Tak więc zaczynam odpowiadać na pytania, licząc że to przyniesie jakiś efekt. Najpierw info dla Krzysztofa w sprawie posta wywalonego do śmietnika (
klik) - z Opery korzystam praktycznie od początku, więc ta rada wiele mi nie da.
Hwiparam pisze:- Jakie przeglądarki?
Standardowo Opera, ale sprawdzałem też Firefoxa oraz dla testu ściągnąłem Chrominium i Midori - bez zmian, dalej tnie.
Hwiparam pisze:- Jaka wersja Flasha i skąd (repo, adobe.com)?
Tutaj pewien nie jestem. Wydaje mi się, że od razu po instalacji systemu albo już był flash, albo go pobrałem prosto z przeglądarki (chyba pojawiło się info że strona wymaga flasha, kliknąłem pobierz i zainstalowałem). Dziś też spróbowałem z repozytorium ściągnąć tamtego flasha który był (był zaznaczony jako nie zainstalowany), co spowodowało pojawienie się ustawień flasha w ustawieniach systemu (oraz pewnie zasyfienie systemu

). W każdym razie, opera:plugins pokazuje info
Shockwave Flash 11.1 r102, kliknięcie PPM w okienku filmiku na youtube -
11,1,102,63.
Hwiparam pisze:- Jakie stery do grafy? Otwarte czy zamknięte?
Po instalacji systemu pojawiło się info że "sterowniki własnościowe są dostępne" czy coś takiego. W każdym razie mam aktywną wersję "current-updates", drugą na liście, bez informacji [Rekomendowany]. (Jeśli może to być problem, to prosiłbym o informację jak najlepiej podmienić tę wersję, czy można po prostu włączyć starszą, czy lepiej inaczej to zrobić). X Server Settings pokazuje nvidia driver version:
280.13.
Hwiparam pisze:- Próbowałeś włączyć obsługę HTML5 w YT?
Próbowałem, skutek jest dziwny. W Operze nadal tnie jak wcześniej, za to w Chrome jest lepiej, niestety tylko z częścią filmów, bo niektóre wciąż otwierają się we Flashu. Te które otwierają się przez HTML5 działają jak powinny, no ale jednak sporo jeszcze korzysta z Flasha. Poza tym, chciałbym mimo wszystko pozostać przy Operze, ale jeśli będzie trzeba to zmienię przeglądarkę. Mam jednak nadzieję, że informacje które wpisałem pomogą w rozwiązaniu problemu

PS. Co do posta Shevchenko1987, to sterowniki mam zainstalowane jak już napisałem (może coś w nich namieszane, nie wiem, ale zainstalowane w każdym razie są). Manipulacja opcją "włącz przyspieszenie sprzętowe" nie daje żadnego efektu, w żadnej z przeglądarek.
PS2. Co do posta Dominbik, czym się różni flash otwarty od zamkniętego oraz który jest który? I co najważniejsze, który z nich zainstalowałem przez przeglądarkę i z repozytorium?