ubuntu 12.04 nie pamięta ustawień jasności ekranu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
ubuntu 12.04 nie pamięta ustawień jasności ekranu
Witam! Widziałem już podobny temat ale dotyczył fedory. Mam pewien problem, kiedy zmniejszam jasność ekranu na laptopie, to przy ponownym uruchomieniu komputera jasność ustawia się na poziomie 100%, ustawienia nie są zapamiętywane. Czy ktoś wie gdzie leży problem? Przyciski fn działają bez problemu. Moje środowisko graficzne to Unity. Pozdrawiam.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
Re: ubuntu 12.04 nie pamięta ustawień jasności ekranu
Dotyczy Ubuntu 12.10, trochę starszych pewnie też.
Gdy laptop nie pamięta ustawień jasności ekranu to pliku /etc/rc.local dopisz poniższy script(echo od 0 do 15)
Do ilu max. możesz ustawić jasność matrycy pisze w pliku:
/sys/class/backlight/acpi_video0/max_brightness
Na ile ustawisz na tyle będzie jasność ekranu po starcie systemu.
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.
echo 7 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness
exit 0
Gdy laptop nie pamięta ustawień jasności ekranu to pliku /etc/rc.local dopisz poniższy script(echo od 0 do 15)
Do ilu max. możesz ustawić jasność matrycy pisze w pliku:
/sys/class/backlight/acpi_video0/max_brightness
Na ile ustawisz na tyle będzie jasność ekranu po starcie systemu.
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.
echo 7 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness
exit 0
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Witam.
Mój sprzęt to netbook ACER AO722 z procesorem AMD C-60 i kartą graficzną HD6290 (pracuję na sterownikach zaproponowanych do ściągnięcia przez system), Ubuntu 12.04 64bit GNOME-Shell
Niestety ten sposób u mnie nie działa. Wygląda to tak, jakby plik rc.local w ogóle nie był wykonywany podczas startu systemu. Po zmianie jasności ekranu za pomocą klawiszy funkcyjnych, zawartość pliku /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness zmienia się na zadaną przez przyciski funkcyjne, ale po restarcie systemu niestety ekran wraca do maksymalnego poziomu podświetlenia.
Co ciekawe: kiedy wykonuję komendę "echo 0 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness" nie ważne czy z SUDO czy bez, to system pisze mi "Brak dostępu", natomiast jeśli tę komendę wykonam, ale uprzednio przełączę się na konto root'a (sudo -i) to matryca jest podświetlana z zadaną wartością. Może coś z uprawnieniami, ale dodałem też uprawnienia dla pliku brightness dla wszystkich do zapisu i odczytu, ale to też nie pomogło...
Bardzo proszę o pomoc.
P.S. W tym linku: http://askubuntu.com/questions/3841/des ... r-a-reboot komenda echo itd jest wstawiana za exit 0, które jest zahashowane, ale próbowałem na oba sposoby...
Mój sprzęt to netbook ACER AO722 z procesorem AMD C-60 i kartą graficzną HD6290 (pracuję na sterownikach zaproponowanych do ściągnięcia przez system), Ubuntu 12.04 64bit GNOME-Shell
Niestety ten sposób u mnie nie działa. Wygląda to tak, jakby plik rc.local w ogóle nie był wykonywany podczas startu systemu. Po zmianie jasności ekranu za pomocą klawiszy funkcyjnych, zawartość pliku /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness zmienia się na zadaną przez przyciski funkcyjne, ale po restarcie systemu niestety ekran wraca do maksymalnego poziomu podświetlenia.
Co ciekawe: kiedy wykonuję komendę "echo 0 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness" nie ważne czy z SUDO czy bez, to system pisze mi "Brak dostępu", natomiast jeśli tę komendę wykonam, ale uprzednio przełączę się na konto root'a (sudo -i) to matryca jest podświetlana z zadaną wartością. Może coś z uprawnieniami, ale dodałem też uprawnienia dla pliku brightness dla wszystkich do zapisu i odczytu, ale to też nie pomogło...
Bardzo proszę o pomoc.
P.S. W tym linku: http://askubuntu.com/questions/3841/des ... r-a-reboot komenda echo itd jest wstawiana za exit 0, które jest zahashowane, ale próbowałem na oba sposoby...
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
Nic dziwnego. Komenda:lucas71 pisze: Co ciekawe: kiedy wykonuję komendę "echo 0 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness" nie ważne czy z SUDO czy bez, to system pisze mi "Brak dostępu",
Kod: Zaznacz cały
sudo echo 0 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness
sudo echo 0
Co do niedziałania rc.local - przepatrz sobie forum bo coś na ten temat było. Na szybko: sprawdź czy rc.local ma na pewno uprawnienia do wykonania.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Dzięki za szybką odpowiedź.
Przeczytałem (jak Chuck Norris
) chyba już cały Internet, wątki w "naszym" forum, innych dystrybucji, angielskojęzyczne, ale wszędzie jest napisane o tym samym sposobie lub z wpisem do GRUB'a http://forum.hajlo.com/Temat-ubuntu-12- ... -5557.html , który zrobiłem, ale tylko mi namieszał i musiałem wrócić do stanu początkowego.
Plik rc.local ma prawa wykonania jako program, dodałem mu również zwiększone prawa zapisu/odczytu, ale to nie zmieniło stanu rzeczy...
Sprawdzałem też czy po zalogowaniu się do UNITY będzie to samo, ale efekt jest identyczny jak w GNOME-Shell.
Jeśli ktoś miałby jakiś pomysł to bardzo proszę o podpowiedź/pomoc.
Przeczytałem (jak Chuck Norris

