Następujące wtyczki uległy awarii - Shockwave Flash.
[Solved] Sypie się flash. Prawie na każdej stronie.
- Nem
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
[Solved] Sypie się flash. Prawie na każdej stronie.
Dotyczy głównie filmów. Przy czym na początku niby działają potem wszystko pada. Jedyny komunikat jaki jest mi dane obejrzeć pod niektórymi przeglądarkami (Opera np nic nie zgłasza) jest
Ostatnio zmieniony 28 maja 2012, 19:24 przez Nem, łącznie zmieniany 1 raz.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
Re: Sypie się flash. Prawie na każdej stronie.
Mam to samo na Gentoo i Flashu 64bit, wylazło po aktulazacji bibliotek sytemowych.
Jednak nie jest tak straszliwie dokuczliwe na razie.
Spróbuj wylączyć/włączyć akceleracje sprzętową we flashu, bo standardowym kłopotem flasha (praktycznie wszystkie dotychczasowe wersje) są mniejsze lub większe błędy we współpracy ze sterownikiem karty graficznej i akceleracją typu vdpau/vaapi itp.
Względnie napisz, która to wersja flasha, i spróbuj podmienić ją na najnowszą ze strony Adobe.
Ja teraz mam tą,i jakos chodzi z vdpau, na niektórych filmikach wysiada - na wszystkich przeglądarkach, przy czym nie ma reguł kiedy i na czym.
Jest to raczej kłopot ze stabilnością flasha.
Może któraś następna wersja będzie dzialać trochę lepiej.
Pozdrawiam

Jednak nie jest tak straszliwie dokuczliwe na razie.
Spróbuj wylączyć/włączyć akceleracje sprzętową we flashu, bo standardowym kłopotem flasha (praktycznie wszystkie dotychczasowe wersje) są mniejsze lub większe błędy we współpracy ze sterownikiem karty graficznej i akceleracją typu vdpau/vaapi itp.
Względnie napisz, która to wersja flasha, i spróbuj podmienić ją na najnowszą ze strony Adobe.
Ja teraz mam tą,
Kod: Zaznacz cały
www-plugins/adobe-flash-11.2.202.235 64bit multilib sse2check vdpau
Jest to raczej kłopot ze stabilnością flasha.
Może któraś następna wersja będzie dzialać trochę lepiej.
Pozdrawiam

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Linux User #499936

- Nem
- Wytworny Kaczor
Znalazłam spachowaną bibliotekę - na jakiś czas pomogło
Jednocześnie usuwając "smerfnego patcha" radzącego sobie z błędem renderingu na kartach nVidia - czyli etc/adobe/mms.cfg

