Łączenie plików ODT i konwersja do DOC (Libre Office)

Przeglądarki, poczta, pakiety biurowe, prezentacje itd.
zygmuntmodzelewski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Łączenie plików ODT i konwersja do DOC (Libre Office)

Post autor: zygmuntmodzelewski »

Hej,
Mam mały problem z Libre Office (3.3.4). Posiadam 3 pliki w formacie .odt, które muszę połączyć i przekonwertować do .doc. Zadanie z pozoru bardzo błahe, jednakże jest w nim pewien szkopuł:
1. Każdy z plików ma inaczej zdefiniowaną stopkę. W pierwszym - strona tytułowa, nie ma w ogóle numeru strony, drugi zawiera numerację stron rzymską, trzeci natomiast posiada zwykłą numerację stron (cyfry arabskie). Bardzo zależy mi na zachowaniu tej formy.
2. Po konwersji na .doc tekst rozjeżdża się – nie trzyma się jego formatowanie.
Moje pytanie jest pewnie dosyć naiwne, ale czy istnieje jakieś rozwiązanie powyższej sytuacji? Może jakaś drukarka doc :) - coś na wzór drukarki pdf?
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Łączenie plików ODT i konwersja do DOC (Libre Office)

Post autor: norvoles »

Może przekonwertuj pliki .odt do .pdf, a potem je scal w jeden?
Pdfy uzyskasz za pomocą LO, a scalić możesz np za pomocą pdftk komendą:

Kod: Zaznacz cały

pdftk cat 1.pdf 2.pdf 3.pdf output scalony.pdf
(piszę z pamięci)
zygmuntmodzelewski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki za odpowiedź. Takie rozwiązanie wydaje się być najlogiczniejsze ;-) , niestety moja uczelnia zażyczyła sobie, żeby dostarczyć plik z pracą również w formacie .doc i stąd wynika cały problem. :???:
elwaen
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: elwaen »

Czyli, jak rozumiem, masz pracę dyplomową dać na płytce na uczelnie? Piszesz, że zależy ci na zachowaniu takiej formy jak jest teraz. To ja powiem tak: co się przejmujesz tym, jak będzie wyglądała praca, którą dasz na płytce do dziekanatu? CTRL+C CTRL+V, następnie ujednolić formatowanie i taką im daj. A tak jak chcesz mieć to sobie wydrukuj, z tych 3 plików. Ja oddałem pracę w formacie *.odt. Też się czepiali, że ma być *.doc, ale powiedziałem, że nie mam obowiązku wspierać komercyjnego oprogramowania i jak chcą to sobie odczytać to niech sobie ściągną openoffice'a. Inna sprawa, że ja nic nie miałem w wytycznych napisanego o formacie pracy.
zygmuntmodzelewski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Przyznam szczerze, że myślałem nad tym, ale niestety podpisuję jeszcze cudowne oświadczenie, że to co im dałem na płycie jest identyczne z wersją wydrukowaną :pt36: . Wyczytałem, że Office 2010 ma funkcje innego numerowania stron w poszczególnych sekcjach dokumentu, ale ja nie mam ani Win ani tym bardziej Office :-x
elwaen
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Ten papierek, który podpisujesz można różnie interpretować. Ja bym się skłaniał, że chodzi o treść merytoryczną, a nie formatowanie. Co więcej, właśnie sprawdziłem i OpenDocument jest oficjalnym formatem wymiany plików(Dz. U. Nr 212, poz. 1766). Możesz więc oddać jako odt lub pdf i powiedzieć, że ten *.doc to mogą sobie w d..., znaczy mogą się odczepić :P
zygmuntmodzelewski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki elwaen za info, warto wiedzieć na przyszłość takie rzeczy.
Przyznam szczerze, że nie chce mi się walczyć z moim dziekanatem i ostatecznie znajomy obiecał mi przeformatować dysertację w M$ Office. Ze względu na „goniący” mnie termin, niestety muszę się odwołać do komercyjnego pakietu biurowego, ale temat niech pozostanie otwarty, może znajdzie się jakieś rozwiązanie na przyszłość. Dodam, że podobną zabawę przerabiałem z pracą mojej narzeczonej, u niej jednak wystarczyło tylko połączyć pliki pdf, na szczęście nie wymagali doc, pomimo że to ta sama uczelnia (inny wydział).
elwaen
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

No u mnie na wydziale, różnego rodzaju "wałki" są na porządku dziennym. Tylko ja już jestem znany, z tego, że hardkor ze mnie jeśli chodzi o stawianie na swoim, więc się nie kłócą ze mną^^ Na szczęście za trochę ponad pół miesiąca się bronię i przestanę sobie nerwy szarpać z takimi właśnie problemami :P
Przyznam szczerze, że nie chce mi się walczyć z moim dziekanatem
No, wkurzać panie z dziekanatu to nie jest dobry pomysł, to chyba nie podlega dyskusji^^
ODPOWIEDZ

Wróć do „Biuro”