Plik rc.local ma prawa wykonania jako program, dodałem mu również zwiększone prawa zapisu/odczytu, ale to nie zmieniło stanu rzeczy...
Sprawdzałem też czy po zalogowaniu się do UNITY będzie to samo, ale efekt jest identyczny jak w GNOME-Shell.
Jeśli ktoś miałby jakiś pomysł to bardzo proszę o podpowiedź/pomoc.
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
a są linki do rc.local np. w /etc/rc5.d (i podobnych)?
powinien być jako
powinien być jako
rc5.d/S99rc.local
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Kurcze, nie do końca wiem o czym piszesz...
Mimo użytkowania Ubuntu od 6 lat nie jestem jakimś specem od Linux'a niestety.
Teraz jestem w pracy, ale jak zajadę do domu to sprawdzę katalog /etc/... z tym, że nie do końca wiem czego mam szukać - plików takiego typu?Co jeśli są, a jaka jest Twoja opinia, jeśli ich nie znajdę?
Dzięki za zainteresowanie tematem, może to podświetlenie to nie jest gardłowa sprawa, ale gdyby wszystko działało jak należy, to byłby kolejny kontrargument dla wszystkich moich linuksowych oponentów
W katalogu /etc/ są katalogi rc0.d do rc6.d. Wewnątrz 2 do 5 jest plik S99rc.local, ale zupełnie nie wiem co to znaczy, czy to dobrze, czy źle...

Teraz jestem w pracy, ale jak zajadę do domu to sprawdzę katalog /etc/... z tym, że nie do końca wiem czego mam szukać - plików takiego typu?
S99rc.local
Dzięki za zainteresowanie tematem, może to podświetlenie to nie jest gardłowa sprawa, ale gdyby wszystko działało jak należy, to byłby kolejny kontrargument dla wszystkich moich linuksowych oponentów

W katalogu /etc/ są katalogi rc0.d do rc6.d. Wewnątrz 2 do 5 jest plik S99rc.local, ale zupełnie nie wiem co to znaczy, czy to dobrze, czy źle...
Pozdrawiam.
Jacek
Linux user #457980
Jacek
Linux user #457980