KDE Jak się nazywa program do formatowania pamięci wymiennych z poziomu menu
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
KDE Jak się nazywa program do formatowania pamięci wymiennych z poziomu menu
Po instalacji Kubuntu 12.04 na świeżo brakuje mi jednej funkcji.
Po włozeniu np. sticka w KDE w powiadomieniach jest lista wyboru.
Integrował się z nią program do formatowania pamięci flash.
Po włozeniu np. sticka w KDE w powiadomieniach jest lista wyboru.
Integrował się z nią program do formatowania pamięci flash.
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: KDE Jak się nazywa program do formatowania pamięci wymiennych z poziomu menu
mkfs -> Tab->Tab
Tyle ze o ile kojarze na pendrive formatuje sie calosc a nie partycje, choc chyba tez mozna, nie wiem jednak jak to pozniej bedzie sie czytac pod windowsami.
System plikow chyba zalezal od wielkosci pendrive, vfat lub ntfs
Tyle ze o ile kojarze na pendrive formatuje sie calosc a nie partycje, choc chyba tez mozna, nie wiem jednak jak to pozniej bedzie sie czytac pod windowsami.
System plikow chyba zalezal od wielkosci pendrive, vfat lub ntfs
- mirekel
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Re: KDE Jak się nazywa program do formatowania pamięci wymiennych z poziomu menu
Ja używam do tego celu: Narzędzie do obsługi dysków (gnome-disk-utility)
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Najlepszy i za razem najlatwiejszy sposob to jest w konsoli wpisac (gdzie zamiast sdb moze byc sdc1 , to mozesz sprawdzić poleceniem [/code] i masz sformatowane i kompatybilne z Windowsem.
Kod: Zaznacz cały
sudo mkfs.vfat /dev/sdb1
Kod: Zaznacz cały
sudo fdisk -l
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Gdzieś kiedyś w ubucentrum albo coś koło tego był artykuł o programiku który integrował się z zasobnikiem i po włożeniu karty np. SD w module powiadamiania była dodatkowa opcja (oprócz np. otwórz dolphin,odtwarzaj VLC jeśli były tam filmy ) była opcja formatuj.
System ma być przyjazny bo z mojego kompa coraz częściej korzysta moja dziewczyna i syn, i wpisywanie poleceń raczej odpada.
Mamy epokę facebooka,twittera,NK i trzeba odchodzić od konsoli przy tak prostych czynnościach.
System ma być przyjazny bo z mojego kompa coraz częściej korzysta moja dziewczyna i syn, i wpisywanie poleceń raczej odpada.
Mamy epokę facebooka,twittera,NK i trzeba odchodzić od konsoli przy tak prostych czynnościach.
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Z tego co pamiętam, w ustawieniach KDE można sobie samemu ustawić co ma system robić bo włożeniu płyty, pendrive itp.
Dodaj sobie taką opcje w Device Actions.
BTW Przy każdym użyciu formatujesz pendrive?
Dodaj sobie taką opcje w Device Actions.
BTW Przy każdym użyciu formatujesz pendrive?
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Tak,ale najpierw trzeba programik zainstalować,żeby można go było wybrać w menu.brezniew pisze: BTW Przy każdym użyciu formatujesz pendrive?
A co do formatowania,to jest to lepsza metoda niż usuwanie,bo wiele razy plik znikał ale cały czas zajmował miejsce.Pomagało tylko czyszczenie pod Windows.
Może w 12.04 coś się poprawiło w tym temacie.
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Wybrać możesz cokolwiek. Nawet uruchamianie GParted czy KDE Partition Manager. Oczywiście jest to wyjście z armatą na muchęFoka0111 pisze: Tak,ale najpierw trzeba programik zainstalować,żeby można go było wybrać w menu.
A co do formatowania,to jest to lepsza metoda niż usuwanie,bo wiele razy plik znikał ale cały czas zajmował miejsce.Pomagało tylko czyszczenie pod Windows.
Może w 12.04 coś się poprawiło w tym temacie.

Ale już jakiś skrypt, który by formatował pendrive, miałby większy sens.
Co do usuwania plików, to przejrzyj pliki ukryte lub usuwaj z wciśniętym klawiszem Shift.
Szukałeś zapewne tego:
http://kde-apps.org/content/show.php?content=137493
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Zgadza się.
Tylko jeszcze gdzie znaleźć repo lub deb'a.
Kompilować nie zamierzam,jeszcze nic nie kompilowałem odkąd używam linucha i jakoś żyję
Co prawda posiadam sporą bazę na kompie typu,porady,repozytoria i wszystko,co jest potrzebne do sprawnego działania pod linem,ale zawsze coś mi umknie
Tylko jeszcze gdzie znaleźć repo lub deb'a.
Kompilować nie zamierzam,jeszcze nic nie kompilowałem odkąd używam linucha i jakoś żyję

Co prawda posiadam sporą bazę na kompie typu,porady,repozytoria i wszystko,co jest potrzebne do sprawnego działania pod linem,ale zawsze coś mi umknie