Instalowanie ubuntu na nowym komputerze z pendrive'a

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Nowky
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Instalowanie ubuntu na nowym komputerze z pendrive'a

Post autor: Nowky »

Witam, właśnie kupiłem nowy komputer i przymierzam się do instalacji linux'a. Jeszcze nie uruchamiałem komputera, a dotychczas miałem tylko windowsa xp i tu nasuwa się pytanie jak rozpocząć instalację. Obraz pobrałem w wersji polskiej ze strony ubuntu.pl i jest już na pendrive tylko co dalej? Postępować jak przy normalnej instalacji?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Instalowanie ubuntu na nowym komputerze z pendrive'a

Post autor: qnebra »

Po pierwsze, jak go nagrałeś? Jeśli przez unetbootin to zadziała tak jak trzeba, jeśli wrzuciłeś plik ISO na pendrive i liczysz, że będzie działać, przykro mi, nie uda się. Jeśli jednak jest wszystko jak trzeba przechodzimy dalej.
Po drugie, wyłączasz komputer i włączasz. Teraz czeka cię QTE. Musisz naparzać jak wściekły F12 lub inny klawisz odpowiedzialny za pokazanie boot menu. Pendrive włożony do gniazda oczywiście. Wybierasz go na tej liście i naciskasz Enter.
Po trzecie, komputer się zrestartuje i uruchomi z pendrive. Jeśli będzie wszystko dobrze pojawi się menu unetbootin, wybierasz tam tryb live cd, a nie zainstaluj system. Jeśli jednak będzie wszystko dobrze do od razu załaduje się system w wersji live.
Po czwarte. Załadował ci się system. Widzisz taki boczny pasek? Spójrz teraz na górny pasek na pozycję piątą od prawej, między zegarkiem, a ikoną bluetooth. Będzie wyglądał jak fale. Naciśnij go i sprawdź czy system wykrył połączenia sieciowe dostępne w twoim domu. Jeśli tak to włącz któreś, wpisz ewentualne hasło i włącz Firefox. Ikona lisa na pasku bocznym.
Po piąte, w Firefox wejdź na to forum i pytaj się w razie wątpliwości.
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
Awatar użytkownika
sQrtek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: sQrtek »

Polecam program Universal USB Installer, ten program uratował mi życie po tym jak mój napęd zaczął odmawiać posłużeństwa :rolleyes:
Program ten tworzy bootowalny pendrive z dowolnej dystrybucji linuxa, jedyne co musisz posiadać to obraz iso tego linuxa. Choć nie jestem pewny ale chyba istnieje też możliwość w programie bezpośredniego ściągania dystrybucji wybranej.
Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Nowky pisze:Witam, właśnie kupiłem nowy komputer i przymierzam się do instalacji linux'a. Jeszcze nie uruchamiałem komputera, a dotychczas miałem tylko windowsa xp i tu nasuwa się pytanie jak rozpocząć instalację.

Pozdrawiam.
Dlaczego wersja 11.04? Będziesz musiał aktualizować system do 11.10, a z 11.10 do 12.04. Lepiej od razu "szczel" sobie wersję 12.04
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
Nowky
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

W programie UNetbootin, którą wersje wybrać, bo są HdMedia, NetInstaller i Live? Po restarcie komputera mogę wybrać zainstaluj system zamiast tej pierwszej opcji?
Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Opcję Live.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Jeśli używasz Windows, polecam Linux Live USB Installer. Z niektórymi distrami, Unetbootin nie radzi sobie do dziś, za to LiLi zawsze bez problemu. Ale to rozwiązanie wyłącznie dla MS Windows. Jeśli nie używałeś nigdy GNU\Linux a koniecznie chcesz Ubuntu, to nie wiem, czy nie poleciłbym czasem Kubuntu - interfejs bardzo podobny. A Unity - co kto lubi, ja mam do niego parę zastrzeżeń, zresztą jak gros ludzi na tym forum :) Ci, którzy patrzą na zasadzie "a tam, działa i jest fajnie" to OK, ale jak ktoś ma zasady usability którymi się kieruje, to Unity może nie pasować :)
Nowky
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Gdy już doszedłem do rozdzielenia na partycje to do czego służą SWAP, / i /home ? Mogę podzielić dysk na 4 partycje, np. SWAP, /, /home i Win7, bo w przyszłości chcę zakupić wina7. Na ile podzielić poszczególne partycje przy dysku 500GB?
Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

SWAP - partycja używana gdy chcesz używać hibernacji, lub gdy pamięć RAM zostanie całkowicie zapełniona
/ - główna partycja linuksowa, nie tykać jeśli nie chcesz zniszczyć systemu, chyba że masz wiedzę co i jak robić
/home - twoja własna partycja, możesz w niej przechowywać co chcesz

Mam taką propozycję:
/ - sformatuj w ext4, rozmiar około 50 GB
/home - sformatuj w ext4, rozmiar około 100 GB
swap - zależy od ilości ramu i czy używasz hibernacji
pierwsza NTFS - około 90 GB - na przyszły system Windows i zainstalowane gry, programy
Pozostałe NTFS - możesz zrobić jedną, Ubuntu radzi sobie z NTFS lepiej niż MS Windows z ext4.
Nowky
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

A jak wygląda sprawa ze sterownikami, bo mam płyte dvd do płyty głównej tylko, że nie mam napędu ani nie wiem czy jest kompatybilna z linuxem. Wystarczy, że poszukam na google i zainstaluje sterowniki dla linux'a?
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Jajko (kernel) sam w sobie zawiera sterowniki - to nie Windows, że zainstalowałeś goły system i teraz pierdyliard sterowników do sprzętu trzeba instalować (swoją drogą ciekawostka mała poza tematem - zastanów się, jak kompatybilny jest Windows sam z siebie bez dodatkowych driverów :roll: ). Zapomnij teraz o sytuacji, że dostajesz sterowniki na płytce, bo nie dostaniesz takowych (a jeśli zdarzy się taki sprzęt, to z driverami do komplikacji dla starszych jajek, które dziś już są wiekowe i przemodelowali jajko milion razy). Także generalnie jest zasada taka bardzo ogólna - albo coś działa out of the box, albo trzeba nieco przy tym dłubnąć :) Czasem tylko jakiś firmware trzeba z repozytorium dociągnąć. Prosta sprawa - uruchom wersję Live, potestuj i się dowiesz - nikt za Ciebie nie może tego powiedzieć. I taki mały hint - na forum jest zasada, że jeden temat na jeden problem, więc w temacie o instalacji z pendriva nie mieszaj lepiej zupełnie innej sprawy o sterownikach, bo władza może wkroczyć ;-)
Nowky
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Zdecydowałem się na 12.04 LTS wybrałem bootowanie z usb floopy. Włączyłem instalacje jednak przy partycjonowaniu widzi mi tylko pendrive'a, a dysku twardego nie.

-- 18 cze 2012, o 21:57 --

Ok. Poradziłem sobie. Widać Ubuntu nie obsługuje sata3, bo jak podłączyłem pod sata2 to pokazał się dysk ;] Zostaje ostatnia kwestia połączenia sieciowego. Muszę tylko dodać nowe połączenie? Mam internet bezprzewodowy upc w domu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”