Prosba o opinie HP Pavilion dv7-6b30ew

Porady sprzętowo-handlowe
porterneon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Prosba o opinie HP Pavilion dv7-6b30ew

Post autor: porterneon »

Witam
Potrzebuje kupic laptopa ktory bedzie dzialal sprawnie pod linuksem. Potrzebuje sprzetu wspierajacego wirtualizacje (do pracy) oraz z przyzwoita karta graficzna (od czasu do czasu lubie pograc nawet pod linuksem). Wstepnie moj wybor padl na HP Pavilion dv7-6b30ew. Laptop ma procesor i5 lub i7 plus grafike Radeon HD 6770M. Poki co wsparcia dla technologii nvidia optimus jest mizerne wiec szukam sprzetu z karta radeon serii 6xxx. Czy ktos z was ma taki sprzet, czy grafika dobrze spisuje sie na linuksie? Jezeli uzywacie innego laptopa ktory spelnia moje oczekiwania i mozecie polecic to napiszcie.

Pozdrawiam
porterneon
Awatar użytkownika
Rafcio
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Re: Prosba o opinie HP Pavilion dv7-6b30ew

Post autor: Rafcio »

W necie jest wsio opinii na temat HP Pavilion , w większości negatywne :goog: Przekonałem się na własnej skórze , miałem dv5 i wysypał się zaraz po upływie gwarancji , przegrzaniu uległa płyta ( koszt tys. zł ) Posiadają wadę fabryczną układu chłodzenia , jest mało wydajny . Długa praca sprzętu prowadziła do nagrzewania się obudowy ( gorąca w dotyku ) wentylator tak intensywnie pracował , że w nocy nie dało się czasami wytrzymać :cry:

Ja żadnego HP już nie kupię...
Debian Jessie
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Również nie polecam HP przez wadliwe chłodzenie (może nie wadliwe jako usterka do końca, ale super wydajne nie jest). Co polecam - Lenovo, może Asus, lecz to moja prywatna propozycja. Jeśli chcesz używać bezproblemowo karty graficznej - zapomnij o radeonach i ATi (obecnie AMD) - przerobiłem dwie różne generacje kart, powiedziałem dość - w ostatnio zakupionym sprzęcie nie ma śladu po tej firmie i teraz dopiero komfortowo używa mi się systemu. Celuj w Intela lub NVidia.
Awatar użytkownika
templer
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: templer »

Ja także odradzałbym Ci kupno HP, fabrycznie chyba wszystkie strasznie się grzeją . Zainteresuj się modelami od 1.Dell'a, 2.Asusa i Lenovo, najlepiej z matową matrycą. Jakbyś zadeklarował jakąś kwotę za którą chciałbyś kupić lapka można by Ci coś polecić. Radeon to też myślę nie najtrafniejszy wybór jeśli chodzi o współpracę z Linuxem, tu jak już przedmówcy wspomnieli lepiej skierować się w stronę nVidii.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Rafcio pisze:W necie jest wsio opinii na temat HP Pavilion , w większości negatywne :goog: Przekonałem się na własnej skórze , miałem dv5 i wysypał się zaraz po upływie gwarancji , przegrzaniu uległa płyta ( koszt tys. zł ) Posiadają wadę fabryczną układu chłodzenia , jest mało wydajny . Długa praca sprzętu prowadziła do nagrzewania się obudowy ( gorąca w dotyku ) wentylator tak intensywnie pracował , że w nocy nie dało się czasami wytrzymać :cry:

Ja żadnego HP już nie kupię...
Taki mały OT.
Niekoniecznie była to wina HP... Co prawda nie wiem, jaki układ graficzny wykorzystuje ten laptop i też nie wiem, czy akurat jest na tej liście, ale polecam zapoznać się z tą stroną: http://www.nvidiadefect.com/. Znajdzie się tam kilku innych producentów, m.in. DELL, ASUS. Można się dowiedzieć, jak domagać się zwrotu kosztów naprawy, a czasami nawet i zwrotu pieniędzy za sprzęt.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
zieeluu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: zieeluu »

Osobiście polecam Dell-a. Kupiłem niedawno Vostro 3550. Z linux-em śmiga aż miło. Jeżeli szukasz wydajniejszego grafiki to albo celuj w intela HD 4000(podobno 2razy szybszy niż HD3000) lub nvidie. Pamiętaj tylko że używanie 2 kart graficznych jest póki co kulejące pod linux-em więc albo integra albo dedykowana inaczej będą problemy.

Intel HD4000 jest w najnowszych procesorach Ivy Bridge jednak cena takich laptopów będzie większa ze względu że jest to nowość na rynku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”