Instalator Ubuntu 12.04 nie uruchamia się.

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
exploder
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Instalator Ubuntu 12.04 nie uruchamia się.

Post autor: exploder »

Witam, mam problem z instalacją Ubuntu. Otóż pobrałem sobie Ubuntu 12.04 64-bit, wypaliłem na płytce, ustawiłem bootowanie z płyty i odpala, jest takie fioletowe tło, a za chwilę tylko migająca, pozioma kreska w lewym, górnym rogu ekranu i nic. Czekałem 15 minut, zero reakcji. Przy próbie instalacji 11.10 64-bit podobnie, tylko potem wywala jeszcze jakieś błędy (coś ze sprzętem). Win7 64-bit działa bez problemu. Co robić?
Mój sprzęt:
- MoBo GIGABYTE GA-870A-USB3
- Procesor AMD Phenom II X4 960T 3 GHz
- Grafika Gainward GeForce GTX550Ti 1 GB
- Dyski: WD Caviar Green WD10EZRX 1 TB + jakiś Seagate 250 GB
- 8GB RAM GOODRAM DDR3.
Proszę o pomoc. :roll:

Aktualizacja:
Testowałem instalację przez UNetBootin, po wybraniu opcji Install Ubuntu zawieszka.
Włożyłem również płytę z polskim remixem 10.10 (Malinowa Mandarynka) i normalnie odpala.

-- 1 maja 2012, o 20:42 --

Aktualizacja 2:
Spróbowałem jeszcze instalacji przez Universal USB Installer, po odpaleniu wybrałem opcję uruchomienia systemu z USB, zaczęły lecieć po kolei coś w rodzaju logów (jestem zielony w tych sprawach) i system jakby zawieszał się przy linijce
powernow-k8: Core Performance Boosting: on)
,
pomyślałem więc, że pomoże wyłączenie Turbo Core.
Po wyłączeniu tej opcji w BIOSie system zawiesza się linijkę wcześniej, na napisie o znaczeniu mniej więcej takim, że znaleziono procesor AMD Phenom II X4 960T. Nie pojawia się już zdanie o CPB. Dodam, że po "zawieszce" wczytywania zarówno OS-a LiveCD, jak i instalatora ekran co chwilę miga... Może teraz ktoś będzie znał odpowiedź? Dodam, że obraz z Ubuntu pobrałem drugi raz, żeby wykluczyć błąd w pliku.

-- 1 maja 2012, o 22:08 --

Problem mniej więcej rozwiązany.
Uruchomiłem instalator z opcją nomodeset i działa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”