sQrtek pisze:Czemu należy unikać układów optimusa? Właśnie praktycznie wszystkie laptopy które oglądam teraz mają układ optimusa, i przeważnie jest to karta grafiki Intel HD Graphics 3000 + jakaś karta nvidii. Tutaj taki przykład laptopa:
Jeśli chodzi o układy optimusa i inne hybrydowe to myślę, że jeśli wpiszesz w wyszukiwarce "linux optimus problem" to się przekonasz

Co do cen w poszczególnych sklepach to w 100% zgadzam się z bear7. Ja kiedy szukałem lapka to najpierw sprawdzałem różne modele na komputroniku(różne rzeczy można powiedzieć o tym sklepie, ale wybór mają duży), a jak już się zdecydowałem na konkretny model to wrzuciłem w porównywarkę cenową i wybrałem jedną z najtańszych opcji(
po bardzo dokładnym sprawdzeniu opinii o sklepie!!!). Niestety mój wybór padł na Asusa k52. Tak jest, nie mylicie się, układ optimusa
andres88pl pisze:Np ten .Sony VAIO VPC-EH2D1E/W biały?
Z tego co się kiedyś zorientowałem, jak położyłem Xy i szukałem rozwiązania to Sony VAIO stwarza jakieś problemy z konfiguracją grafiki. Coś trzeba było z windowsa jakieś dane wyciągać na temat grafiki i wpisywać to w xorg.conf. Niestety nie przytoczę ci w tej chwili konkretnych tematów, ani nie powiem jakich dystrybucji problem dotyczył, ale wydaje mi się, że na Ubuntu też problemy były. Może ktoś bardziej obeznany w temacie się wypowie, albo niech sQrtek na wszelki wypadek unika Sony.
//EDIT
http://www.komputronik.pl/product/14780 ... 06PL_.html
Sprawdź tego. Na komputroniku 2499zł, więc myślę że za 2200 spokojnie znajdziesz jak poszukasz. Według mnie bardzo dobra konfiguracja i nie powinna robić problemów na Ubuntu, ale niech reszta jeszcze się wypowie, żeby było pewniej.