Plik w koszu rozmiar sie zwiększa
- ubunt
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Plik w koszu rozmiar sie zwiększa
Witam
Ściągnąłem całą stronę WWW na dysk po skopiowaniu na pena usunąłem do kosza. Plik miał koło 250mb .Gdy chce usunąć plik on się powiększa .Usuwanie przerwałem przy wielkości 120TB.
Czy macie jakieś pomysły na usuniecie tego pliku
Ściągnąłem całą stronę WWW na dysk po skopiowaniu na pena usunąłem do kosza. Plik miał koło 250mb .Gdy chce usunąć plik on się powiększa .Usuwanie przerwałem przy wielkości 120TB.
Czy macie jakieś pomysły na usuniecie tego pliku
Ostatnio zmieniony 28 maja 2012, 17:57 przez ubunt, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Architektura: x86_64
Re: Plik w koszu rozmiar sie zwiększa
Należy zacząć od nauki języka polskiego, bo aż brzydzi się czytać twoje pismo.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
W terminalu:
To opróżni cały kosz.
120 TB? Naprawdę masz tak pojemny dysk?
Używasz Ubuntu 7.10?
Kod: Zaznacz cały
rm /home/twój_login/.local/share/Trash/files/*
120 TB? Naprawdę masz tak pojemny dysk?
Używasz Ubuntu 7.10?
także = też
tak że = więc
tak że = więc
- ubunt
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 7.10
Oki poradziłem sobie
Strona WWW jest mi potrzebna do sprawdzenia czy są już zamieszczone zdjęcia na niej.(brak internetu o takie odludzie) Ściągnąłem cała i umieściłem na karcie SD (1Gb) . Po przekopiowaniu umieściłem w koszu cały plik (folder) .Karta SD była cały czas zamontowana w laptopie ,w chodząc do kosza jest (plik-folder) strony WWW chcąc go usunąć, powiększał się niebotycznie do ponad 120TB.(i jeszcze by to trwało)Co się okazuje po wyjęciu karty SD folderu ze stroną w koszu nie ma . Wsadziłem do innej maszynki (pc) i okazało że ten plik znajduje się na karcie . Zrobiłem format i wszystko wróciło do stanu poprzedniego.
Tak robiłem podobnym poleceniem
W laptopie mam 500Gb dysk
Używam trochę wyższego numeru (7.10 to opuszczenie windowsa na dobre)
Strona WWW jest mi potrzebna do sprawdzenia czy są już zamieszczone zdjęcia na niej.(brak internetu o takie odludzie) Ściągnąłem cała i umieściłem na karcie SD (1Gb) . Po przekopiowaniu umieściłem w koszu cały plik (folder) .Karta SD była cały czas zamontowana w laptopie ,w chodząc do kosza jest (plik-folder) strony WWW chcąc go usunąć, powiększał się niebotycznie do ponad 120TB.(i jeszcze by to trwało)Co się okazuje po wyjęciu karty SD folderu ze stroną w koszu nie ma . Wsadziłem do innej maszynki (pc) i okazało że ten plik znajduje się na karcie . Zrobiłem format i wszystko wróciło do stanu poprzedniego.
Tak robiłem podobnym poleceniem
Używam trochę wyższego numeru (7.10 to opuszczenie windowsa na dobre)
- templer
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.10
Twój dysk chyba zagina jakoś czasoprzestrzeń. Trochę przekoloryzowałeś z tymi 120 TB, bo to niemożliwe na dysku 500GBubunt pisze: Plik miał koło 250mb .Gdy chce usunąć plik on się powiększa . Powiększał się niebotycznie do ponad 120TB.

-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Tak? A jaki rozmiar ma u Ciebie katalog /proc?templer pisze:Twój dysk chyba zagina jakoś czasoprzestrzeń. Trochę przekoloryzowałeś z tymi 120 TB, bo to niemożliwe na dysku 500GBubunt pisze: Plik miał koło 250mb .Gdy chce usunąć plik on się powiększa . Powiększał się niebotycznie do ponad 120TB.

- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Możliwe.templer pisze:Twój dysk chyba zagina jakoś czasoprzestrzeń. Trochę przekoloryzowałeś z tymi 120 TB, bo to niemożliwe na dysku 500GBubunt pisze: Plik miał koło 250mb .Gdy chce usunąć plik on się powiększa . Powiększał się niebotycznie do ponad 120TB.
Nie chodzi tu jednak o prawdziwe zajęcie miejsca, ale o plik, który zajmuję np 1Kb a system widzi go jak np 120TB.
Wynika to z konstrukcji systemu plików, i możliwych błędach z tego wynikających.
Sztandarownym przykładem jest czasami przykład pliku /proc/kcore (jak ktoś ma taką opcję zaznaczoną w jaju), czasem też przy montowaniu zasobu (np zipa) przez FUSE system pokazuje gigantyczną wielkość.
To by było na tyle

Ostatnio zmieniony 30 maja 2012, 17:18 przez jacekalex, łącznie zmieniany 2 razy.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

- templer
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.10
Faktycznie. Na tym błędnym wskazaniu ponad 128TB. jacekalex dzięki za wyczerpujące temat objaśnienie