[SOLVED] Skype - nie działa kamera
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
[SOLVED] Skype - nie działa kamera
Witam
Kolejny raz powraca temat nie działającej kamery w skype. Znane mi i podane w sieci sposoby zawiodły. W chesse kamera działa. Doinstalowałem aplikację v4l2ucp gdzie configuracja preview dla mplayera podaje: LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so . I obraz w mplayerze się pojawia. Wnioskuję , że problem tkwi gdzie indziej, gdyż skypa odpalam normalnie z menu oraz z aktywatora na pulpicie zmodyfikacją tej komendy i efekt jest ten sam tzn. go nie ma. W toku moich poczynań przeinstalowałem na starszą wersję skypa 2.0.0., którą mam zachomikowaną na dysku, ale efekt był mierny. Po włączeniu testu wizji skype się zamykał. Jestem świeżo po aktualizacji systemu z poprzedniego LTS, step by step. A w międzyczasie kolejnych aktualizacji skypa miałem włączonego i kamera działała. Tak więc: system ubuntu 12.04, Gnome, skype 2.2.0.35, kamera VF0420 Live! Cam Vista IM, sterownik ov519. To info. z v4l2ucp. Mam nadzieję, że ktoś z grona znajdzie rozwiązanie tej zagadki.
Kolejny raz powraca temat nie działającej kamery w skype. Znane mi i podane w sieci sposoby zawiodły. W chesse kamera działa. Doinstalowałem aplikację v4l2ucp gdzie configuracja preview dla mplayera podaje: LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so . I obraz w mplayerze się pojawia. Wnioskuję , że problem tkwi gdzie indziej, gdyż skypa odpalam normalnie z menu oraz z aktywatora na pulpicie zmodyfikacją tej komendy i efekt jest ten sam tzn. go nie ma. W toku moich poczynań przeinstalowałem na starszą wersję skypa 2.0.0., którą mam zachomikowaną na dysku, ale efekt był mierny. Po włączeniu testu wizji skype się zamykał. Jestem świeżo po aktualizacji systemu z poprzedniego LTS, step by step. A w międzyczasie kolejnych aktualizacji skypa miałem włączonego i kamera działała. Tak więc: system ubuntu 12.04, Gnome, skype 2.2.0.35, kamera VF0420 Live! Cam Vista IM, sterownik ov519. To info. z v4l2ucp. Mam nadzieję, że ktoś z grona znajdzie rozwiązanie tej zagadki.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2012, 11:22 przez rychu27, łącznie zmieniany 1 raz.
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Skype - nie działa kamera
Podmień w launcherze komendę LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype na tą:
Kod: Zaznacz cały
LD_PRELOAD=/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so skype
-
- Piegowaty Guziec
Re: Skype - nie działa kamera
Dziękuję, Działa!!
Wnioskuję z tego, że zmieniła się ścieżka do pliczku w nowym systemie. Jak widzę na forum tylko mi się to przytrafiło. Jeszcze raz dziękuję za błyskawiczną i trafną poradę.
Wnioskuję z tego, że zmieniła się ścieżka do pliczku w nowym systemie. Jak widzę na forum tylko mi się to przytrafiło. Jeszcze raz dziękuję za błyskawiczną i trafną poradę.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: Blackbox
Re: [SOLVED] Skype - nie działa kamera
Wpisałem to w terminalu i kamera działa. Ale gdy go zamykam to obraz pada. Wytłumaczcie łopatologicznie jak zrobić aby ta kamera działa już zawsze.
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
Jakie środowisko i wersja Ubuntu? Wątpie by było to nadal Ubuntu 7.10.krolm pisze:Wpisałem to w terminalu i kamera działa. Ale gdy go zamykam to obraz pada. Wytłumaczcie łopatologicznie jak zrobić aby ta kamera działa już zawsze.
W każdym razie, kamera działa tylko jesli przy wlączaniu wymusisz wczytywanie tej biblioteki, dla wygody mozna podmienic komende w ogolnym launcherze:
sudo gedit /usr/share/applications/skype.desktop
Exec=env LD_PRELOAD=/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so skype
Ostatnio zmieniony 06 maja 2012, 18:36 przez Shimmy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Piegowaty Guziec
Ja korzystam z Avant Window Navigator. Tu skróty-aktywatory można edytować i zmienić polecenie. U mnie polecenie wygląda następująco: .
env LD_PRELOAD=/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so skype
- hsurim
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
Uruchomiłem kamerkę w SKYPE !Shimmy pisze:krolm pisze:(...) W każdym razie, kamera działa tylko jesli przy wlączaniu wymusisz wczytywanie tej biblioteki, dla wygody mozna podmienic komende w ogolnym launcherze:linijkę Exec=skype na:Kod: Zaznacz cały
sudo gedit /usr/share/applications/skype.desktop
Exec=env LD_PRELOAD=/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so skype
Wielkie DZIĘKI !!!

- radius
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
@Shimmy