegów z roku który właśnie Della Vostro(nie wiem jaki konkretnie model) i po tygodniu miał wymienianą płytę, a obecnie grzeje się tak że można by na nim jajecznicę zrobić. I tak właśnie jeden z moich faworytów odszedł na dalszy plan :cry:

co do karty:
napisałem że chcę NVIDIA ponieważ wiem że z nimi nie ma problemów. Miałem ATI radeona w stacjonarnym i byłem nawet zadowolony aż tu nagle usłyszałem wspaniałą wiadomość "dziękujemy, tego modelu już nie wpieramy, możesz go wyrzucić na śmieci". Tak więc za ATI to ja podziękuje. Tymczasem NVIDIA dalej wspiera nawet starsze modele.
Z intelami jeszcze nie miałem styczności.

patrixon78: bardzo chętnie kupił bym Thinkpada ale ceny porównywalnych modeli do tych które tu podałem zaczynają się od 4000zł :( a to jednak trochę za dużo :(

dziękuje za zainteresowanie
Pozdrawiam,
Sazian
patrixon78
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

patrixon78: bardzo chętnie kupił bym Thinkpada ale ceny porównywalnych modeli do tych które tu podałem zaczynają się od 4000zł a to jednak trochę za dużo
Jak ju pisalem. Kup starszy model np. T61. Jezeli jednak musisz miec cos nowego no to jeden z tych co podales (a odeslalem Ci w Linka) jest bardzo ok.
sazian
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Namówiłeś mnie ;)
czekam na dostawę :D
patrixon78
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Ciesze sie, ze moglem pomoc. Pozdrawiam.
sazian
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ok już go mam.
I małe ostrzeżenie dla wszystkich którzy chcieli by go kupić, komputer ma kartę graficzną nvidia optimus !!
patrixon78
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

sazian pisze:ok już go mam.
I małe ostrzeżenie dla wszystkich którzy chcieli by go kupić, komputer ma kartę graficzną nvidia optimus !!
To było możliwe do sprawdzenia przed zakupem ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”