Wine - nie działają gry 3D
- necrordian
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Wine - nie działają gry 3D
Witam. Po aktualizacji mojego Lubuntu do wersji 12.04 mam pewien problem z wine. Otóż wszystkie gry 3D jakie działały mi przed aktualizacją (na razie przetestowałem counter strike, drakensang online, the punisher czy Doom 3 - co do dooma to tak wiem, jest natywny instalator) przestały nagle działać, po prostu się nie uruchamiają albo wyświetla się czarny ekran. Podejrzewam że problem jest w sterowniku (mam grafikę GeForce 4 MX 440 AGP 8x) bo po instalacji nowego x.orga przy aktualizacji sterownik własnościowy został usunięty bo nie był z nim zgodny i został zainstalowany nieszczęsny nouveau, który podejrzewam o cały problem. Wie ktoś jak zaradzić temu problemowi bez downgrade x.orga ?
- Nettmanek
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Re: Wine - nie działają gry 3D
po prostu zainstaluj nvidia-current
Lenovo G580-20150 | Intel Core i3 3120M | 8GB DD3 | Intel HD 4000 & Nvidia GF 710M | 1TB HDD | kubuntu 13.10 64bit
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Re: Wine - nie działają gry 3D
Genialny pomysł przy używaniu GeForce 4 MX 440Nettmanek pisze:po prostu zainstaluj nvidia-current

@necrordian:
Cofnij xorga do wersji 1.10. Inaczej pozostają Ci tylko otwarte sterowniki.
W Ubuntu powinno to być tak samo proste jak pod Debianem.
Poza tym:
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.