Instalacja Ubuntu 11.04 na dysku przenośnym.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Instalacja Ubuntu 11.04 na dysku przenośnym.
Witam.
Sprawa wygląda tak że chciałem dla sprawdzenia (a potem jeśli się to sprawdzi to wykorzystać na dłużej) zainstalować Ubuntu 11.04 na dysku przenośnym.
Posiadam dysk 1TB iOmega który wcześniej był partycjonowany do użytkowania w systemie windows. Stworzone były 3 partycje. Jednakże na potrzeby instalacji linuxa, wyrzuciłem tą środkową a w miejsce te przeznaczyłem na instalację ubuntu.
Aktualnie wygląda to tak:
http://zapodaj.net/images/1b84b6b03191.png
Podczas instalacji nie było żadnych problemów, dodałem odpowiednie partycje, puściłem instalację i wszystko ładnie zostało ukończone.
Zmieniłem bootowanie na usb hdd i kiedy uruchamiam lapka pojawia się czarny ekran z migającą stopką ( _ ) w górnym rogu.
Jak dla mnie to dysk normalnie się bootuje jak trzeba, ma zainstalowany system tylko nie może jakby go znaleźć.
Czy partycje z systemem muszą być tymi pierwszymi? Czy można to jakoś poprawić ?
Pozdrawiam,
Luu.
//bear7: odwiedź regulamin kolego. Doczytaj o dopuszczalnym rozmiarze grafiki na forum.
Sprawa wygląda tak że chciałem dla sprawdzenia (a potem jeśli się to sprawdzi to wykorzystać na dłużej) zainstalować Ubuntu 11.04 na dysku przenośnym.
Posiadam dysk 1TB iOmega który wcześniej był partycjonowany do użytkowania w systemie windows. Stworzone były 3 partycje. Jednakże na potrzeby instalacji linuxa, wyrzuciłem tą środkową a w miejsce te przeznaczyłem na instalację ubuntu.
Aktualnie wygląda to tak:
http://zapodaj.net/images/1b84b6b03191.png
Podczas instalacji nie było żadnych problemów, dodałem odpowiednie partycje, puściłem instalację i wszystko ładnie zostało ukończone.
Zmieniłem bootowanie na usb hdd i kiedy uruchamiam lapka pojawia się czarny ekran z migającą stopką ( _ ) w górnym rogu.
Jak dla mnie to dysk normalnie się bootuje jak trzeba, ma zainstalowany system tylko nie może jakby go znaleźć.
Czy partycje z systemem muszą być tymi pierwszymi? Czy można to jakoś poprawić ?
Pozdrawiam,
Luu.
//bear7: odwiedź regulamin kolego. Doczytaj o dopuszczalnym rozmiarze grafiki na forum.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Instalacja Ubuntu 11.04 na dysku przenośnym.
Zmieniłeś przed, czy po instalacji? Jak po instalacji, to zmień z powrotem na HDD1 (czy jak tam masz w opcjach).Luu pisze: Podczas instalacji nie było żadnych problemów, dodałem odpowiednie partycje, puściłem instalację i wszystko ładnie zostało ukończone.
Aczkolwiek nie widzę sensu instalacji Ubuntu na zewnętrznym dysku? Co chcesz przez to osiągnąć? Masz partycję "dane" 230gb. Nie lepiej wydzielić z niej np. 30gb na Ubuntu? Przecież pewne dane możesz współdzielić pomiędzy Ubuntu a windows na partycjach ntfs. Ubuntu ma do nich pełny dostęp.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Hmm...
Powiedzmy że jest to pewnego rodzaju zabezpieczenie i chęć sprawdzenia jak coś takiego funkcjonuje (wydajność i szybkość).
Korzystałem już z ubuntu postawionego obok win7, jednakże przez moją wrodzoną ciekawość popsułem sobie recovery (do tej pory jeszcze tego nie naprawiłem jak należy) więc dla bezpieczeństwa chciałem zobaczyć jak będzie sprawdzał się ubu na zewnętrznym dysku.
Powiedzmy że jest to pewnego rodzaju zabezpieczenie i chęć sprawdzenia jak coś takiego funkcjonuje (wydajność i szybkość).
Korzystałem już z ubuntu postawionego obok win7, jednakże przez moją wrodzoną ciekawość popsułem sobie recovery (do tej pory jeszcze tego nie naprawiłem jak należy) więc dla bezpieczeństwa chciałem zobaczyć jak będzie sprawdzał się ubu na zewnętrznym dysku.
a ja chce zainstalować ubuntu na zewnętrznym dysku, zeby uniezaleznic się od sprzętu, żeby tylko zależeć od dysku - móc z nim pojsc do kumpla na komputer i tam miec swoj system i dane.
-
- Piegowaty Guziec
@up
Wybacz kolego ale nie tego dotyczy wątek.
bear - Sorry, rzeczywiście.. mój błąd.
A co do tematu, ma ktoś jakieś propozycje ?
Próbowałem odpalić Hiren's Boota i bootować partycję z linuxem ale nie wiedzieć czemu nie widzi w ogóle dysku (mimo że w biosie go pokazuje).
Wybacz kolego ale nie tego dotyczy wątek.
bear - Sorry, rzeczywiście.. mój błąd.
A co do tematu, ma ktoś jakieś propozycje ?
Próbowałem odpalić Hiren's Boota i bootować partycję z linuxem ale nie wiedzieć czemu nie widzi w ogóle dysku (mimo że w biosie go pokazuje).
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Może spróbuj przeinstalować (albo zainstalować w innym miejscu) GRUB2? Zajrzyj do działu HOWTO na forum. Echinos ładnie opisał całą procedurę: viewtopic.php?f=146&t=123055Luu pisze: A co do tematu, ma ktoś jakieś propozycje ?
To nie instalacja na zewnętrznym dysku Cię interesuje, tylko taka wersja LiveUSB. To już niestety inna problematyka. Jedyne co Ci teraz powiem to to, że taka zwykła instalacja nie zadziała. Aczkolwiek na forum jest informacja, jak taki trybik osiągnąć.kowal44 pisze:a ja chce zainstalować ubuntu na zewnętrznym dysku, zeby uniezaleznic się od sprzętu, żeby tylko zależeć od dysku - móc z nim pojsc do kumpla na komputer i tam miec swoj system i dane.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.