Zdalny pulpit na serwerze VPS

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
matibu06
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86

Zdalny pulpit na serwerze VPS

Post autor: matibu06 »

Witam. Posiadam serwer VPS z ubuntu w firmie biznes-host. CHcę na nim zainstalować zdalny pulpit. Próbowałem przez NXserver, ale gdy łączyłem się z swoim serwerem to nagle pamięć RAM była zajęta w 100%(1gb). Normalnie mam 200mb zajęte RAMu. Jak rozłącze się z serwerem to spowrotem jest zajęte 200mb RAM. Do tego uzywałem GNOME
Próbowałem także przez VNC4server. Gdy już wszystko skonfigurowałem, to łącze się za pomocą klienta realvnc i mam tylko szare tło i X jako kursor. Środowisko graficzne tutaj to LXDE. Mój plik xstartup:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh xrdb 
$HOME/.Xresources 
xsetroot -solid black 
/usr/bin/lxsession -s LXDE &
Proszę o pomoc w rozwiązaniu albo o podanie innych sposobów.
Czarny Lelo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Zdalny pulpit na serwerze VPS

Post autor: Czarny Lelo »

Witam

Też akurat miałem VPSa w tej firmie i też czasami zdarzało się że podczas łączenie NX Playerem było 100% przeciążenia procesora. Za pomocą połączenia SSH łączyłem się z vpsem i konsolowym programem htop kasowałem proces który zużywał cały procesor, ponownie próbowałem się łączyć ze zdalnym pulpitem. Jeśli to nie dawało rady to robiłem albo restart albo reinstalację NXa na serwerze. Przeważnie restar pomagał.
VPSa miałem dla zabawy więc nie martwiłem się zbytnio tym że trace wszystkie dane na serwerze ;)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”