FALLOUT 3+ FOMM+FOSE (WINE)

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
Awatar użytkownika
SIARCZAN
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86_64

FALLOUT 3+ FOMM+FOSE (WINE)

Post autor: SIARCZAN »

Doświadczam problemu zamrożenia się linuxa używam Ubuntu 11.10 jestem noobem przyznaje ale próbowałem wpisywać problem "fallout 3 freez" z tego co przeczytałem problem może nie wywodzić się z WINE a z karty graficznej. Próbowałem przejść do terminala (konsoli) klawiszami crtl+alt+F1-F6 brak skutku. W bugach WINE piszą że może to być stara wersja sterowników graficznych. Używam Laptopa Dell Studio 1555 który nie ma diod (numlock capslock ani nawet nie wyświetla czy pamięć jest używana) wiec nie mogę stwierdzić kernel panic. Jedyny obiaw to totalny freez.
Z paczki sterowników graficznych używam "własnościowy sterownik grafiki Ati/AMD FGLRX" ten drugi nie chce mi się zainstalować próbowałem zainstalować go z terminala i nie bardzo dałem rady (nie powiem teraz dokładnie jakie komunikaty się wyświetlały po nieudanej próbie w terminalu czy używając powłoki graficznej) Pytanie mam następujące po 1 Czy jest jakiś lżejszy sposób radzenia sobie z problemem niż hard Reset i 2 czy mogę jakoś zapobiec temu problemowi. Z diagnozowaniem jest o tyle problem że występuje nagle nie ma reguły scena nie zawsze gra role (używany mod też nie wpływa na to) próbowałem odtwarzać zachowanie i różne ustawienia graficzne. Fallout czasem też nie nie chce czasem zaakceptować myszki - pozostaje domyślny kursor z ubuntu i obraz się nie zmienia (jednak jestem wstanie rozwiązać ten problem jako że nie zamraża mi on klawisza windows + mogę przejść do konsoli)posiadam kartę graficzną Ati Radeon Mobility 4570.

-- 12 mar 2012, o 23:44 --

Po pogrzebaniu w ustawieniach i próbach dostosowania się do wszelakich rad co do sposobów uruchamiania (strona wine hq) Gra zawiesza zaraz po uruchomieniu. Tym razem to na pewno problem z samym winie jako że mogę stosować skróty klawiszowe. Próby odpalenia po wprowadzeniu zmian spełzły na niczym gra padła. Ciekawa rzecz raz podczas odpalania terminala podczas gdy gra była już zawieszona terminal się jakby rozmazał nie mogę tego inaczej określić linia komend rozłożyła się na paręnaście części i wszystko się zawiesiło. Fallout 3 vanilla też się przestał odpalać jednak efekty freeza są znacznie mniej spektakularne. Gdy odpalam Fosse (follout script extender) doświadczam mozaiki kolorowych znaków natomiast przy odpalaniu nietkniętej wersji doświadczam zawieszenia się tuż po 1 animacji (tej ala slide show )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”