HP Scanjet 5470c - jak zainstalować sterowniki?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
JWRJWR
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86

HP Scanjet 5470c - jak zainstalować sterowniki?

Post autor: JWRJWR »

Witam,
od wczoraj jestem użytkownikiem Linuxa Ubuntu (n. nimfy). Muszę przyznać, że jestem pod dużym wrażeniem tego systemu - jest łatwy w obsłudze i przyjazny. Jestem jednakże mało doświadczony i mam pewien problem techniczny związany ze skanerem HP Scanjet 5470c. Program "proste skanowanie" nie przynosi oczekiwanych efektów - więc jako były użytkownik Windowsa myślę sobie - sterowniki! ... i tu jest właśnie pies pogrzebany.
Wygooglowałem i znalazłem na stronie http://www.sane-project.org/sane-backends.html -> Sane-backends 1.0.22.; oraz sterownik? hp 5400. Niby wszystko fanie, tylko że tu nie wystarczy proste kliknięcie na "install".
Nie wiem co robić, jak zainstalować ten sterownik. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 16 cze 2012, 15:37 przez JWRJWR, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
andygem
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: HP Scanjet 5470c

Post autor: andygem »

Nim zaczniesz kombinować ze sterownikami , zainstaluj program XSane (z centrum oprogramowania ) - ma rozbudowany interfejs . Proste skanowanie obsługuje jedynie funkcje podstawowe .
JWRJWR
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86

Re: HP Scanjet 5470c, sterowniki

Post autor: JWRJWR »

Już wcześniej zainstalowałem XSane i wydawało mi się, że i ten program nie jest właściwy. Po poście użytkownika andygem zacząłem bawić się ustawieniami XSane i okazało się, że problem się rozwiązał.

Jeśli chodzi o tytuł tematu - to myślałem, że nie popełniłem większego faux pas. Nie wiedziałem, czy mój problem tyczy się sterowników, samego skanera, czy może też danego programu.

Dziękuję jeszcze raz za pomoc.

-- 16 cze 2012, o 15:05 --

Chciałbym dodać jeszcze tylko jedną myśl:
Nie mam wielkiego doświadczenia w korzystaniu z Linuxa, ale nie mogę wyjść z podziwu że tak dobry system operacyjny jest darmowy.
Dzięki Wam, ludzie dobrego serca, za Ubuntu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”