Jak zainstalować Linuxa na pendrive?

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
ulmus102
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jak zainstalować Linuxa na pendrive?

Post autor: ulmus102 »

Witam
Nigdy nie miałem styczności z Linuxem, trochę przestraszają mnie teksty o konieczności edytowania jakiś linijek komend, katalogi home, etc
Chciałbym wypróbować Linuxa. Mam Laptopa Dell XPS L702x 4 GB ramu. Komputera używam do przeglądania internetu, oglądania filmów, obsługi programów biurowych. Ale także gram - niestety tutaj skazany jestem na windows, moich gier nie ma dla linuxa, czy są jakieś nakładki na linuxa umożliwiające odpalenie gier? Czy strasznie to zamula grę?
Korzystam także z Photoshopa, wiem, że jest Gimp, ale nie widziałem go jeszcze, nie wiem czy dam radę się w nim odnaleźć.
Nie chcę instalować linuxa na dysku póki co, dlatego chciałbym go wpakować na pendriva 8Gb. Jednocześnie nie chciałbym uśmiercić tego pendriva, tzn, że jeśli zdecyduję, że linux nie jest dla mnie, to chciałbym móc sformatować go ponownie pod windowsem.
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jakiego linuxa ściągnąć? Jak go zainstalować na pendrive? Jestem laikiem, więc wdzięczny byłbym za obszerne i drobiazgowe instrukcje. Może ktoś już zrobił opis takiej instalacji, wtedy byłbym wdzięczny za linka.
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Re: Jak zainstalować Linuxa na pendrive?

Post autor: rom »

http://linuxmint.pl/lista-artykuow/1-la ... -lxde.html Powinno być na czasie i dość szybko działać z pendrive. Do tego jest wstępnie skonfigurowany (posiada kodeki itp).
http://www.ubuntu-pomoc.org/ubuntu-11-1 ... -po-kroku/
System instalujesz na /dev/sdb (lub /dev/sdb1) Ustawiasz tylko jedną partycję ( / ), tak jak na ósmym obrazku.
I teraz ważne: Na dziesiątym obrazku zanim naciśniesz Zainstaluj musisz wybrać miejsce dla bootloadera. Na obrazku jest /dev/sda, ty musisz wybrać /dev/sdb (bez numerka).
Twój pendrive może zostać wykryty jako /dev/sdc itp. Wtedy odpowiednio wybierasz co i gdzie ma być.

edycja:
No i w BIOSie musisz włączyć bootowanie z pendrive. W czasie uruchamiania komputera trzeba przytrzymać F10 (najczęściej, ale może być inny) w celu wywołania menu i tam wybierasz, że chcesz uruchomić system z pendrive.
także = też
tak że = więc
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”