[SOLVED] Brak ikony od stanu baterii po aktualizacji z 11.10

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Dual
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

[SOLVED] Brak ikony od stanu baterii po aktualizacji z 11.10

Post autor: Dual »

Witam, aktualizacja systemu 11.10 -> 12.04 przeszła gładko, jednakże znikła jedna dość istotna ikona z paska w gnome, a mianowicie od stanu naładowania akumulatora. Co ciekawe po włączeniu systemu owa ikona jest jedynie przy ekranie logowania. Po zalogowaniu się do systemu znika. Grzebałem trochę w opcjach systemu i znalazłem iż w:

Programy -> Narz. sys. -> ust. systemu -> zasilanie opcja "Wyświetlanie stanu akumulatora na pasku poleceń" jest nieaktywna. Sęk w tym, że po zmianie na którąkolwiek z 3 opcji, nie ma nigdzie opcji "zapisz ustawienia", a po zamknięciu krzyżykiem owa opcja wraca do pierwotnego ustawienia jako nieaktywna.

http://images41.fotosik.pl/1482/b9ad5abd1cdd6184.jpg

Próbowałem także pobawić sie pakietami poprzez doinstalowanie pakietu Battery-status, jednakże najpierw był problem ze znalezieniem tego pakietu w repo, a gdy już się to udało zaczęła się drabinka niespełnionych zależności i odpuściłem rozgrzebywanie systemu.

P.S. Jak wyłączyć to irytujące globalne menu, które wyskakuje po przyciśnięciu klawisza F10 ? :evil:
Ostatnio zmieniony 01 maja 2012, 08:50 przez Dual, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotr1999
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Re: Brak ikony od stanu baterii po aktualizacji z 11.10

Post autor: Piotr1999 »

http://www.ubuntu-pomoc.org/ubuntu-12-0 ... nego-menu/
Tu jest napisane jak pozbyć się globalnego menu.
Dual
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Piotr1999 pisze:http://www.ubuntu-pomoc.org/ubuntu-12-0 ... nego-menu/
Tu jest napisane jak pozbyć się globalnego menu.
Dzięki, ale mi chodziło to, że gdy mam np. otwartego mc w konsoli i chce go zamknąć poprzez F10 to w tym momencie wyskakuje mi to samo menu, które otwiera sie poprzez ppm.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Z tego co widzę, w temacie jest o braku ikony od stanu baterii, więc skupmy się na tym problemie.
Na Forum panuje zasada:
jeden temat = jeden problem
Zastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomości
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ariellew
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 18.04

Post autor: ariellew »

Spróbuj na panelu w którym chcesz tą ikonkę kombinacji Alt + Super (klawisz Windowsa) + PPM.Wyświetli Ci się dostępna lista.Wybierz opcję "Dodaj do panelu".Tam poszukaj interesującej Cię ikony.Jeśli nie znajdziesz samej ikony stanu naładowania baterii to jest ona dostępna przy opcji "Kompletny aplet powiadomień".Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem Twój problem i udało mi się jakoś Ci pomóc.
Dual
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ariellew pisze:Spróbuj na panelu w którym chcesz tą ikonkę kombinacji Alt + Super (klawisz Windowsa) + PPM.Wyświetli Ci się dostępna lista.Wybierz opcję "Dodaj do panelu".Tam poszukaj interesującej Cię ikony.Jeśli nie znajdziesz samej ikony stanu naładowania baterii to jest ona dostępna przy opcji "Kompletny aplet powiadomień".Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem Twój problem i udało mi się jakoś Ci pomóc.
Problem rozwiązany, Dziękuje serdecznie :)

-- 3 maja 2012, o 17:56 --

Jeszcze odnośnie wyłączenia skrótu pod F10 do PPM:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/726639

W moim przypadku pomogło jedynie skopiowanie i wklejenie poniższego w terminalu:
mkdir -p ~/.config/gtk-3.0
cat<<EOF > ~/.config/gtk-3.0/gtk.css

@binding-set NoKeyboardNavigation {
unbind "<shift>F10"
}

* {
gtk-key-bindings: NoKeyboardNavigation
}

EOF
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”