Wybór podstawki chłodzącej - jaka firma?

Porady sprzętowo-handlowe
Loped
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Wybór podstawki chłodzącej - jaka firma?

Post autor: Loped »

Witam. Zamierzam kupić podstawkę chłodzącą pod laptopa, lecz całkiem nie jestem obeznany w tych rzeczach na rynku. Prosiłbym o jakieś konkretne rady dot. wyboru podstawki ;). Laptop o ekranie 15,6, jeśli ma to jakieś znaczenie.;)
Awatar użytkownika
Knopper90
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Wybór podstawki chłodzącej - jaka firma?

Post autor: Knopper90 »

ZALMAN ja taką używałem model NC3000
http://www.zalmanshop.pl/p67,podstawka- ... 3000u.html
PCLinuxOS 2012.08 KDE
Awatar użytkownika
templer
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: templer »

Jakieś dodatkowe wytyczne dot. zakupu tej podstawki? Przykładowo dodatkowe złącza USB, podświetlenie, cena, podstawka na biurko/do łóżka/na kolana?
Mógłbyś rozwinąć swoje oczekiwania wtedy łatwiej coś zaproponować. Myślę że warto tu rozglądać się za modelami z jednym dużym wiatrakiem i całą powierzchnią podstawki na której stoi laptop naciętą do ruchu powietrza. Dzięki temu chłodzona jest równomiernie cała podstawa laptopa. Przy wyborze kilku małych wiatraczków może zdarzyć się taka sytuacja że chłodzone będą nie te miejsca co trzeba (czyli obudowa się chłodzi a tam gdzie być powinien wiatraka brak). ZALMAN z propozycji kolegi wyżej naprawdę dobra marka i nie wątpię w jakość produktów tej firmy, pytanie ile na ten cel zamierzasz przeznaczyć.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04

Post autor: Tomfoc »

Tak się dziwnie złożyło, że będąc dzisiaj rano w sklepie komputerowym zwróciłem uwagę właśnie na podstawki, bo mój lapek troszkę się grzeje. Najtańsze są po trochę ponad 20 zł z dwoma małymi wentylatorami, albo np. za 35 zł z jednym dużym. Wy tutaj proponujecie coś, co ma "słuszną" cenę. Czy to oznacza, że taką podstawką za 35 zł nie zawracać sobie głowy? Dodam, że nie są mi potrzebne dodatkowe porty USB, podświetlenia i inne dodatki. Najbardziej mnie interesuje czy faktycznie można obniżyć temperaturę o te kilka stopni. Mój ASUS ma wloty powietrza niemal na środku "podłogi" więc taka podstawka z jednym dużym wentylatorem będzie chyba dobra. Czy taki wentylator nie czyni zbyt dużo hałasu?

-- 14 cze 2012, o 13:54 --

I jeszcze jedno. Moja ulubiona pozycja "pracy" to siedzenie w wygodnym fotelu i trzymanie lapka na kolanach. Czy podstawka nie będzie się wrzynać w nogi i czy laptop się z niej nie ześlizguje - pytam, bo sprzedawca pokazał mi podstawki wyjmując z pudełka, ale folii już nie zdejmował :roll: .
Awatar użytkownika
templer
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

A więc tak, podstawki tańsze również będą spełniały swoją rolę z tym że jakość zawsze praktycznie wiążę się z ceną. Wiatraki w tańszych podstawkach z reguły pracują głośniej, lubią się luzować, cała konstrukcja jest wyraźnie mniej stabilna, nóżki co prawda są, ale jeżdżą po stole, po pewnym czasie dochodzi nawet do tego że wiatraczki po prostu przestają działać. Słusznie zwróciłeś uwagę na to gdzie są w Twoim laptopie wloty powietrza. Każdy laptop jest trochę inaczej zbudowany, poszczególne podzespoły są trochę w innym miejscu dlatego jeden wielki wentylator to rozwiązanie uniwersalne.
Tańsze podstawki także obniżą temperaturę pracy podzespołów żeby nie było że w ogóle nie spełniają swojej roli. Coś jak Fiatem też dojedziesz do celu ale Fiat to nie Merc :D Co do hałasu w ofertach często załączony jest taki parametr jak poziom hałasu czy też głośność pracy. Sam określ czy to dla Ciebie dużo czy mało. Nawet w sklepie możesz poprosić o podłączenie podstawki do gniazda USB by posłuchać sobie jak pracuje (albo powiedzieć że w ogóle chcesz przy sprzedawcy sprawdzić czy towar jest sprawny) nie powinni robić z tym problemu. Co do samego ZALMANA jest to marka która zasłynęła wręcz w produkcji coolerów dla procesorów CPU i kart graficznych zatem ściśle z chłodzeniem, dlatego nie wątpimy w jakość tych produktów.

Edit:
Jeśli chodzi o trzymanie lapka na podstawce na kolanach to może zainteresuj się podstawkami Logitecha, oferuje on modele wręcz przeznaczone do takiego użytkowania, np. obite materiałem od spodu, bądź dogodnie wyprofilowane na trzymanie na nogach.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Dzięki @templer - podałeś cenne informacje. Przesyłam pozdrowienia.
Loped
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Zazwyczaj laptopa trzymam na kolanach, ale chyba najczęściej jest on na łóżku. Podstawka nie musi być podświetlana, mieć jakiś bajerów, ale wiadomo - nie zaszkodziłoby. Niech jak najlepiej chłodzi wszystkie podzespoły, była uniwersalna - na kolana/łóżko, oraz aby dużo nie ważyła. Laptop to dell vostro 3550.

