Z 9.10 na 12.04, jak lepiej? Kilka wątpliwości.

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
some.jimmy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Z 9.10 na 12.04, jak lepiej? Kilka wątpliwości.

Post autor: some.jimmy »

Cześć,
chcialbym prosić o pomoc, o podpowiedź. Jakie byłoby najlepsze rozwiazanie w poniższej sytuacji?
Na jednym z komputerów (stacjonarny) zatrzymałem sie na Ubuntu 9.10. Z różnych powodów nie zmieniałem wersji na wyższe. Tak sobie jadę juz jakiś czas, ale niestety 9.10 przestał działać poprawnie. Nie działają mi repozytoria, programy nie chcą się instalować, itp. Lekko orientuję się w linuxowych systemach, ale raczej jest to wiedza początkującego z praktycznym doświadczeniem. Teraz chciałbym zmienić dystrybucję na nowszą (zostając przy Ubuntu). Dodam teź, źe to jest mój główny system (mam jeszcze Windows XP na drugim dysku w tym komputerze - wybieram przez GRUB-a).
Ubuntu 9.10 mam na dwóch partycjach - SWAP i home. Niestety nie mam dodatkowej na system (pierwsza instalacja, początki z linuxem, więc się teraz płaci frycowe). Wszystkie ważne pliki są w home.
W tym miejscu chciałbym poprosić o potwierdzenie lub obalenie prawdy, którą gdzieś usłyszałem: Nie powinno się upgradować w nieskoñczoność kolejnymi wersjami. Można zrobić to raz, a kolejne to raczej powinny być nowe instalacje wyższego systemu. Prawda, czy fałsz? :-) Jeżeli to prawda, to dlaczego nie powinno się tylko upgradować systemu? jakie są zagrozenia?
Móglbym teraz rozpocząć drogę kolejnych uwaktualnieñ z 9.10 do 12.04, ale:
- czy system nie zamuli mi tak, że jak dojadę do koñca procesu, to już nic więcej nie będę mógł zrobić?
Jeżeli sugerujecie nową instalację, to jak to zrobić, aby nie przenosić plików na jakiś nośnik zewnętrzny (na razie nie mam takiej możliwości)? Czy w aktualnej sytuacji wydzielić dodatkowe dwie partycje (na nowe system i home), tam zainstalować 12.04, przekopiować cały stary home w nowe miejsce, sformatować potem starą partycję home (systemowa+home) i dołączyć, jako wolne miejsce na dysku, do nowego home'a? Co ze SWAPEM? Czy w czasie instalacji na nowych partycjach mogę nadpisać stary SWAP nowym? Jeżeli tak się nie uda, to czy powinienem zgrać całego home'a, gdzieś np. na dysk przenośny. Zrobić nową, czytą instalację i nadpisać nowego home'a starym z nośnika? Czy przy takiej zmianie (z 9.10 na 12.04) stary home nadpisany na nowy, nie zabrudzi mi systemu? Coś w systemie przestanie działać, itp.?

Tutaj chciałbym poprosić o kolejne potwierdzenie lub sprostowanie. Właśnie w sprawie "starego home'a". Przy czystych instalacjach nowego systemu, procedura zachowania plików ze starego home, jest taka - kopiuję stary na nośnik zewnętrzny -> instaluję system (partycje: SWAP, SYSTEM, HOME) -> nadpisuję nowy HOME, starym z plikami (stary home). Prawda to, czy powiniem na coś zwrócić szczególną uwagę?

Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc,
J.
Daniel M
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Z 9.10 na 12.04, jak lepiej? Kilka wątpliwości.

Post autor: Daniel M »

Ja już też mam problem z aktualizacją starszej wersji. Aktualnie jestem na 11.04 (Ja mam jeszcze przez pół roku wsparcie ;)) i na pytanie zadane na forum, czy można bezpośrednio przejść z 11.04 na 12.04 uzyskałem odpowiedź, że nie. Są generalnie 3 drogi:
- pobieranie kolejnych wersji menadżerem aktualizacji. U Ciebie by dojść do 12.04 trzeba byłoby pobrać kolejno 5 wersji, więc to się po prostu nie opłaci. Zresztą nie wiem czy system przetrwałby taką aktualizacje.
- dodanie repozytoriów wersji 12.04 i pobranie aktualizacji. Jest to rozwiązanie mocno hardcorowe.
- świeża instalacja wersji 12.04.
Ja mi się skończy wsparcie 11.04 to wybiorę na pewno 3 rozwiązanie.

Jeszcze, generalnie możesz zrobić coś takiego. Aktualizować system do wersji 10.04 i na tym poprzestać. Dzięki temu będziesz miał wsparcie jeszcze przez rok.
eremas
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: eremas »

Instaluj 12.04 smialo. Zrob backup na cos zewnetrznego. Ja robilem upgrade z 11.04 do 12.04 i dzial bardzo dobrz.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

ja bez problemu zrobiłam Aktualizację z 10.10 do 11.10 bez problemu ale zechciało mi się przejść z 32 bitów na 64. A więc jak tylko pojawiło się 12.04 LTS to poprostu przeinstalowałam system.
- dodanie repozytoriów wersji 12.04 i pobranie aktualizacji. Jest to rozwiązanie mocno hardcorowe.
To jest niemal pewna gwarancja na to ze rozwalisz system w taki sposób ze będziesz musiał go potem reinstalować.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Reikgao
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86

Post autor: Reikgao »

Masz zainstalowanego Win xp jako drugi system, więc przenieś swoje dane na xp a potem zainstaluj 12.04 LTS. Potem spokojnie możesz z powrotem wszystkie swoje dane przywrócić do home. Lub spróbuj Ubuntu Ultimate Edition.
http://linuxiarze.pl/download_ultimate/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”