Przegrzewanie Samsung R590 (nvidia 330gt)

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
tevqe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Przegrzewanie Samsung R590 (nvidia 330gt)

Post autor: tevqe »

Witam, mam Samsung R590 z kartą graficzną NVIDIA GeForce GT 330M - i procesorem i5. Mój laptop po dłużej pracy na Ubuntu 11.10 jak i teraz na 12.04, nagrzewa się do ponad 80 stopni, w Ubuntu 11.10, wystarczyła kombinacja Fn + F8 i ustawić tryb cichy na komputerze, teraz w Ubuntu 12.04, nie mogłem zainstalować sterownika grafika, a dokładnie: sudo apt-get install nvidia-bl-dkms. I nie mogę zmienić trybu pracy procesora, macie może jakieś propozycje czy sugestie, co może mi pomóc?
Ostatnio zmieniony 07 maja 2012, 21:01 przez tevqe, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Re: Przegrzewanie Samsung R590 (nvidia 330gt)

Post autor: brezniew »

Poszukaj pod hasłem Bumblebee.
Cubensis
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: Cubensis »

Na początek czyszczenie sterowników

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get purge nvidia-current
Następnie na wszelki wypadek wymazanie xorga

sudo rm /etc/X11/xorg.conf
I reinstalacja driverow od Intel HD3000

sudo apt-get install --reinstall xserver-xorg-core libgl1-mesa-glx:i386 libgl1-mesa-dri:i386 libgl1-mesa-glx:amd64 libgl1-mesa-dri:amd64

sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
A teraz musowo instalacja aplikacji Bumblebee:

sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia
sudo usermod -a -G bumblebee $USER
Dodatkowo dla zmniejszenia temperatury:

sudo gedit /etc/default/grub
I w okienku wprowadź:

GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1 i915.semaphores=1"
A następnie uaktualnienie gruba:

sudo update-grub
Temperatura Ci powinna spaść o kilkadziesiąt stopni.
Jeżeli zamierzasz odpalić jakąś aplikację na Nvidii, to robisz to poleceniem (prefixem):

optirun
Np:

optirun firefox
tevqe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

brezniew pisze:Poszukaj pod hasłem Bumblebee.
Jak zainstalowałem Bumblebee i sterowniki Nvidii jakieś, to miałem problem z rozdzielczością ekranu tak jakby wcale mi karty nie wykrył komputer, w grafice widniał napis Vesa

sudo rm /etc/X11/xorg.conf 
- nie widziało mi takiego pliku w systemie

Ogólnie w tym momencie namieszałem w systemie przy instalacji Bumblebee pokazuje mi

"Pakiet bumblebee-nvidia nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet... " 
i w grubie mam jeszcze wpis:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi=force acpi_osi=Linux pcie_aspm=force pcie_aspm=powersave"
, powinienem go zastąpić, czy on też powinien być?

Zainstalowałem też aplikacje Jupiter, która lekko pomogła mi obniżyć temperaturę, obecnie laptop ma temperaturę pomiędzy 60-70 stopni

Jeszcze tak na marginesie polecenie: lspci | grep VGA pokazuje mi:

02:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GT216 [GeForce GT 330M] (rev a2)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Powiem, szczerze używanie trybu "pcie_aspm=powersave" jest dla mnie dziwne. To jak by mieć lancera evolution i wprowadzić mu chip modding ... obniżenie mocy z 360 do 80 km ;P, przy obniżeniu spalania z 16 do 12 litrów :P, zamiast podnieść moc do 400 km i obniżyć spalanie do 8 litrów ;). Tu powinien działać odpowiednio spreparowany kernel + odpowiednie nastawy pm-utils i cpufreqd oraz oczywiście ACPI.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
mateczek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: mateczek »

wyczyść laptopa z kurzu:P Rozkręć go i przedmuchaj w miejscu gdzie jest radiator:P w 90% pomaga (jeśli używasz go z pół roku i nie był czyszczony to na 100% pomoże)
a procek ci się nie przegrzewa ?? bo wątpie aby problem dotyczył tylko grafiki :P
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

mateczek pisze:wyczyść laptopa z kurzu:P Rozkręć go i przedmuchaj w miejscu gdzie jest radiator:P w 90% pomaga (jeśli używasz go z pół roku i nie był czyszczony to na 100% pomoże)
a procek ci się nie przegrzewa ??
Uważaj bo jak ci się przegrzewa procek to może być wadliwe chłodzenie.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
tevqe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Udało mi się ogarnąć w końcu te temperatury obecnie, gdy laptop pracuje w trybie "cichym" temp procka sięga 60-70 stopni, gdy jest w trybie zwykłym może sięgać trochę więcej ponad 70 stopni. Z tym przegrzewaniem domyślam się, że jest ogólnie coś nie tak, ale przy Windzie nie było słychać tak wiatraka, teraz po instalacji pakietów z tego linka: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1680872 . Komputer chodzi w miarę cicho, ale wydajność jest jakby mniejsza niż pod windą

Teraz mam dwa inne problemy, po którejś aktualizacji Ubuntu 12.04, przy każdym włączeniu komputera, muszę poczekać z 30 sek zanim pokaże mi się pasek Unity i ikony pulpitu, ogólnie zanim zacznie system reagować, natomiast druga sprawa jest taka, że za każdym razem muszę kliknąć na pole nazywające się "sieć bezprzewodowa" i wtedy pojawia się tam ptaszek i dopiero udaje mi się połączyć z moją siecią inaczej komputer jakby nie widział żadnej sieci.
mateczek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: mateczek »

60-70 stopni w trybie cichym to moim zdaniem za dużo (jak na procka). Odpalisz jakiś proces kommpilacji i ci się komp wyłączy.
Nie lekceważ problemu przegrzewania się laptopa bo jak ci się grafika przegrzeje to będziesz miał problem. Bo dokupić nową nie jest wcale łatwo (o ile nie masz zintegrowanej na płycie wtedy to już $$$$$$$$) jak naprawiają przegrzane laptopy w serwisach popacz na gogle :P
To nie jest stacjonarka że dokupisz. A wiem o czym mówię bo byłem posiadaczem laptopa fl90 i właśnie grafikę mi szlak trafił (miały wadę fabryczną odlutowujące się GPU)
Nawet firma producenta (w moim przypadku compal) kładzie lachę na posiadaczy laptopów jeśli coś padnie po gwarancji :(

Niestety powinieneś się zainteresować wyczyszczeniem sprzętu

Ja dziś po takiej operacji na stacionarce :) kompilacja kadu zwieszała kompa i już nawet bios nie wchodził :) po czyszczeniu z uruchomionym procesem kompilacji 48 stopni
tevqe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

co do tego, że mogę mieć problem z kartą graficzną zdaję sobie zupełnie sprawę :/
Awatar użytkownika
majaaP
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: PPC

Post autor: majaaP »

ja miałam laptopa toshiby i po czyszczeniu i innych zabiegach i tak się przegrzewał, według mnie taki sprzęt jest dodatkowy i przede wszystkim stacjonarka służy do bardziej wymagających programów np gier :-)
siła drzemie w wiśniowym dżemie :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”