Nie wyświetla gruba

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
ShadyPL
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Nie wyświetla gruba

Post autor: ShadyPL »

Wcześniej mialem Ubuntu 11.10 i również miałem ten sam problem, jednak nie przeszkadzalo mi to bo miałem tylko Linuxa. Teraz mam 12.04 i problem jest ten sam, tylko, że mam teraz 2 OSy i Grub jest wymgany. Otóź po włączeniu komputera, zamiast pojawienia się gruba (tak jak u innych) mi wyświetla się latający "dymek", prostokąt z napisem: "Hz ?". Dodpiero po około 10 sekundach włącza się panel logowania do Ubuntu. (Żeby nie było, że ze wszystkim piszę na forum ; p) Przeszukalem juz forum i nie znalazłem takiego problemu . Inni mają błędy gruba, ale mi po prostu go nie wyświetla, nie mam zadnych błędów, tylko nie mogę go zobaczyć, jakby program go wgle nie widział. Zdaje mi się, że grub został zainstalowany, bo gdy wczoraj zjechalem strzalka na sam dol i wcisnalem Enter, to odpalil się windows (dzisiaj gdy wybieram strzalki w dol i enter - nic się nie dzieje, odpala się po prostu zaraz Ubuntu, a nie winda). Nwm jak to naprawic, odpala mi się tylko Ubuntu i nie mogę wybrać. innego OS.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Nie wyświetla gruba

Post autor: bear7 »

Ten dymek z "Hz ?" to raczej jest od monitora. A jak chcesz zobaczyć GRUB-a, to edytuj plik /etc/default/grub:

Kod: Zaznacz cały

sudo gedit /etc/default/grub
Zmień wartość lini GRUB_TIMEOUT na 30 sekund (na przykład):

GRUB_TIMEOUT=30
Zapisz plik i zaktualizuj GRUB-a:

sudo update-grub2
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
ShadyPL
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Re: Nie wyświetla gruba

Post autor: ShadyPL »

Dzięki za pomoc. Po wykonaniu tych poleceń mogłem wybrać OS, jednak Grub dalej się nie wyświetlał. Dopiero dzięki viewtopic.php?f=210&t=144781 udało mi się przywrócić komputer do ładu ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”