Cena ma być najlepiej do 90 zł ;).

Co powiecie na:

http://allegro.pl/podstawka-chlodzaca-l ... 57436.html? ;)
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

@loped - fajnie to wygląda. Tylko ten wentylator jakiś taki mały i powaliła mnie informacja: Wymagania systemowe :
Komputer z systemem Windows

Windows XP, Windows Vista lub Windows 7
Port USB

Komputer Mac

System Mac OS X 10.4 lub nowszy
Port USB
To jakieś jaja, prawda?
Awatar użytkownika
templer
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Tomfoc pisze:@loped - fajnie to wygląda. Tylko ten wentylator jakiś taki mały i powaliła mnie informacja: Wymagania systemowe :
Komputer z systemem Windows
Windows XP, Windows Vista lub Windows 7
Port USB
Komputer Mac
System Mac OS X 10.4 lub nowszy
Port USB
To jakieś jaja, prawda?
Jak już idzie o specyfikację produktu to najlepiej patrzeć na stronę producenta:
http://www.logitech.com/pl-pl/notebook- ... g-pad-n120
Wymagania systemowe
Może być używana z:
Komputery przenośne PC i Mac® z wyświetlaczem o przekątnej do 39 cm
A system Windows jako wymagania do produktu po prostu zasilanego z USB to faktycznie kpina ;)
BTW. Jakby ślepo wierzyć w każdą bzdurę to Windows 8 już jest niekompatybilny :D
Loped
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Nie zwracałem uwagi na system operacyjny : D. Śmieszna sprawa z tym. Podstawka wygląda w porządku, chyba się przychylę pod jej zakup ;).
Awatar użytkownika
templer
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Loped pisze:Podstawka wygląda w porządku, chyba się przychylę pod jej zakup ;).
Jaki sprzęt by to nie był, polecam Ci pójść i obejrzeć sobie go na żywo w sklepie, zamiast od razu kupować przez internet (wnioskuję że taki masz zamiar po tym linku z allegro). Zawsze to lepiej widzieć na własne oczy niż tylko ze zdjęcia. Od razu zobaczysz jak duży ten wiatraczek jest w rzeczywistości i jak wyglądają te nacięcia przez które chłodne powietrze leci. Całego spodu to on nie chłodzi raczej.
Awatar użytkownika
Knopper90
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Knopper90 »

Zaproponowałem zalmana bo używałem model nc3000. Świetnie chłodzi lapka w spokoju i w stresie. Dobrze trzyma się nóg czy kolan, próbowałem nim. Ma 2 wejścia USB i jest kompatybilny z Win/Linux/Mac/ i innym unixem. Co do tych tańszych to zwróćcie uwagę na to jak jest doprowadzane powietrze z wiatraczka bo w Zalmanie chłodzi tak jakby płytkę nad wiatraczkami a potem lapka i na całej powierzchni na której stoi laptop ( nie rozkręcałem tego, tylko opisałem to co widziałem) . Inne gdzie bezpośrednio wiatrak dmucha może zadziałać jak odkurzacz i wtedy pakować śmieci, kurz bądź piasek ( ale rzadko ). Po za tym podstawka Zalmana cicho pracuje. Zasilanie z USB. Ma jeszcze takie pasemka z gumy dzięki którym laptop nie wyślizgnie się. Trzyma jak przyklejony.
PCLinuxOS 2012.08 KDE
Awatar użytkownika
templer
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Mi osobiście spodobał się model ZALMAN ZM-NC2500:
http://allegro.pl/zalman-zm-nc2500-plus ... 66835.html
Jest płynna regulacja obrotów.Max szybkość wiatraczków: 2250 obr/min, a nie jak w wielu modelach 700 +/- 10% (o ile w ogóle jest taka informacja)
Możliwość zamontowania dysku 2,5"
Tu info od producenta:
http://www.zalmanshop.pl/p48,podkladka- ... i-usb.html
Athe
Wygnańcy

Post autor: Athe »

ZALMAN - też inwestowałam w taką raz czarną raz srebrną :)
Awatar użytkownika
Carnophage
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: Carnophage »

Ja sobie chwale Cooler Master Notepal U2 - http://www.youtube.com/watch?v=TBZFLHUmROE
Choc do pracy bezposrednio na kolanach raczej sie nie nada.
Happy aptosid user ^__^
Awatar użytkownika
pijetja
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: pijetja »

http://allegro.pl/obrotowa-podstawka-ch ... 17248.html
2 lata wytrzymała już u mojej żony... Łóżko biurko kolana itp itd...
Ja korzystam z książki kucharskiej Przetwory mięsne siostry Anastazji około 200 stron podłożonej pod kant notebooka - też się sprawdza przy pracy na stole :P
Notebook ma się chłodzić sam.
Pozdrowienia
P.
Loped
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Kupiłem podstawkę zalmana (http://allegro.pl/nowosc-podstawka-chlo ... 21919.html ) i jak na razie bardzo dobrze chłodzi : D.
Awatar użytkownika
templer
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

No ciekawy model wybrałeś (na pewno dużo lepszy niż ten Logitech) :) Teraz niech tylko długo służy :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”