Czy ten komputer wystarczy

Porady sprzętowo-handlowe
athabus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.04

Czy ten komputer wystarczy

Post autor: athabus »

Witam,

potrzebuję kupić tani komputer do prac biurowych. 90% pracy odbywa się w przeglądarce internetowej + 10% w programie chodzącym pod wine.

Chciałbym na sprzęcie postawić nową wersję Ubuntu (najlepiej z gnomem, bo do unity się nie mogę przekonać). Ogólnie chodzi o to, aby sprzęt chodził stabilnie, nie miał problemu z płyną pracą przeglądarki, drukowaniem dokumentów etc.

Wybrałem taki sprzęt (link do sklepu: http://amso.pl/p/pl/1876/fujitsu+e5916+ ... ro+fv.html )

Mam identyczny komputer z procesorem 2,4ghz i ogólnie działa bez zarzutu, ale te z linku ma procesor c2d 1,8ghz i zastanawiam się czy to nie będzie za mało.

Do tej pory osoba pracowała na laptopie z pentium m i niestety trochę "muli" - nie chciałbym spaść z deszczu pod rynnę.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Linuxoholic
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Czy ten komputer wystarczy

Post autor: Linuxoholic »

c2d ma 2 rdzenie, będzie działać o wiele lepiej, tak więc bez obaw ;)
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

wystarcza ten sprzęcik jest podobny do mojego starego laptopa tego samego producenta. Ja niestety nie mam dobrej opinii na temat tego producenta (Fujitsu Siemens).
Mój poprzedni laptop był nie wiele słabszy bo miał 1.6GHz Intel Core Duo. 2 Gb ram i 160GB dysku.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: bear7 »

linuxozaurus pisze: Mój poprzedni laptop był nie wiele słabszy bo miał 1.6GHz Intel Core Duo. 2 Gb ram i 160GB dysku.
O ile procesor i RAM ma znaczenie, o tyle pojemność dysku nie bardzo. Za to ważną rzeczą jest karta graficzna. Oprócz tego, że jest zintegrowana, nie ma żadnej informacji na jej temat. Przydało by się również dowiedzieć, na jakim chipsecie jest karta WiFi (o ile w ogóle jest w tejże konfiguracji).
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
Linuxoholic
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: Linuxoholic »

Grafiką bym się nie przejmował, wolny slot PCIe-x16. WiFi? Mi to wygląda na stacjonarkę, więc pewnie kabelek, a jak nie, to zawsze można coś pod USB.
Ale grafikę, faktycznie dobrze byłoby wiedzieć, żeby być gotowym na ewentualne dodatkowe koszty.
Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: elzear »

@bear7 zintegrowany układ GMA 3000. Jeśli chodzi o intela, nigdy nie miałem problemów z grafiką pod Linuxem.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: bear7 »

elzear pisze:@bear7 zintegrowany układ GMA 3000. Jeśli chodzi o intela, nigdy nie miałem problemów z grafiką pod Linuxem.
Posiadacze zintegrowanego układu GMA 3600 raczej nie podzielą twojej euforii. Przykład: viewtopic.php?f=133&t=157792&p=900854#p900854
I to nie jest chyba jedyny model, z którym są problemy.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

No tego nie widziałem :) dobrze wiedzieć :)
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Architektura: x86

Post autor: luk1don »

Swoją drogą ciekawe "standardy" obecnie panują na rynku komputerów stacjonarnych:
Karta graficzna - zintegrowana :mrgreen:
athabus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.04

Post autor: athabus »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi - w takim razie zdecyduję się na ten sprzęt. Także nie mam najlepszego zdania o laptopach FJ, ale akurat mam ten sam model komputera stacjonarnego w domu (tyle, że z procesorem 2,4). Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego sprzętu - zwłaszcza w kontekście ciszy. Zdaje się, że jest tam pasywne chłodzenie (chociaż nie zaglądałem do środka), także ogólnie komputer nie wydziela praktycznie żadnych odgłosów.
Dodatkowo ma małe wymiary i można go używać jako desktop lub tower.

Jedyny minus to trudna rozbudowa, bo jest to obudowa niskoprofilowa i przez to karty są trochę droższe.

Ogólnie byłem bardzo miło zaskoczony po zakupie, dlatego teraz do firmy też chcę kupić 2-3 takie egzemplarze.
Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

@athabus ja od siebie dodam, że desktopy od Fujitsu są bardzo dobrze wykonane. Większość komputerów Fujitsu ma 1 wiatrak, tzn. 1 wspólny dla procka i zasilacza. Jest to pewien problem gdy schrzani Ci się zasilanie, lecz dzięki temu właśnie chodzą tak cicho.

tak btw. Do tej pory nie zdarzył się w mojej firmie desktop w którym padł by zasilacz :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”