Program do diagnostyki dysku twardego
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Program do diagnostyki dysku twardego
Witam wszystkich.
Dostałem od kolegi dysk twardy do sprawdzenia, podobno jest uszkodzony. Chciałbym go sprawdzić jakimś programem do diagnostyki dysku twardego - jaki polecacie?
Dostałem od kolegi dysk twardy do sprawdzenia, podobno jest uszkodzony. Chciałbym go sprawdzić jakimś programem do diagnostyki dysku twardego - jaki polecacie?
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Architektura: x86_64
Re: Program do diagnostyki dysku twardego
Zacząłbym od GSmartControl
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Ja skorzystałam z smart tools.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
- leon1313
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
//bear7: Post z QUOTE i CODE jakoś tak lepiej wygląda, aniżeli pogrubienie i kursywa. Jakoś tak naturalniejThere are two ways to detect bad sectors in Linux: you can use the Disk Utility GUI, or if you are a command line geek like us, you can use the badblocks command to check your hard disk for bad sectors:Badblock will give us the number of bad sectors in our hard disk.Kod: Zaznacz cały
sudo badblocks -v /dev/sdb1
You have two options when you see bad blocks. You can either look for a new hard disk, or mark these bad blocks as unusable hard disk sectors. This involves two steps:Kod: Zaznacz cały
zainul@zainul-laptop:~$ sudo badblocks -v /dev/sdb1 Checking blocks 0 to 97683200 Checking for bad blocks (read-only test): 3134528 done, 3:27 elapsed 3134560 done, 8:33 elapsed 3134561 done, 10:15 elapsed 3134562 done, 11:57 elapsed 3134563 done, 13:39 elapsed done Pass completed, 5 bad blocks found.
First we have to write the location of the bad sectors into a flat file.After that, we need to feed the flat file into the FSCK command to mark these bad sectors as ‘unusable’ sectors.Kod: Zaznacz cały
sudo badblocks /dev/sdb > /home/zainul/bad-blocks
Kod: Zaznacz cały
sudo fsck -l bad-blocks /dev/sdb