kadu - dodanie profili
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
- Kontakt:
kadu - dodanie profili
Czy mógł by mi ktoś z was poradzić jak zabrać się do przerobienia kadu tak aby wspierało profile. Nie musi to być rozwiązanie bezpieczne(hasła itp mnie nie interesują). Chodzi tylko o to gdzie wstrzelić się w kodzie kadu z własnym okienkiem w którym będzie lista profili (nawet zapisana na sztywno) ?? i jak taki wybrany profil uruchomić??
Za sugestie z góry dziękuje.
Za sugestie z góry dziękuje.
- beluosus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Re: kadu - dodanie profili
Nie wiem czy działa: http://my.opera.com/Whut/blog/2007/09/1 ... i-dla-kadu
Jeśli nie to nie ma co się bawić kodem Kadu skoro to może być nawet "na sztywno". Wystarczy prosty skrypt, który będzie zmieniał nazwę katalogu wybranego profilu (np .kadu_rysiek na .kadu). Można też utworzyć kilku kont i uruchamiać kadu jako dany użytkownik (na powyższej stronie jest na końcu).
Jeśli nie to nie ma co się bawić kodem Kadu skoro to może być nawet "na sztywno". Wystarczy prosty skrypt, który będzie zmieniał nazwę katalogu wybranego profilu (np .kadu_rysiek na .kadu). Można też utworzyć kilku kont i uruchamiać kadu jako dany użytkownik (na powyższej stronie jest na końcu).
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
myślałem że na najnowszym kadu dodali obsługę profiliShimmy pisze:Tadaa..

Chociaż gdyby się udało podpiąć pod te przyciski na dole. "Moje konta" i zrobić przeładowanie listy w zależności od tego który przycisk się kliknie.
Developerzy kadu są uparci i nie zrobią raczej profili

Obecnie korzystam z dwóch skrótów na pulpicie z opcją uruchomienia --config-dir
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
A powiedz po co chcesz mieć dwa profile? Jeśli korzysta kilka osób, to powinno się każdej osobie założyć osobne konto w systemie, to jest rozwiązanie jedynie słuszne w świecie linuksamateczek pisze: Developerzy kadu są uparci i nie zrobią raczej profili![]()

A tak poważnie mówiąc, strasznie sie namęczysz próbując dodać kod (wiesz chyba jak to zrobić?, choć skoro pytasz gdzie to mam wątpliwości) a nie ma żadnej gwarancji, że po aktualizacji nie będziesz musiał programu poprawiać. Szkoda roboty. Dlatego zostań przy tych skryptach.
Toshiba C850 i3-3210M 4GB RAM, Intel HD4000, Ubuntu 14.04
Samsung N145 Lubuntu 14.04
www.bezpieczneubuntu.pl
www.bezpieczneubuntu.pl
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Pytam jak się wogóle połapać w takim programie jakim jest kadu . Coś tam o QT4 wiem ale szału nie ma.
kadu mam skompilowane ze źródeł więc aktualizacje nie są groźne
kadu mam skompilowane ze źródeł więc aktualizacje nie są groźne
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Najprościej byłoby dodać opcję zmiany profilu w menu. Stamtąd wywołujesz okno wyboru profilu (menadżera profili). Odpadnie wtedy kombinowanie z przyciskami, zmianą GUI itp, które są zawsze bardziej skomplikowane i szansa popełnienia błędu większa. Wybór profilu sprowadzi się do podmiany wskazania folderu domowego i restartu - inaczej musiałbyś modyfikować zbyt dużo kodu. Co prowadzi do punktu wyjścia - skrypt jest duużo prostszy do zrobienia i działa tak samo.
Toshiba C850 i3-3210M 4GB RAM, Intel HD4000, Ubuntu 14.04
www.bezpieczneubuntu.pl
www.bezpieczneubuntu.pl
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
ostatnio byłem nad rzeką i zamiast zrobić prostą kładkę z pnia - próbowałem zrobić tamę. sądzisz, że uda Ci się wprowadzić profile grzebiąc w źródłach?
skrypt w bashu + dodaj to do aktywatora tego programu to 5minut roboty.
proste okienko przed uruchomieniem programu z wyborem użytkownika np. oparte na Zenity + myk z po prostu zmianą nazwy katalogu profilu (jak wcześniej beluosus Ci napisał)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zenity
Zenity masz w repozytorium. szybkie i dobre rozwiązanie. Tu wszystko jest plikiem i nie grzech na tym operować.; tak samo jak wykorzystać możliwość obsługi wielu użytkowników przez Linuxa
skrypt w bashu + dodaj to do aktywatora tego programu to 5minut roboty.
proste okienko przed uruchomieniem programu z wyborem użytkownika np. oparte na Zenity + myk z po prostu zmianą nazwy katalogu profilu (jak wcześniej beluosus Ci napisał)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zenity
Zenity masz w repozytorium. szybkie i dobre rozwiązanie. Tu wszystko jest plikiem i nie grzech na tym operować.; tak samo jak wykorzystać możliwość obsługi wielu użytkowników przez Linuxa
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: LXDE
- Kontakt:
Kiedyś potrzebowałem podobny program, więc sobie taki zrobiłem w Qt.Jeśli nie to nie ma co się bawić kodem Kadu skoro to może być nawet "na sztywno". Wystarczy prosty skrypt, który będzie zmieniał nazwę katalogu wybranego profilu (np .kadu_rysiek na .kadu
Link
Kod może trochę niezbyt dobrze napisany (w końcu jakieś 2 lata temu), ale działa. Wystarczy go trochę przerobić. No i interfejs raczej też ;D
Jak chcesz, to mam odpowiednik w Bashu z użyciem GtkDialog (jeszcze wcześniej pisany, więc pewnie jeszcze bardziej lamersko).
Pozdrawiam.