Posiadam laptopa Samsung RF511 z procesorem intel i5 i kartą graficzną Nvidia GT540M, którą chciałbym całkowicie wyłączyć gdyż mam optimusa i kartę intela i tu pytanie : Jak to zrobić ?
Z tego co sie orientuje to jak masz prawidlowo zainstalowanego optimusa to bez uruchamiania aplikacji z poleceniem "optirun" twoja karta graficzna jest nieaktywna. u mnie ewidentnie slysze ze zaczyna dzialac chlodzenie przy uruchamianiu z optirun.
Poszukaj w moich postach w watkach kolegi eXt73 dalem opis jak zainstalowac, co wpisac i jakie dodatkowe repo dodac aby Bumbleebe sie zainstalowalo, ktore bedzie wylaczalo karte Nvidii w laptopach Samsunga RF511.
Kolego m4uy o jakim zainstalowanym optimusie piszesz??
Zeby dzialala opcja "optirun" trzeba miec zainstalowane Bumbleebe lub wczesniejszy project "Ironhide" ktory na tych laptopach dzialal ale z pewnymi oporami - brak prawidlowego configa w ustawieniach programu.
Moze moja pomylka wynikajaca z malego doswiadczenia - optimusem w tym watku nazwalem optirun czyli bumblebee. Jezeli wprowadzilem zamieszanie to przepraszam.
Posiadam laptopa Samsung RF511 z procesorem intel i5 i kartą graficzną Nvidia GT540M, którą chciałbym całkowicie wyłączyć gdyż mam optimusa i kartę intela i tu pytanie : Jak to zrobić ?
Witam. Mam takiego samego laptopa (albo prawie takiego samego - NP-RF511-S02UK) i wszystko chodzi świetnie na ustawieniach kolegi e X t 7 3 (kernel i skrypty) i z podanym przez kolegę JerryG sposobem instalacji bumblebee.
Jak nie da rady wyłączyć w biosie to musisz dodać odpowiedni wpis do gruba. Pokaż wynik komendy do sprawdzania statusu czy w ogóle działa cokolwiek, bo nie mam czasu.
działają te komendy.
Tylko, że jak normalnie sobie korzystam z komputera a tu mi się sama karta włącza i mi bateria krócej trzyma, sama się włącza i wyłącza.
Michal_7 pisze:działają te komendy.
Tylko, że jak normalnie sobie korzystam z komputera a tu mi się sama karta włącza i mi bateria krócej trzyma, sama się włącza i wyłącza.
A czego innego może to być, że mi dwukrotnie spada żywotność baterii ? Mi się wydaje, że wtedy włącza się dedykowana karta bo komputer działa głośniej.
Michal_7 pisze:A czego innego może to być, że mi dwukrotnie spada żywotność baterii ? Mi się wydaje, że wtedy włącza się dedykowana karta bo komputer działa głośniej.
Masz i5? Śmiem twierdzić, że włącza się Turbo Boost Wiesz co to?