logowanie bez hasła

Dyskusje o wszystkim co służy ochronie systemu i danych przed nieautoryzowanym dostępem.
jank60
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

logowanie bez hasła

Post autor: jank60 »

Witam. Założyłem wnuczkom (dwa konta) i chcę żeby się logowały automatycznie bez wpisywania hasła. Jest taka opcja <logowanie automatyczne>, trzeba wcześniej zaznaczyć <odblokuj> i podać hasło administratora, potem kliknąć na automatyczne logowanie i zaznaczy się przy tym w okienku pionowa kreska. Ale przy kliknięciu <przełącz konto użytkownika> i zaznaczeniu konta wyskakuje podaj hasło. Taĸ że nie działa automatyczne logowanie. I jeszcze jedno. Mówię o ubuntu 12.04. W poprzednich wersjach podczas włączania komputera wyświetlała się lista wszystkich użytkowników i który był potrzebny na tego klikałem i który wymagał hasła to wpisywałem a który nie to od razu się logował. Czy w tej wersji jest inaczej, czy u mnie coś nie tak? Proszę o radę i jak to zrobić. Pozdrawiam J.K.
Milek999
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: logowanie bez hasła

Post autor: Milek999 »

Opcja "Logowanie automatyczne" ma być wyłączona! Uruchamiasz ponownie komputer i będzie działać(oczywiście jak chcesz zalogować się na konto z ustawionym hasłem musisz je podać).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bezpieczeństwo Ubuntu”