Instalacja Ubuntu oraz innych wersji Linux niemożliwa

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
nastrandamus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Instalacja Ubuntu oraz innych wersji Linux niemożliwa

Post autor: nastrandamus »

Witam, jako atrybut tematu wybrałem wersję Ubuntu 11.10, jednak jak w temacie problem dotyczy wszystkich wersji linuxa jakie ściągnąłem w ostatnich dniach, mianowicie:
Ubuntu 11.04 (wersje 32 i 64 bit oraz polski remix), Ubuntu 11.10 - również obie wersje, Debian 6.0.4, Fedora 16, openSuse 12.1.
Wszystkie powyższe wersje Linux próbowałem instalować za pomocą plyt cd, dvd oraz pendrive na sprzęt:

Gigabyte m52l-s3 (najnowszy bios F9)
3 gb ram ddr2 800hz
nvidia Geeforce 9600gt
sata sigate baracude 7200 500gb

oraz

Asus K52JC z hybrydową grafiką intel/nvidia (tutaj słyszałem, że mogą być problemy)

A więc podczas instalacji jakiegokolwiek Linuxa problem jest podobny:
Ubuntu - na początku instalacji podczas ładowania jądra systemu wywala error w niesamowicie szybkim tempie, że nie można tego zouważyć. Komputer resetuje się i zawiesza na czarnym ekranie
Debian - również po wyborze "install" chwilę ładuje pliki i zawiesza się na niebieskim ekranie
Open Suse - po wyborze instalacji chwilke pracuje, następnie zielona tapeta się krzaczy i następuje restart oraz zawieszenie komputera.
Jak było w przypadku Fedory to nawet nie pamiętam ale podobnie.

Przeczytałem wiele podobnych wątków w internecie i ludzie mieli problemy z kartą nvidii, jednak instalacji próbowałem również na laptopie emachines E725 z grafiką Ati z podobnym skutkiem.

Proszę bardzo o wskazówki gdzie robię lub gdzie leży przyczyna.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Linuxoholic
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Instalacja Ubuntu oraz innych wersji Linux niemożliwa

Post autor: Linuxoholic »

Takiego czegoś jeszcze nie widziałem, zgodnie z Twoja ksywką, chyba nadszedł dla Ciebie koniec świata Linuksowego.

Pierwsze co mi przyszło do głowy, to konflikty sprzętowe, jednak w Twoim przypadku mamy aż 3 różne sprzęty, z czego 2 Lapki, które bym raczej podejrzewał o to, że były przygotowane pod Vistę.

Warto też sprawdzić, czy nie masz pamięci kombinowanych, dwie kości o różnych częstotliwościach.

Na bardzo nowym sprzęcie, najlepiej testować najnowsze Ubuntu 12.04.
Awatar użytkownika
pitjot
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: pitjot »

Miałem podobny problem i wydaje mi się, że związany jest on ze sterami otwartymi do Nvidii. Z płyty live CD przy 11.10 i 11.04 nie chciał mi się butować system i wywalał error, a przy wcześniejszych było OK. Podobnie rzecz się miała z innymi dystrybucjami. Jeżeli się nie mylę i przyczyna jest ta sama to załaduj liveCD z parametrem acpi=off (przed wyborem np. "Wypróbowanie Ubuntu bez instalacji" lub "Instalacja Ubuntu", naciśnij F6 {inne opcje} i zaznacz acpi=off), dopiero później "Wypróbowanie Ubuntu bez instalacji" lub "Instalacja Ubuntu". System powinien się załadować i dać się zainstalować. Oczywiście po zainstalowaniu tak systemu nie ruszy, bo nie ma "właściwych" sterowników do karty graficznej. Pewnie są inne, może nawet łatwiejsze sposoby, ale ja zrobiłem tak. Podczas ładowania systemu przyciśnij "Shift" czasami dwa razy aby wejść do opcji "gruba". Następnie "e". Znajdź linijkę >>GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"<< i zamień ją np. na >>GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="acpi=off noapic noalpic quiet splash"<<. System powinien ruszyć. Po zalogowaniu się z uprawnieniami administracyjnymi, zainstaluj sterowniki własnościowe Nvidii i powinno być OK.

Edit
Właśnie sprawdziłem przy 12.04 jest to samo.
Edit2
Tu masz dokładniej http://sq5eku.blogspot.com/2011/08/inst ... -ls70.html
chociaż nie wiem czy nadal jesteś zainteresowany.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2012, 21:54 przez pitjot, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
arthulus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: arthulus »

Spróbuj wystartować Gruba z parametrem
"acpi=on"
a jak nie pomoże to wystarczy tylko
"noapic quiet splash" , i więcej nie trzeba
arti31
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Blackbox
Kontakt:

Post autor: arti31 »

Podepnę się pod temat.
Założyłem wprawdzie wątek w przedszkolu linuxowym ale spasowałem...
Nie lubie porażek więc jakoś dłubie dalej.
W skrócie -stary laptop LG GE50 . Na win XP niby wszystko smiga ale wolno i nie mogę znależć sterów do dzwięku.
Jako że ma swoim lapku mam Ubuntu 12.04 i jestem zadowolony postanowiłem do tego tez załadować linuxa.
Próbowałem Ubuntu 12, Ubuntu 11, Ubuntu 10.04 , Mandriva, Linux Mint, Ubuntu netbook 10 , Lubuntu teraz własnie.
Lapek ma ramu 256Mb i procka celeron 1,4 MHz. Niby mało ale czytam że na słabszych lata i jest ok.
Na wszystkich dystrybucjach podczas instalacji dochodzi do pewnego momentu i lipa..staje . W różnych momentach. Najdlaej doszła instalacja w ubuntu netbook10 , bo az do partycjonowania. Zaraz po tym Zawiecha.
Próbowałem z różnymi opcjami podczas ładowania gruba (zaznaczone acpi=off ) jak blogu http://sq5eku.blogspot.com/2011/08/inst ... -ls70.html.
Czytałem że jest problem w konfiguracji sprzętowej ale jak to ominąć? Przecież musi być jakiś sposób..

-- 21 mar 2013 20:23 --

Pomogło zainstalowanie systemu na miarę możliwości i RAMu :-)
Poszło na debianie 6.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”