Ubuntu 12.04 zawiesza się na Acer Aspire 5250

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
lenonek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Ubuntu 12.04 zawiesza się na Acer Aspire 5250

Post autor: lenonek »

Witam,
bardzo proszę Was o pomoc. Od kilku tygodni mam zainstalowanego Ubuntu 12.04 na swoim Acer Aspire 5250 system czasami się wiesza. Bardzo często ma to miejsce po zalogowaniu się. Następuje totalna zwiecha. Nie można ruszyć nawet kursorem. Na początku myślałem, że to coś z systemem. Ale ubuntu 11.04 zachowywał się dokładnie tak samo. Jedynie co to LTS 10.04 działał w miarę stabilnie. Nie zawieszał się, choć nie rozpoznawał ani karty wifi, ani ethernet. Nawet miał problemy z modemem USB Huawei. Gdyby nie to ostatnie to bym pewnie czekał na poprawki do 12.04.
Mam zainstalowane gnome classic. I logując się do niego następowała w 12.04 zwieszka. Przedwczoraj wpadłem na pomysł, że może to właśnie gnome classic powoduje zawieszenie się systemu i przestawiłem się na unity. Dwa dni było okej. Wszystko śmigało, nawet powróciłem na forum.ubuntu.pl Dzisiaj jednak trzy razy zwiesił mi się na Unity :( po prostu już nie mam siły.
Żeby było śmieszniej teraz jestem zalogowany na U12.04 Unity.
Dołaczam plik z dzisiejszym logiem systemowym, gdzie zanotowane są trzy zwieszki systemu i sesja jak dotąd działająca poprawnie.
Dodam, że na Win7 wszystko działa stabilnie.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

LeOn
Załączniki
syslog21-06.txt
(427.04 KiB) Pobrany 176 razy
MarekJ
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Ubuntu 12.04 zawiesza się na HP 550

Post autor: MarekJ »

Ubuntu 12.04 po wstrzymaniu na dłuzej i po obudzeniu jest zawieszony. Z 11.04 i wcześniejszymi nigdy nie było takich problemów.
Awatar użytkownika
lenonek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Ubuntu 12.04 zawiesza się na Acer Aspire 5250

Post autor: lenonek »

Gdyby to było po dłuższym wstrzymaniu, to bym się nie martwił za bardzo. System wiesza się tuż po zalogowaniu, a czasami nawet w trakcie logowania.

-- 16 lis 2012 15:11 --

Ludzie nikt nie jest w stanie podpowiedzieć, co jest nie tal?! Zaczynam mieć tego serdecznie dość i myślę powoli o windzie. Nie mam bladego pojęcia czemu system wiesza się raz po pojawieniu się okna logowania, raz po wpisaniu hasła, jeszcze innym razem przy bootowaniu nie ma napisu ubuntu i kropeczek tylko fioletowy ekran! Wtf!!! :o Czasami 10 razy włącza i wyłącza się normalnie, a czasami dwadzieścia restartów i zwiecha za każdym razem. Odłączałem mysz usb, modem huawei, huba i nic. Podejrzewam dwie rzeczy (network managera i pulseaudio) ale nie za bardzo mam pomysł jak je sprawdzić? Może ktoś rzuci jakąś wskazówkę. Będę dźwięczny :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”