Niedziałający compiz z KDE 4.8.3
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Niedziałający compiz z KDE 4.8.3
Witam.
Mam zainstalowane Ubuntu 12.04 i zrażony unity postanowiłem przetestować kilka z popularnych środowisk graficznych, ale mniejsza o to. Problem polega na tym że nie działa mi compiz pod KDE, gdzie na gnome, xfce itd. śmiga.
Problem objawia się tym że, albo znika mi obramowanie okien, lub jest ono wyświetlane lecz jest tak jak by nie aktywne (działają przyciski, ale nie da się np. przesunąć czy cokolowiek zrobić z oknem)
Myślałem że to przez to że w compizei jako dekorator okien miałem jedynie dostępne gtk-window-decorator więc doinstalowałem emerald, ale problem pozostaje ten sam. Obramowania są, ale tak jak by nie aktywne.
W programach domyślnych ustawiam menadżer okien jako compiz, w compiz-fusion wybieram jako dekorator emerald, Window Menager: Compiz.
Co robię źle?
KDE na Ubuntu instalowałem za pomocą xubuntu-deskop
PS: Dodam że animacje działają, zacina się tylko ta obsługa okien i czasem menu tak jak by się zacinało wtedy, ale to losowo
Mój sprzęt to:
cpu: intel e2180
gpu: radeon hd5770
Mam zainstalowane Ubuntu 12.04 i zrażony unity postanowiłem przetestować kilka z popularnych środowisk graficznych, ale mniejsza o to. Problem polega na tym że nie działa mi compiz pod KDE, gdzie na gnome, xfce itd. śmiga.
Problem objawia się tym że, albo znika mi obramowanie okien, lub jest ono wyświetlane lecz jest tak jak by nie aktywne (działają przyciski, ale nie da się np. przesunąć czy cokolowiek zrobić z oknem)
Myślałem że to przez to że w compizei jako dekorator okien miałem jedynie dostępne gtk-window-decorator więc doinstalowałem emerald, ale problem pozostaje ten sam. Obramowania są, ale tak jak by nie aktywne.
W programach domyślnych ustawiam menadżer okien jako compiz, w compiz-fusion wybieram jako dekorator emerald, Window Menager: Compiz.
Co robię źle?
KDE na Ubuntu instalowałem za pomocą xubuntu-deskop
PS: Dodam że animacje działają, zacina się tylko ta obsługa okien i czasem menu tak jak by się zacinało wtedy, ale to losowo
Mój sprzęt to:
cpu: intel e2180
gpu: radeon hd5770
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Re: Nie działający compiz z KDE 4.8.3
A do czego Ci potrzebny Compiz pod KDE?
Standardowo KWin obsługuje efekty pulpitu.
Standardowo KWin obsługuje efekty pulpitu.
-
- Piegowaty Guziec
efekty compiza jakos mi bardziej sie podobaja, do tego kwin ciagnie wiecej cpu od conpiza
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

-
- Piegowaty Guziec
@up: Nic z podanego przez ciebie linku nie wynika, skoro odpaliłem Compiza pod innymi środowiskami chyba znaczy że umiem go zainstalować.
-- 24 cze 2012 23:31 --
Rozwiązaniem problemu być może jest instalacja compiza 0.8.6/8 tylko nie mogę znaleźć żadnego repo z nim, http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1780509 to nie dziła. Jakieś wskazówki ?
-- 24 cze 2012 23:31 --
Rozwiązaniem problemu być może jest instalacja compiza 0.8.6/8 tylko nie mogę znaleźć żadnego repo z nim, http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1780509 to nie dziła. Jakieś wskazówki ?
- dario_j
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
U mnie sam compiz w najnowszej wersji śmiga, ale nie mogę nic poradzić na dekoracje, emerald za każdym razem się wysypuje, w paczce compiz-kde nie ma pliku kde4-window-decorator . Starszy compiz też chodzi ale ccsm sypie się tak samo jak emerald, kde4-window-decorator ze starszej paczki tak samo. Zdaje się że obecnie nie ma żadnego repo z compizem w wersji 0.8.6/8. Wersja 0.8.4 jest chyba za stara na ubu 12.04. Jednym słowem kiszka.
-
- Piegowaty Guziec
w sumie poustawiałem sobie KWin po dobrej konfiguracji chyba nie jest gorszy od compiza pod względem zasobów, ale nie mam niestety bezpośredniego porównania.
ogólnie coś KDE dziwnie działa z compizem ;/
ogólnie coś KDE dziwnie działa z compizem ;/