sudo add-apt-repository ppa:tikhonov/misc
sudo apt-get update
sudo apt-get install libvdpau1
EnableLinuxHWVideoDecode=1
OverrideGPUValidation=true
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Temat rzeka...
Z tego, co wyczytałem w Internecie Adobe dało ciała przy wydaniu ostatniej wersji linuksowego Flasha, zostawiło w nim "kilka" bugów i nie zamierza już nic naprawiać (poza błędami bezpieczeństwa).
Po zero - ponoć niektórym wystarcza zainstalowanie adobe-flashplugin zamiast flashplugin-installer (lub odwrotnie), jednak jeśli i jedno i drugi zawodzi, to lepiej zostać przy adobe-flashplugin.
Po pierwsze - jeśli w pliku /etc/adobe/mms.cfg są jakieś wartości dodane, należy je usunąć, albo zakomentować; ewentualnie jeśli ten plik nie istnieje, lub nic w nim nie ma, to można spróbować dodać:
Jeśli nie działa, to zakomentować.
Po drugie - w ustawieniach flasha należy wyłączyć akcelerację sprzętową. Tutaj trik - jeśli w normalnych warunkach haczyk od tej opcji zachowuje się tak, jakby był nieaktywny, to należy uruchomić, np. film na YouTube w trybie pełnoekranowym i wtedy spróbować zmienić ustawienia - powinno się udać.
Nie mogę doczekać się dnia, w którym ten koszmarek zniknie z powierzchni Internetu... HTML5 przybywaj (szybciej)!
-- 28 maja 2012, o 18:28 --
Dla formalności dodajmy, że łatka do biblioteki libvdpau1 powstała po to, aby zniwelować błąd Flasha...
Z tego, co wyczytałem w Internecie Adobe dało ciała przy wydaniu ostatniej wersji linuksowego Flasha, zostawiło w nim "kilka" bugów i nie zamierza już nic naprawiać (poza błędami bezpieczeństwa).
Po zero - ponoć niektórym wystarcza zainstalowanie adobe-flashplugin zamiast flashplugin-installer (lub odwrotnie), jednak jeśli i jedno i drugi zawodzi, to lepiej zostać przy adobe-flashplugin.
Po pierwsze - jeśli w pliku /etc/adobe/mms.cfg są jakieś wartości dodane, należy je usunąć, albo zakomentować; ewentualnie jeśli ten plik nie istnieje, lub nic w nim nie ma, to można spróbować dodać:
OverrideGPUValidation=true
EnableLinuxHWVideoDecode=1
Po drugie - w ustawieniach flasha należy wyłączyć akcelerację sprzętową. Tutaj trik - jeśli w normalnych warunkach haczyk od tej opcji zachowuje się tak, jakby był nieaktywny, to należy uruchomić, np. film na YouTube w trybie pełnoekranowym i wtedy spróbować zmienić ustawienia - powinno się udać.
Nie mogę doczekać się dnia, w którym ten koszmarek zniknie z powierzchni Internetu... HTML5 przybywaj (szybciej)!
-- 28 maja 2012, o 18:28 --
Dla formalności dodajmy, że łatka do biblioteki libvdpau1 powstała po to, aby zniwelować błąd Flasha...
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Albo Gnash dorobi się obsługi flash 10, fullscrena i poprawi kompatybilność z flashem.mario_7 pisze:,,,,,,,,
...
Bo od czasu do czasu go sprawdzam, i działa coraz lepiej.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Linux User #499936
Linux User #499936

-
- Serdeczny Borsuk
Re: [Solved] Sypie się flash. Prawie na każdej stronie.
po wstawieniu tego kodu w /etc/adobe/mms.cfg flash działa kolorowo, ale się niestety wysypuje, nie tylko u mnie, jak doczytałem na forach. Zlikwidowałem ten wpis na rzecz wyłączenia wspomagania sprzętowego, ale te ustawienia też wracają co jakiś czas do punktu wyjścia. Kiepska sprawa, ubuntu powinno odgórnie zablokować wersję flasha 10 i byłby z tym spokój. Szkoda, że nie mają takich pomysłów ani zmysłów naprawczych.
- mario_7
- Administrator
Adobe powinno wydać wtyczkę, która działa, a nie takiego bubla... Problem nie w tym, co robi Canonical (bo akurat szybka aktualizacja Flasha to zaleta z punktu widzenia bezpieczeństwa systemu), ale w tym jak producent wtyczki traktuje użytkowników swoich produktów.
Nikt nie broni Ci pobrać i używać starszej wersji Flasha.
Nikt nie broni Ci pobrać i używać starszej wersji Flasha.
-
- Serdeczny Borsuk
używam starej, ale nie powinno tak być. Podejścia adobe nie zmienisz, a canonical teoretycznie może coś z tym zrobić..chyba.
- mario_7
- Administrator
Ale co chciałbyś zmienić? Chciałbyś, żeby w repozytoriach była stara, niewspierana wersja wtyczki Flash?
Wersja 11.2 przez następne 5 lat będzie otrzymywała aktualizacje bezpieczeństwa.
Wersja 11.2 przez następne 5 lat będzie otrzymywała aktualizacje bezpieczeństwa.
-
- Serdeczny Borsuk
nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że wersja poprzednia będzie tak samo wspierana jak nowsza. W ubuntu wiele wersji programów jest zablokowanych na jakiejś tam pozycji/wersji (o ile nie damy dodatkowego repozytorium). Np. firefox, thunderbird, kadu. Czy flash nie może? Tym bardziej, że w najnowszej - nikt nie ma zamiaru naprawiać przez te 5 lat błędu? Może się mylę..