Czy ten komputer wystarczy
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.04
Czy ten komputer wystarczy
Witam,
potrzebuję kupić tani komputer do prac biurowych. 90% pracy odbywa się w przeglądarce internetowej + 10% w programie chodzącym pod wine.
Chciałbym na sprzęcie postawić nową wersję Ubuntu (najlepiej z gnomem, bo do unity się nie mogę przekonać). Ogólnie chodzi o to, aby sprzęt chodził stabilnie, nie miał problemu z płyną pracą przeglądarki, drukowaniem dokumentów etc.
Wybrałem taki sprzęt (link do sklepu: http://amso.pl/p/pl/1876/fujitsu+e5916+ ... ro+fv.html )
Mam identyczny komputer z procesorem 2,4ghz i ogólnie działa bez zarzutu, ale te z linku ma procesor c2d 1,8ghz i zastanawiam się czy to nie będzie za mało.
Do tej pory osoba pracowała na laptopie z pentium m i niestety trochę "muli" - nie chciałbym spaść z deszczu pod rynnę.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
potrzebuję kupić tani komputer do prac biurowych. 90% pracy odbywa się w przeglądarce internetowej + 10% w programie chodzącym pod wine.
Chciałbym na sprzęcie postawić nową wersję Ubuntu (najlepiej z gnomem, bo do unity się nie mogę przekonać). Ogólnie chodzi o to, aby sprzęt chodził stabilnie, nie miał problemu z płyną pracą przeglądarki, drukowaniem dokumentów etc.
Wybrałem taki sprzęt (link do sklepu: http://amso.pl/p/pl/1876/fujitsu+e5916+ ... ro+fv.html )
Mam identyczny komputer z procesorem 2,4ghz i ogólnie działa bez zarzutu, ale te z linku ma procesor c2d 1,8ghz i zastanawiam się czy to nie będzie za mało.
Do tej pory osoba pracowała na laptopie z pentium m i niestety trochę "muli" - nie chciałbym spaść z deszczu pod rynnę.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
- Linuxoholic
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Czy ten komputer wystarczy
c2d ma 2 rdzenie, będzie działać o wiele lepiej, tak więc bez obaw 

- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
wystarcza ten sprzęcik jest podobny do mojego starego laptopa tego samego producenta. Ja niestety nie mam dobrej opinii na temat tego producenta (Fujitsu Siemens).
Mój poprzedni laptop był nie wiele słabszy bo miał 1.6GHz Intel Core Duo. 2 Gb ram i 160GB dysku.
Mój poprzedni laptop był nie wiele słabszy bo miał 1.6GHz Intel Core Duo. 2 Gb ram i 160GB dysku.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
O ile procesor i RAM ma znaczenie, o tyle pojemność dysku nie bardzo. Za to ważną rzeczą jest karta graficzna. Oprócz tego, że jest zintegrowana, nie ma żadnej informacji na jej temat. Przydało by się również dowiedzieć, na jakim chipsecie jest karta WiFi (o ile w ogóle jest w tejże konfiguracji).linuxozaurus pisze: Mój poprzedni laptop był nie wiele słabszy bo miał 1.6GHz Intel Core Duo. 2 Gb ram i 160GB dysku.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- Linuxoholic
- Wytworny Kaczor
Grafiką bym się nie przejmował, wolny slot PCIe-x16. WiFi? Mi to wygląda na stacjonarkę, więc pewnie kabelek, a jak nie, to zawsze można coś pod USB.
Ale grafikę, faktycznie dobrze byłoby wiedzieć, żeby być gotowym na ewentualne dodatkowe koszty.
Ale grafikę, faktycznie dobrze byłoby wiedzieć, żeby być gotowym na ewentualne dodatkowe koszty.
- elzear
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
@bear7 zintegrowany układ GMA 3000. Jeśli chodzi o intela, nigdy nie miałem problemów z grafiką pod Linuxem.
-
- Przyjaciel
Posiadacze zintegrowanego układu GMA 3600 raczej nie podzielą twojej euforii. Przykład: viewtopic.php?f=133&t=157792&p=900854#p900854elzear pisze:@bear7 zintegrowany układ GMA 3000. Jeśli chodzi o intela, nigdy nie miałem problemów z grafiką pod Linuxem.
I to nie jest chyba jedyny model, z którym są problemy.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- elzear
- Serdeczny Borsuk
No tego nie widziałem
dobrze wiedzieć 

- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Architektura: x86
Swoją drogą ciekawe "standardy" obecnie panują na rynku komputerów stacjonarnych:
Karta graficzna - zintegrowana
Karta graficzna - zintegrowana

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.04
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi - w takim razie zdecyduję się na ten sprzęt. Także nie mam najlepszego zdania o laptopach FJ, ale akurat mam ten sam model komputera stacjonarnego w domu (tyle, że z procesorem 2,4). Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego sprzętu - zwłaszcza w kontekście ciszy. Zdaje się, że jest tam pasywne chłodzenie (chociaż nie zaglądałem do środka), także ogólnie komputer nie wydziela praktycznie żadnych odgłosów.
Dodatkowo ma małe wymiary i można go używać jako desktop lub tower.
Jedyny minus to trudna rozbudowa, bo jest to obudowa niskoprofilowa i przez to karty są trochę droższe.
Ogólnie byłem bardzo miło zaskoczony po zakupie, dlatego teraz do firmy też chcę kupić 2-3 takie egzemplarze.
Dodatkowo ma małe wymiary i można go używać jako desktop lub tower.
Jedyny minus to trudna rozbudowa, bo jest to obudowa niskoprofilowa i przez to karty są trochę droższe.
Ogólnie byłem bardzo miło zaskoczony po zakupie, dlatego teraz do firmy też chcę kupić 2-3 takie egzemplarze.
- elzear
- Serdeczny Borsuk
@athabus ja od siebie dodam, że desktopy od Fujitsu są bardzo dobrze wykonane. Większość komputerów Fujitsu ma 1 wiatrak, tzn. 1 wspólny dla procka i zasilacza. Jest to pewien problem gdy schrzani Ci się zasilanie, lecz dzięki temu właśnie chodzą tak cicho.
tak btw. Do tej pory nie zdarzył się w mojej firmie desktop w którym padł by zasilacz
tak btw. Do tej pory nie zdarzył się w mojej firmie desktop w którym padł by zasilacz