Funkcja getch() w gcc

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
reeco
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Funkcja getch() w gcc

Post autor: reeco »

Witam

Używając gcc nie mogę skompilować programu z funkcją getch() (w innym programie, w którym dołączałem ncurses działało), error to "implicite declaration of function getch). Zazwyczaj taki error pojawia się przy braku odpowiedniej biblioteki, więc od razu mówię, że dołączam do programu string.h, stdio.h i stdlib.h .Proszę o pomoc albo o poradę czym mogę zastąpić getch przy pobieraniu zmiennej dla switch.

Wybaczcie jeśli się ośmieszam, ale jestem naprawdę w kropce i nie wiem co jest źle.
Awatar użytkownika
ekitowski
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Re: Funkcja getch() w gcc

Post autor: ekitowski »

O ile dobrze pamiętam to w curses.h powinna być implementacja getch() lub też napisać własną ...
No ale nie widzę sensu wynajdować koła na nowo, poniższy link powinien pomóc.
http://4programmers.net/C/FAQ/W%C5%82as ... ji_getch()
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
liftboy syndrome
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Re: Funkcja getch() w gcc

Post autor: liftboy syndrome »

reeco pisze:[...] Zazwyczaj taki error pojawia się przy braku odpowiedniej biblioteki [...]
Nie. Taki błąd pojawia się, jeżeli nigdzie w kodzie nie znaleziono prototypu bądź definicji funkcji, zanim została ona użyta. W bibliotece glibc prototyp ten nie występuje ani w string.h, ani w stdio.h, ani w stdlib.h. Występuje w curses.h/ncurses.h, no i oczywiście wymaga zlinkowanie biblioteki z jedną z wspomnianych bibliotek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”