Aplikacje zamykają się zaraz po ich otwarciu
- Quentin
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
Aplikacje zamykają się zaraz po ich otwarciu
Cześć,
Od kilku dni mam mnóstwo problemów z moim 11.10. Z pulpitu znikają wszystkie ikony, pomaga jedynie restart kompa, żebym znów mógł je zobaczyć, aplikacje zamykają się niespodziewanie (najczęściej Firefox, Pidgin czy VLC) nawet jak ich nie używam (np. przerywanie pobierania w Firefoxie, kiedy przeglądarka nie jest używana), a czasem restartuje się całe środowisko graficzne (wszystko znika z ekranu - przez kilka sekund widoczna jest tylko tapeta pulpitu).
Nie przypominam sobie, żebym coś ostatnio instalował. Mogę podać jakieś logi systemu czy coś, proszę tylko o instrukcje co mam wpisać w terminalu...
Od kilku dni mam mnóstwo problemów z moim 11.10. Z pulpitu znikają wszystkie ikony, pomaga jedynie restart kompa, żebym znów mógł je zobaczyć, aplikacje zamykają się niespodziewanie (najczęściej Firefox, Pidgin czy VLC) nawet jak ich nie używam (np. przerywanie pobierania w Firefoxie, kiedy przeglądarka nie jest używana), a czasem restartuje się całe środowisko graficzne (wszystko znika z ekranu - przez kilka sekund widoczna jest tylko tapeta pulpitu).
Nie przypominam sobie, żebym coś ostatnio instalował. Mogę podać jakieś logi systemu czy coś, proszę tylko o instrukcje co mam wpisać w terminalu...
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Re: Aplikacje zamykają się zaraz po ich otwarciu
dobra a czy robiłem aktualizacje ? nie dawno wyszedł kernel z końcówką 3.0.xx. 18, u mnie pod kubuntu troszkę pomieszał.
kod w terminalu
uname -a
sprawdź kiedy było pobrane aktualizacje:
cat /var/log/apt/history.log
Możesz jeszcze pokazać log jak ci wszystko wyłączy to :
cat /var/log/syslog
//bear7: Popraw swoją wypowiedź i zacznij kolego pisać swoje posty zgodnie z zasadami pisowni języka polskiego... Zacznij także używać znaczników CODE dla poleceń, wyników poleceń, logów itp. Póki co, każda twoja wypowiedź, to kandydat na przeniesienie do kosza...
kod w terminalu
uname -a
sprawdź kiedy było pobrane aktualizacje:
cat /var/log/apt/history.log
Możesz jeszcze pokazać log jak ci wszystko wyłączy to :
cat /var/log/syslog
//bear7: Popraw swoją wypowiedź i zacznij kolego pisać swoje posty zgodnie z zasadami pisowni języka polskiego... Zacznij także używać znaczników CODE dla poleceń, wyników poleceń, logów itp. Póki co, każda twoja wypowiedź, to kandydat na przeniesienie do kosza...
- Quentin
- Piegowaty Guziec
Hmm no tak, zawsze robię aktualizacje i mam ten kernel. Kiedy go odinstalowałeś i przywróciłeś jakoś .17 to wszystko wróciło do normy ?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Ja używam najnowszego, kernela, nie miałem taki objawów jak Ty. U mnie skończyło się przeinstalowaniu kilku pakietów.
Starego kernela masz zainstalowanego na 100%
wydaj polecenie
Jeśli chcesz wiedzieć co jest nie tak, trzeba zobaczyć logi które podałem, może uda się dowiedzieć co jest nie tak.
Lub najprościej usunąć najnowszego kernela ( ale nie gwarantuje efektu)
po usunięciu najnowszego kernela warto przeczyścić system
Starego kernela masz zainstalowanego na 100%
wydaj polecenie
Kod: Zaznacz cały
sudo update-grup
Lub najprościej usunąć najnowszego kernela ( ale nie gwarantuje efektu)
po usunięciu najnowszego kernela warto przeczyścić system
Kod: Zaznacz cały
apt-get remove
apt-get clean
apt-get autoclean
apt-get purge
- arthulus
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Mi tak zamyka się gwałtownie Minitube i kiedyś Thunderbird pomogło wejście w recovery i naprawa "fsck" i "dpkg" aktualizuj system to naprawią problem
- Quentin
- Piegowaty Guziec
Zainstalowałem najnowszego kernela .19 i problem już nie występuje