Więc tak Ponowie problem rozwiązany, po kilku porażkach (pewnie z mojej winy) metody Nr.2 z postu kolegi
liftboy syndrome jednak zdecydowałem się poszukać innego rozwiązania i znalazłem taki sposób za pomocą programu a raczej distro GParted LiveCD do pobrania
http://gparted.sourceforge.net/liveusb. ... x-method-c (polecam Unebootin aby utworzyć sobie USB) . W miarę dobry opis znajdziemy
http://wiblo.pl/2009/03/24/partimage-wy ... -partycji/, co prawda nie do końca jest wszystko wyjaśnione i kilka razy musiałem ponownie wgrywać kopię, lecz to również może być spowodowane brakiem moich wiadomości z zakresu linuxa, więc moją opinię proszę brać z poprawką.
Na co mogę zwrócić uwagę ?? Przy stosowaniu "partimage" i chęci wgrania MBR należy wcześniej na nowym dysku odtworzyć idealnie partycje które były na starym dysku aby po wgraniu MBR łącznie z bootloaderem wsio się odpaliło jak należy. Jeśli ktoś korzysta z dysku mniejszego i chce tylko przenieść jedną partycję jak było w moim przypadku a pozostałe są nie potrzebne, nie musi wgrywać MBR, ponieważ jego wgranie powoduje usunięcie wszystkich partycji i próbę utworzenia tych partycji które były na starym dysku (program oczywiście o tym informuje). W moim wypadku zrobiłem tak:
1. Utworzenie na dysku zewnętrznym kopi partycji sdaX ( gdzie X jest numerem partycji na której mamy zainstalowany Linux)
2. Na nowym komputerze i dysku utworzyłem partycję Linux z prawie całego dysku i 3 GB swap. (ważne aby partycja na linuxa była większa co najmniej o 2GB od odtwarzanej kopi)
3. Podłączenie zewnętrznego dysku do nowego komputera i wgranie kopi na nowy dysk.
4. Aktualizacja GRUB-a metodą
simon532 pisze:
Spróbuj tą metodą, uruchom komputer z płyty live-CD i zamontuj dysk z Ubuntu (sdaX)
Kod: Zaznacz cały
mount /dev/sdaX /mnt
mount --bind /dev /mnt/dev
mount --bind /proc /mnt/proc
chroot /mnt
grub-install /dev/sda
exit
Następnie odmontować zamontowane uprzednio dyski, gdyż grozi to uszkodzeniem systemu plików!
umount /mnt/dev
umount /mnt/proc
umount /mnt
reboot
Po uruchomieniu systemu sdaX (Ubuntu):
sudo update-grub
Po zastosowaniu tej metody (w moim wypadku tak jest) GRUB widzi niby wszystkie partycje z starego komputera mimo że fizycznie ich nie ma na dysku ,mnie to jednak nie przeszkadza, a nawet boję się to ruszać

bo ja za dwa tygodnie jak wróci "tosia" z serwisu muszę ponownie przenieść kopię na nowy dysk.
Wiadomo oczywiście że wszystko przy użyciu distro GParted Live i uprzednim zamontowaniu dysku zewnętrznego na którym zapisujemy kopię.
UWAGA: Nie wiem jak u innych (jestem laikiem) ale u mnie zadziałała tylko ścieżka z folderu /media/, czyli:
1. Sprawdzamy jak w systemie jest widoczny nasz dysk zewnętrzny
i widzimy czy nasz dysk jest widoczny jako sdb czy też sdc (bo przy stosowaniu pendrive i dysku zewnętrznego może być różnie)
2. Jak już znamy oznaczenie dysku to dajemy
i potem stosujemy się do opisu z linku.
Tyle u mnie i zadziałało. Przeniosłem wszystko, łącznie z historiami, ustawieniami przeglądarek, poczty itd..... Wiem że opis to taki trochę galimatias

ale jak znajdę chwilę to uporządkuje mój brudnopis

a, administracja wyrazi zgodę

to napiszę to po ludzku można by to nazwać poradnik dla lamerów takich jak Ja

.
Oczywiście nie zamierzam się poddać i wypróbuję metodę nr.1 i nr.2 kolegi
liftboy syndrome, bo jeśli coś ma działać to musi

, a że mam takie dwa stare dyski po 40 GB do testów to się pobawimy i się zobaczy co i jak.
Wszystkim dziękuję za pomoc, macie browarek jak będziecie w Rudzie, każda z danych tu porad mnie czegoś nauczyła

i zapewne ich niepowodzenie wiąże się tylko z moim brakiem wiedzy