[SOLVED]Ubuntu 11.10 - wifi łączy sie za którymś razem
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
[SOLVED]Ubuntu 11.10 - wifi łączy sie za którymś razem
Zainstalowałem sobie ubunciaka 11.10, wszystko ładnie, pięknie, tylko jest pewien problem z wifi. Otóż lapek łączy się z netem, ale trwa to średnio ~10min, chodzi o to, że jak włączam komputer, to network manager automatcznie próbuje się połączyć z moją siecią, łączy się i łączy..po minucie-dwóch wyskakuje komunikat, że się połączyć nie zdołał, po chwili próbuje się połączyć znowu, bach, ten sam komunikat po minucie. I właśnie czasem połączy się za pierwszym razem(baaardzo rzadko), raz za 5tym a raz za 20tym, to naprawdę irytujące i nie mam pojęcia jak temu zaradzić... Goglowałem coś ale nic nie znalazłem, może kiepsko szukałem, ale i tak pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Wie ktoś jak temu zaradzić? Na innych systemach wszystko śmigało.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2012, 13:08 przez Gladi, łącznie zmieniany 1 raz.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
Re: Ubuntu 11.10 - wifi łączy sie za którymś razem
Przyzwyczajaj się
: Około 1,810,000 wyników (0.34 s)
Lepiej weź Wicd lub Wpa_gui ZAMIAST network Managera.
To by bylo na tyle

Lepiej weź Wicd lub Wpa_gui ZAMIAST network Managera.
To by bylo na tyle

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
A może na początek jaka karta ? Podaj nam wynika z konsoli .
Maiłem identyczny problem w mojej Toshibie A660 10X przy karcie te problem miałem na mandrivie i na ubuntu 11.04 niebiańska nimfa. Stery zmieniłem i ustąpiło.
Po aktualizacji na 11.10 problem już nie występował
Kod: Zaznacz cały
lspci
Maiłem identyczny problem w mojej Toshibie A660 10X przy karcie
07:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller (rev 01)
Po aktualizacji na 11.10 problem już nie występował

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
No cóż, po zainstalowaniu Wicd problem nie ustępował, tzn dalej łączył się wieki
Ale po zainstalowaniu nowych sterowników wszystko pięknie działa
Mam kartę Ralink corp. RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe i znalazłem temacik, w którym jest pokazane co poradzić do tego modelu: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1860574 - wystarczyło zainstalować podane tam sterowniki 

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Inne
Re: [SOLVED]Ubuntu 11.10 - wifi łączy sie za którymś razem
Wykopuję temat, bo jest prostszy sposób 
Dwie drogi - jedna to instalacja jądra linux-image-generic-lts-backport-oneiric i wyłączenie kłopotliwych sterowników ralinka (patrz niżej)
druga to instalacja linux-backports-modules-compat-wireless-3.3-2.6.32-42-generic i wyłączenie (dodanie do /etc/modprobe.d/blacklist.conf) sterowników
Karta wtedy działa na sterownikach rt2800pci, które są stabilne. Sterownik rt3090sta jest mniej stabilny od rt2800pci a większość kart rt3090 działa bezproblemowo na rt2800pci. Efekt? Do sieci WiFi z WPA2 i uwierzytelnieniem Active Directory via radius loguje się szybciej, niż przedtem wyszukiwało dostępną sieć po włączeniu. Wczoraj przez całą noc nagrywało się radio internetowe via wifi i połączenie nie zerwało się.
edit - żeby nie było wąpliwości - korzystam z NetworkManagera i nie narzekam. Tutaj problem ewidentnie dotyczył niestabilnego sterownika do karty Wifi.

Dwie drogi - jedna to instalacja jądra linux-image-generic-lts-backport-oneiric i wyłączenie kłopotliwych sterowników ralinka (patrz niżej)
druga to instalacja linux-backports-modules-compat-wireless-3.3-2.6.32-42-generic i wyłączenie (dodanie do /etc/modprobe.d/blacklist.conf) sterowników
blacklist rt2x00usb
blacklist rt2x00pci
blacklist rt2x00lib
blacklist rt2860sta
blacklist rt3090sta
edit - żeby nie było wąpliwości - korzystam z NetworkManagera i nie narzekam. Tutaj problem ewidentnie dotyczył niestabilnego sterownika do karty Wifi.